Michelin byla moje pýcha, trpím depresemi, stěžuje si Marc Veyrat. Šéfkuchař se soudí kvůli ztrátě hvězdy

Michelinské hvězdy se můžou dostat před soud. Zvlášť, pokud jde o jejich ztrátu v hodnocení. Francouzský šéfkuchař Marc Veyrat se na úřady obrátil s žalobou poté, co v Michelinském průvodci přišel o jednu hvězdičku. Chce vědět přesný důvod proč.

Praha/Manigod Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Je to sen snad každého šéfkuchaře - získat aspoň jednu michelinskou hvězdu | Zdroj: Profimedia

Francouzský šéfkuchař Marc Veyrat má tři restaurace, které se donedávna pyšnily třemi michelinskými hvězdami. Aktuálně má La Maison des Bois o hvězdu méně. Inspektor, který restauraci navštívil, si objednal sýrové soufflé, které mělo být připravované pouze z domácích sýrů. Nicméně kuchaři do něj měli použít anglický čedar. Šéfkuchař použití špatné suroviny popírá. Do sýrů ve Veyratových restauracích prý přidávají šafrán, kvůli kterému mají sýry žlutou barvu, která mohla inspektora zmást.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sdělení Marca Veyrata ke ztrátě michelinské hvězdy

V žalobě Veyrat žádá vysvětlení, podle čeho inspektor usoudil, že je v jídle čedar. Když restaurace v lednu hvězdu ztratila, údajně se mu žádného vysvětlení nedostalo. Navíc si stojí za tím, že bylo vše v pořádku.

„Michelin byla moje pýcha. Šest měsíců jsem kvůli tomu měl deprese. Jsou to bastardi!“ prohlásil Marc Veyrat v televizi France 3. Podle zjištění zpravodaje Ondřeje Klapala za svou újmu šéfkuchař chce pouze symbolické euro a žádá, aby se zmínka o jeho restauraci už v dalším michelinském průvodci neobjevila.

Podle Veyratova právníka přijmou zaměstnanci restaurace jakoukoliv kritiku, musí být ale oprávněná. Jeho klient se nejprve snažil získat vysvětlení přátelsky, když se mu ale odpovědi nedostalo, obrátil se na soud.

Michelin rozdal ve Francii hvězdy 621 restauracím. Jeden šéfkuchař z výběru na svou žádost zmizel

Číst článek

Společnost Michelin zdůraznila, že nezpochybňuje talent šéfkuchaře, a vynechání alpské restaurace z průvodce odmítá. Naopak firma žádá odškodnění v přepočtu přes 3/4 milionu korun, protože soudní proces poškozuje její jméno.

To, že mají michelinské hvězdy pro šéfkuchaře velký význam, dokládá i případ z roku 2003. Dvaapadesátiletý francouzský kuchař Bernard Loiseau spáchal kvůli ztrátě hodnocení sebevraždu.

Letos ale není případ restaurace Marca Veyrata jediná, která ztratila michelinskou hvězdu. Nejlepší japonská restaurace Sukiyabashi Jiro, která se specializuje na sushi, přišla dokonce o všechny své hvězdy. Restaurace přitom hvězdy dostávala od roku 2007.

Paradoxní je, že ztráta nemá nic společného se zhoršující se kvalitou jídla. Inspektorům vadí, že restaurace už nepřijímá rezervace od tzv. obyčejných lidí, dostanou se do ní pouze lidé s konexemi. Společnost Michelin argumentuje tím, že do průvodce zahrnuje pouze restaurace, ve kterých se může najíst široká veřejnost.

Nový gastronomický průvodce Michelin. ‚Babišova‘ restaurace ve Francii přišla o jednu ze dvou hvězd

Číst článek

Popuzení ze zařazení do průvodce

Letos se objevil ale i případ, kdy jihokorejský šéfkuchař Eo Yun-gwon žaluje společnost Michelin za to, že jeho restauraci do gastronomické příručky zařadili. Zdůvodněním je lepší hodnocení konkurence. V Soulu existuje tisíce restaurací, které jsou na stejné nebo lepší úrovni, než je ta jeho. Šéfkuchaři přijde jako špatný vtip, že z takového množství restaurací společnost vybrala pouze 170.

Yun-gwon považuje zahrnutí do knihy za zkorumpované a ponižující, vnímá ji jako pomluvu a krok, který je namířen proti jeho zaměstnancům i klientům. Podle něj je společnost Michelin komerční a postrádá filozofii. Mimo jiné i proto, že nejsou známa přesná kritéria hodnocení.

CNN nedává šéfkuchaři moc šancí na výhru sporu. V průvodci totiž nejsou otištěné žádné vulgarity, které by útočily na jeho důstojnost. Pokud by se mu ale přesto podařilo spor vyhrát, může získat odškodnění až 60 tisíc korun.

Kateřina Havlíková, Ondřej Klapal, aur Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme