Michelinskou hvězdu obhájily dvě pražské restaurace. V jedné vaří šéfkuchař Radek Kašpárek

Pražské restaurace Degustation Bohême Bourgeoise a Field i letos obhájily michelinskou hvězdu. V prestižním průvodci po evropských restauračních zařízeních zůstávají ale jedinými dvěma českými zástupci s hvězdičkami. Vyplývá to z gastronomického průvodce, který v pátek zveřejnila společnost Michelin. Milovníkům dobrého jídla nově doporučuje navštívit třeba Slovinsko nebo polské město Krakov.

Fotogalerie Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do michelinského výběru se jako „dobrá kvalita za dobrou cenu“ dostaly stejně jako loni ještě čtyři české restaurace: Divinis, Eska, Na Kopci a Sansho. Také tyto čtyři podniky, které nezískaly hvězdu, ale ocenění Bib Gourmand, jsou v hlavním městě.

Předpovědi gastronomických trendů na rok 2020? Pandemie jim dost přistřihla křidélka

Číst článek

Podle stránek michelinského průvodce hodnotily jeho porotci i letos 31 pražských restaurací. Mimo hlavní město nezavítali.

Vůbec poprvé Praha získala michelinskou hvězdu v roce 2008, kdy se jí mohla pyšnit restaurace Allegro v hotelu Four Seasons a její šéfkuchař Andrea Accordi. Ten obdržel hvězdu pro Allegro celkem třikrát. Podnik Allegro mezitím zanikl.

V roce 2009 hvězdu dostala také restaurace Maze v hotelu Hilton slavného britského kuchaře Gordona Ramsaye, která však zanikla ještě předtím, než bylo ocenění oznámeno. Alcron hvězdu držel od roku 2012, než o ni v roce 2018 přišel. Celkem tak hvězdu dosud získalo pět pražských restaurací.

Tři hvězdy

Jednou hvězdou Michelin označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, která stojí za návštěvu, dvě hvězdy dává výtečným podnikům, které stojí za zajížďku, a tři hvězdy obdrží výjimečné kuchyně, které stojí za zvláštní cestu. Pražské restaurace dosud nikdy v rámci jednoho hodnocení nezískaly více než jednu hvězdu.

Jahody, jahody, ještě jednou jahody a k tomu čtyři recepty

Číst článek

Třemi hvězdami se letos může v Evropě pyšnit 24 restaurací, z toho čtyři nově, dvěma hvězdami 95 restaurací (13 nově) a jednou hvězdou 380 podniků (52 nově). Dobrou kvalitu za dobrou cenu podle průvodce nabízí 253 evropských restaurací. Nejvíce nově oceněných podniků je ve Francii a v Německu.

Na gastronomickou mapu Evropy se letos poprvé dostalo Slovinsko. Porotci ocenili lublaňský podnik Atelje. Svou michelinskou restauraci má nově i druhé největší polské město Krakov. Hvězdičku dostala Bottiglieria 1881.

Jedinou visegrádskou zemí s dvouhvězdičkovou restaurací je Maďarsko, kde se tohoto ocenění dostalo budapešťské restauraci Onyx. Slovensko v průvodci vůbec není.

Společnost Michelin není jen výrobcem pneumatik, ale vydává rovněž mapy a gastronomické i turistické průvodce. Průvodce Main Cities of Europe se na trhu poprvé objevil před více než 100 lety. Letos se v něm objevily restaurace z 39 měst ve 23 evropských zemích.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme