Chyběl důkaz o existenci újmy. Francouzský šéfkuchař neuspěl se žalobou michelinského průvodce

Gastronomický průvodce Michelin nemusí vysvětlovat šéfkuchaři Marcovi Veyratovi, proč v nejnovějším vydání snížil hodnocení jeho restaurace ze tří hvězdiček na dvě. Soud ve městě Nanterre v úterý odmítl Veyratovu žalobu a žádost o symbolické odškodné, informovala agentura AFP. Šéfkuchař prý nijak neprokázal, že mu autoři průvodce svým rozhodnutím způsobili škodu.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Je to sen snad každého šéfkuchaře - získat aspoň jednu michelinskou hvězdu

(ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Podle 69letého Veyrata učinil Michelin „chybu“, když jeho restauraci La Maison des Bois v alpské obci Manigod odebral nejvyšší možnou poctu jen rok poté, co ji udělil. Šéfkuchař odmítal nařčení inspektorů, že do jídla přidal anglický čedar jako náhradu za místní sýry. Žádal, aby mu gastronomický průvodce poskytl poznámky svých inspektorů a také aby mu vyplatil symbolické odškodné ve výši jednoho eura (25 Kč).

Michelin byla moje pýcha, trpím depresemi, stěžuje si Marc Veyrat. Šéfkuchař se soudí kvůli ztrátě hvězdy

Číst článek

Soudci ale bezprecedentní žalobu zamítli, protože prý neobsahovala žádný důkaz potvrzující „existenci jakékoli újmy“. Veyrat například tvrdil, že kvůli ztrátě třetí michelinské hvězdičky se měsíce utápěl v depresích a uvažoval o sebevraždě.

„Dovedete si představit, jaký pocit hanby zažívám? Jsem prvním šéfkuchařem v dějinách, který získal hvězdičku a následující rok ji ztratil,“ řekl v létě časopisu Le Point.

Na soud se Veyrat obrátil na podzim poté, co nedopadla podle jeho představ březnová schůzka se zástupci průvodce Michelin. Podle jeho právníka se vysvětlení „degradace“ La Maison des Bois snažil dobrat „přátelským způsobem“, následně ještě žádal úplný výmaz své restaurace z letošního průvodce. U tribunálu v Nanterre požadoval důkazy o tom, že inspektoři skutečně jeho podnik navštívili a že byli dostatečně kvalifikovaní pro její hodnocení.

Luxusní restaurace z Babišova svěřenského fondu zavřela. Finanční ztráta se pohybuje v milionech eur

Číst článek

Svoboda kritizovat

Druhá strana uváděla, že požadavku nemůže vyhovět, protože by pak musela odhalit totožnost svých inspektorů a ti by už nemohli pracovat v utajení. „Toto rozhodnutí zachovává svobodu kritizovat a zakotvuje skutečnost, že jeho (Veyratova) křivda byla imaginární a nepodložená,“ řekl agentuře Reuters právník Richard Malka, který zastupoval průvodce vydávaného výrobcem pneumatik Michelin.

Tato „světová bible milovníků jídla“ vychází jednou do roka a její verdikty mohou naplnit, nebo naopak pošlapat sny ambiciózních šéfkuchařů, vysvětluje Reuters. Tři hvězdičky představují nejlepší možné hodnocení.

S honbou za získáním a udržením tohoto statusu je ale spojena notná dávka stresu a jeden z „tříhvězdičkových“ šéfkuchařů se nedávno rozhodl, že mu za to neustálý tlak nestojí. Sébastien Bras před dvěma lety oznámil, že si nepřeje, aby jeho podnik Le Suquet nadále figuroval v michelinském průvodci, který mu loni vyhověli. Bylo to poprvé, co byla restaurace z průvodce vyškrtnuta na žádost šéfkuchaře.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme