‚Je znát, že zájem o meníčka klesl.‘ Lidé si stále častěji nosí obědy z domu, ohrožuje to venkovské podniky

Zaměstnanců, kteří si do práce nosí své vlastní jídlo z domova, přibývá. Podle nedávného průzkumu agentury STEM/MARK pro stravenkovou společnost vzrostl počet strávníků domácího jídla meziročně ze 45 procent na 49 procent. Do práce si nosí jídlo v krabičkách i lidé na Vysočině.

Havlíčkův Brod Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chcete si z restaurace odnést jídlo ve vlastní krabičce? Ne každý podnik vám vyjde vstříc

Chcete si z restaurace odnést jídlo ve vlastní krabičce? Ne každý podnik vám vyjde vstříc | Foto: Matilda Bellman | Zdroj: Unsplash | Licence Unsplash,©

Za poslední tři roky vzrostla průměrná republiková cena poledního menu v restauracích o 54 korun na aktuálních 180 korun. Na Vysočině je asi o dvacet korun nižší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jídlo si do práce v krabičce z domova nosí stále více lidí

Podle průzkumu STEM/MARK pro stravenkovou společnost hraje právě cena roli v tom, že si lidé častěji nosí jídlo do práce z domova.

Má to tak i paní Marie z Polné. „Pohodlnější je restaurace, ale ekonomičtější a rychlejší pro mě kvůli práci je krabička,“ říká.

Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka je to důsledek vysoké inflace. „Je tam nárůst v ceně poledního menu, což ovšem nepokrývá zvýšené náklady, které s tím souvisí,“ upozorňuje.

V roce 2022 se náklady restauratérů zvedly průměrně až o 40 procent, tvrdí Stárek. Jde hlavně o energie, suroviny, mzdy zaměstnanců a nájemné.

„Je znát, že zájem o meníčka klesl. Dělali jsme jich třeba 120, teď je to 60,“ potvrzuje vrchní z restaurace havlíčkobrodské Kozlovny Jana Komárková.

Lednice a mikrovlnná trouba

Vysoké náklady ohrožují existenci až poloviny restaurací a hotelů. Část zvažuje ukončení provozu

Číst článek

Na častější stravování na pracovišti se někde snaží reagovat i sami zaměstnavatele. Vstříc lidem vychází například Městský úřad v Havlíčkově Brodě.

„Máme lednici, mikrovlnnou troubu, rychlovarnou konvici. Městský úřad má zhruba 160 zaměstnanců a mnoho z nich, ne-li většina, si skutečně nosí jídla do krabiček. Ceny v restauracích narostly, takže bych viděla důvod tam,“ říká mluvčí úřadu Elena Doležalová.

Podle údajů Asociace hotelů a restaurací jsou odlivem zákazníků nejvíc ohroženy venkovské podniky. Podle Václava Stárka by jim mohla pomoct větší podpora ze strany samospráv.

Monika Babulicová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme