Zemřel 'papež francouzské kuchyně', šéfkuchař Paul Bocuse

Ve věku 91 let zemřel jeden z nejznámějších šéfkuchařů světa, Francouz Paul Bocuse. Informoval o tom na twitteru francouzský ministr vnitra Gérard Collomb. Bocuse, dlouholetý držitel tří michelinských hvězd, byl mezi odborníky označován jako guru moderní gastronomie nebo jako papež francouzské kuchyně.

Paříž Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jeden z nejznámějších šéfkuchařů světa Paul Bocuse

Jeden z nejznámějších šéfkuchařů světa Paul Bocuse | Foto: Laurent Cipriani | Zdroj: ČTK/AP

Paul Bocuse se narodil 11. února 1926 v Collonges-au-Mont-d'Or, za války získal odbornou průpravu v restauraci Clauda Mareta v Lyonu. Měl za úkol obstarávat potraviny na černém trhu a tehdy se prý naučil umění sehnat pro svou kuchyni to nejlepší, žertovali jeho přátelé. Po smrti otce převzal jeho podnik a od základu ho přebudoval.

Později stál u zrodu hnutí „nouvelle cuisine“, které v 60. a 70. letech 20. století způsobilo doslova revoluci důrazem na experiment, prezentaci jídel a kvalitní sezonní ingredience.

Stal se tak prvním šéfkuchařem moderní éry, který dovedně využil svého postavení celebrity. Do své restaurace v Collonges-au-Mont-d'Or u Lyonu lákal labužníky z celého světa, kteří přijížděli ochutnat jeho slavné speciality - polévku s černými lanýži, šunku v seně, drůbeží frikasé s borůvkami či holoubátka. Podnik drží tři michelinské hvězdy, nejvyšší ocenění v oboru, nepřetržitě od roku 1965. Jen menu, tedy stanovená sestava jídel, se pohybuje od 140 do 255 eur (3500 až 6500 Kč) na osobu, nápoje nepočítaje.

Velký propagátor francouzské kuchyně s vizáží bonvivána stál u zrodu mnoha trendů, které ve světě vysoké gastronomie přežívají dodnes. Kladl důraz na perfektní servis, estetické působení jídla na talíři a neobvyklé kombinace surovin, přitom však neměl strach experimentovat s tradičními postupy a zpracováním.

Společně s dalšími slavnými šéfkuchaři založil spolek „Bande a Bocuse“ k propagaci nové kuchyně. V roce 1987 pak inicioval soutěž „Bocuse d'Or“, která každoročně oceňuje nejlepší světové šéfkuchaře.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme