Uvařili pivo z vody, která prošla pražskou čističkou. ‚Od klasického ho nepoznáte,‘ tvrdí pivovar

Sládci pivovaru v Čížové na Písecku uvařili v Česku poprvé pivo z recyklované vody. Pocházela z pražské čističky odpadních vod. Zatím ho pod značkou ERKO vzniklo 15 hektolitrů, vodu čistili odborníci z Veolie. Informovali o tom zástupci pivovaru a Veolie. Pivovar má roční kapacitu 3000 hektolitrů.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Pixabay

„Věděli jsme, že něco podobného udělali jednou nebo dvakrát ve světě, a nenašli jsme jediný důvod, proč to nevyzkoušet i u nás. Výsledek předčil naše očekávání. Pivo z recyklované a následně upravené vody od toho klasického prostě nepoznáte,“ uvedl sládek pivovaru Martin Hrubeš.

Belgičtí mniši hledali 220 let ztracený recept na pivo. Nakonec ho dokázali uvařit podle starých záznamů

Číst článek

Voda byla po odebrání z čistírny upravená kombinací membránových technologií a úpravou na aktivním uhlí. Podle obchodního ředitele Veolie Ondřeje Beneše řada velkých pivovarnických skupin podobné technologie používá na úpravu vody, nejde ale o vodu přímo z čistírny odpadních vod.

Pivo z recyklované vody plánuje pivovar vyrábět i nadále. Mimo jiné proto, aby vodárenská společnost mohla i nadále demonstrovat, že umí vyrobit i superčistou vodu, která je složením podobná destilované vodě. Půjde však většinou o slavnostní příležitosti, jinak by musel být zájem veřejnosti o ERKO velký.

„Určitě je levnější i vhodnější používat podzemní vodu přímo v pivovaru. Akce měla ale prokázat, že jsme schopni upravit biologicky a chemicky vyčištěnou vodu odpadní na takovou kvalitu, která je z pohledu chemického i mikrobiologického čistší, než je běžná voda podzemní,“ dodali zástupci Veolie. Pivovary se snaží spotřebu vody na své produkty snižovat dlouhodobě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme