Navždy naše Pražská šunka. V čem je český výrobek z vepřové kýty unikátní?

Už od poloviny 19. století se u nás oválné šunce nejvyšší kvality říká pražská. Od jiných typů šunek se liší nejen svým tvarem, ale třeba i poměrem vepřové kýty a láku. Teď se masný výrobek z Prahy zařadil mezi tradiční evropské speciality.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská šunka. Ilustrační foto. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Mám pro vás dobrou zprávu – Pražská šunka konečně, po mnohaletém boji, získala mezinárodní uznání! Název Pražská šunka, včetně dalších jazykových variant, bude zapsán do rejstříku Evropské unie jako zaručená tradiční specialita.

Tradiční špekáčky a Liptovský salám doplní Pražská šunka. Po šesti letech přibude na seznamu specialit

Číst článek

Výrobek s tímto názvem je možné ve všech členských státech vyrábět pouze dle zapsané specifikace. A ta specifikace je nyní již definitivně odsouhlasena, že je naše! Nemyslete si, že je to tak jednoduché, že někdo jen tak prohlásí: U nás se tahle šunka dělá sto let a tak patří nám!

My jsme se o naši originalitu museli poprat s Italy, Němci, Rakušany, a výhrady proti jedinečnosti naší šunky měli i bývalí Čechoslováci, tedy přesněji řečeno “naši bratia zo Slovenska”.

Oválný tvar a pražský řez

Pražskou šunkou se už od poloviny 19. století označuje jeden z nejznámějších potravinářských produktů, mající původ v České republice, zejména v Praze. U nás se toto jméno tradičně používá pro šunku nejvyšší jakosti z vepřové kýty, kde je původní oválný tvar masa zachován použitím takzvaného pražského řezu.

Zároveň ji však vyráběli a dodnes vyrábějí v dalších evropských státech a právě proto byly debaty o udělení jedinečného označení poměrně komplikované. Ale vyhráli jsme! Pražská šunka s logem Zaručené tradiční speciality EU má tři varianty.

Pražská šunka na kosti se odlišuje například specifickým poměrem použitých vepřových kýt a láku. Bez kosti pak je zauzená šunka nejvyšší jakosti, u které je významným rysem dekorativní povrchové krytí. Odlišujícím prvkem je také typický vejčitý nebo válcovitý tvar.

Tajnosti pražské šunky

Pro Pražskou šunku – konzervu (neboli Prague Ham) je charakteristický aspik v tenké vrstvě mezi šunkou a obalem. Ještě je tam několik další tajností, které právě dělají s potraviny běžné, potravinu unikátní. A právě proto si třeba Belgičani brání Ardenskou šunku a dodržují postup nakládání a uzení masa, který se po staletí skoro nemění.

V Česku se loni vyrobilo méně masa. Nebýt dotací, klesla by produkce ještě víc, říká agrární komora

Číst článek

Proto se Španělé pyšní Jamónem Ibérico, sušenou šunkou z černých iberijských prasat krmených bukvicemi, a proto Němci drží ochrannou ruku nad Schwarzwälder Schinken, šunkou z Černého lesa, která zraje nad dýmem z jedlových pilin a šišek. A co teprve Italové se svým slavným Prosciutto di Parma, pyšnícím se originálním původem v parmské provincii?

Tak nezapomeňte, až si u řezníka objednáte patnáct, dvacet deka, neříkejte jenom šunky, ale hrdě zvolejte: Dvacet deka Pražské šunky! Protože teď už je navždy jenom naše!

Pavel Maurer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme