Pražská šunka se dostala na evropský seznam tradičních specialit. Čekala na to šest let

Pražská šunka se v úterý oficiálně dostala na evropský seznam tradičních specialit. Evropská komise posuzovala její zápis od roku 2012. Na unijní listinu se mohou dostat pouze zemědělské a potravinářské výrobky s minimálně třicetiletou tradicí. Česká republika tam má už svého pátého zástupce.

Praha/Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská šunka. Ilustrační foto. | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Pražská šunka se na seznamu připojila k tradičním špekáčkům, spišským párkům a liptovskému a loveckému salámu. Tyto čtyři výrobky má Česko zaregistrované spolu se Slovenskem.

Navždy naše Pražská šunka. V čem je český výrobek z vepřové kýty unikátní?

Číst článek

Evropská komise pražskou šunku na listinu zařadila kvůli tomu, že se vyrábí už od 19. století a patří k nejznámější českým masným produktům.

Pro používání označení Pražská šunka bude platit pětileté přechodné období. Po tuto dobu výrobci nemusí dodržovat pravidla vyžadovaná pro Zaručené tradiční speciality. Podle Českého svazu zpracovatelů masa stojí za prosazením přechodného období hlavně Slovensko.

Aby jeho výrobci mohli používat chráněné označení Zaručená tradiční specialita a kulaté žluto-modré logo, musí dodržovat přesnou recepturu a výrobní postup. Celkem už tuto známku získalo téměř 1500 výrobků z celé Evropské unie.

Evropská unie používá pro zemědělské a potravinářské výrobky ještě další dvě ochranné známky – chráněné označení původu a chráněné zeměpisné označení.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme