PŘIPOMEŇTE SI: Nakládané okurky, vejce nebo celer? Víme, co skutečně patří do bramborového salátu
S pomocí čtenářů a čtenářek serveru iROZHLAS.cz datový tým předloni zjistil, že čára oddělující přijatelné přísady do bramborových salátů od těch nepřijatelných leží zhruba mezi celerem a tatarkou. Většina lidí se shodne, že do něj rozhdoně patří brambory, nakládané okurky, majonéza, vejce a mrkev. Je váš rodinný recepr na bramborový salát mainstreamový, nebo jdete proti proudu? Připomente si výsledky hlasování.
Čtenáři a čtenářky se v jednoduchém rozstřelu rozhodovali mezi 43 surovinami z rozličných receptů na bramborové saláty. Z dvojice ingrediencí vybírali vždy tu, která se podle nich do salátu hodí víc. Za týden se sešlo přes 320 tisíc hlasů.
Bramborový rozstřel si můžete zkusit ZDE, loňskou anketu o nejlepší dárek ZDE a letošní rozstřel vánočního cukroví ZDE.
Brambory potvrdily roli favorita, ani na nich však není shoda stoprocentní. Nejčastěji prohrávaly souboje s vejci, nakládanými okurkami a majonézou. V Karlovarském kraji dokonce daly kyselé okurky bramborám nakládačku, stejně jako mrkev.
Okurky, vejce, majonéza a mrkev jsou ve výsledném žebříčku hned za bramborami. Na opačném konci jsou nejméně oblíbené přísady: pomeranč, syreček a med.
Výpočtem směrodatné odchylky jde určit nejkontroverznější suroviny. Nejvíce rozdílné, ba až rozdělující jsou postoje k masitým přísadám: k salámům Gothaj a Junior, šunce a uzenému masu. Výrazným zdrojem neshod může u štědrovečerního stolu být i přimíchaný olomoucký tvarůžek, červená řepa, pomeranč, celer nebo cuketa.