Česká piva jsou zdravější než třeba ta z USA, může za to ječný extrakt, říká pivovarník Šuráň

Vzpomínáte, jak se na českém trhu před pár lety začala objevovat ovocná piva a radlery? Mělo to jasný důvod, připomíná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. „Šlo o pivo pro ženy, které se do té doby pivu příliš nevěnovaly. A mělo to úspěch. Řada příchutí pro ženy se vyrábí dodnes,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Host Lucie Výborné Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radlery jsou jedna věc a klasické pivo s příchutí, to je zas věc jiná. Už jste někdy ochutnali třeba kopřivové, kávové nebo banánové pivo? Nelekejte se. Navzdory svému názvu jde stále ještě v prvé řadě o pivo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaké mají Češi rádi pivo? Poslechněte si celý rozhovor.

„Chutná to jako pivo, a teprve když polknete, objeví se ona příchuť, v tomto případě třeba banánu,“ popisuje Martina Ferencová.

„Když jsme s ním před 20 lety začínali, dělali jsme to především kvůli názvu ‚banánové pivo’,“ vzpomíná prezident Československého svazu minipivovarů Jan Šuráň.

„Proběhlo to tehdy všemi novinami, šlo o něco pro Čechy nepředstavitelného. A to je vlastně dodnes,“ usmívá se.

Zvláštní druhy piv

A poptávka po nových příchutích přetrvává. Pivo dnes totiž zažívá ohromný boom. Po dlouhých letech, kdy v našich půllitrech dominovaly ležáky, se v Americe zrodila revoluce kraft beeru a ochucených piv.

A nové druhy si okamžitě našly své fandy. „Přibližně 10 až 15 procent populace dnes jde právě za zvláštními druhy piv,“ upozorňuje Jan Šuráň.

Pivovary a minipivovary tak dnes moc dobře vědí, že si mohou dovolit zkoušet nové věci. Stále populárnějším se tak například, především v období před Velikonocemi, stává takzvané kopřivové pivo, které je zbarveno dozelena. A jak Jan Šuráň upozorňuje, chemikálií se prý bát nemusíte: „K barvení se používá čistý kopřivový extrakt.“

Mimochodem, česká piva jsou prý obecně mnohem zdravější než třeba ta ve Spojených státech. „Necháváme v pivu vyšší podíl ječného extraktu. A zejména lidem, kteří mají problém se žaludečními vředy, pivo lépe upravuje pH žaludku.“

Lucie Výborná, Alžběta Švarcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme