Tip od autora nejlepšího vánočního salátu roku 2017: vařte brambory v solném roztoku i dvě hodiny

Chcete si letos tradiční štědrovečerní večeři něčím ozvláštnit? Inspirovat se můžete v receptech posluchačů Českého rozhlasu nebo od farmáře Martina Pánka z Jeseníků, jehož bramborový salát letos ovládl už jedenáctý ročník mistrovství České republiky.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bramborový salát - příprava

Bramborový salát (ilustrační foto) | Foto: Czech specials

Nejlepší bramborový salát v Česku

Martin Pánek z Jeseníků je původně veterinární technik, teď ho ale živí jeho farma. Jeho velkou láskou je jídlo. A že je v jeho přípravě přeborník, má potvrzené šesti tituly mistra republiky o nejlepší bramborový salát. Ten poslední umíchal na začátku prosince s rodinou na šampionátu 24 týmů v Mratíně kousek nad Prahou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vzniká nejlepší bramborový salát v České republice? Na mistrovství v Mratíně natáčel reportér Radek Duchoň

Na první pohled je docela obyčejný. Kromě povinných brambor a majonézy, které musely podle pravidel v salátu být, obsahuje salát mrkev, okurky, ale i třeba červené kapie nebo křepelčí vejce. 

Speciální je i způsob, jakým pan Pánek vaří brambory. Naučil se to na ostrově Tenerife. Brambory připravuje asi dvě hodiny v nasyceném solném roztoku, který se skládá ze čtyř litrů vody a kila soli. 

„Solný roztok, pokud brambora není poškozená, aby natáhla sůl, tak naopak vytáhne ještě víc vody, a brambora je tak lojovatější a pevnější,“ popisuje pro Český rozhlas Střední Čechy Martin Pánek.

Mistrovský recept Martina Pánka

Vítězný recept na bramborový salát obsahuje:

  • 2 kg brambor
  • 4 mrkve
  • 1 žlutá cibule
  • 1 červená cibule
  • 3 šalotky
  • 2 lahůdkové cibulky
  • 5 sterilovaných okurek
  • 1 červená kapie
  • 4 slepičí vejce
  • 8 křepelčích vajec
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 2 jablka
  • 6 lžic zeleného hrášku
  • 4 lžíce majonézy
  • 4 lžíce tatarské omáčky
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl
  • pepř
  • med 

Bramborový salát bez brambor

Netradiční verzi štědrovečerní klasiky zaslala Českému rozhlasu Brno Milada Fiedlerová z Prostějovska. Recept na bramborový salát bez brambor stanice odvysílala v pořadu Apetýt. Příprava se od klasického salátu příliš neliší, jen brambory vyměníte za pastinák.

Recept na bramborový salát bez brambor

Budete potřebovat:

  • pastinák
  • natvrdo uvařená vejce
  • kořenovou zeleninu dle chuti
  • hrášek
  • kyselé okurky
  • cibule
  • sůl, pepř
  • dle chuti majonézu/bílý jogurt

Postup:

  1. Pastináku si připravíme tolik, kolik bychom dle počtu strávníků chystali brambor.
  2. Nakrájíme na kostky a krátce povaříme v osolené vodě.
  3. Smícháme se zbytkem pokrájené zeleniny a dochutíme dle vlastních preferencí. 

TIP: Pokud na pastinák nejste zvyklí, můžete ho namíchat půl na půl s bramborami.

Radek Duchoň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme