Pečou si vlastní chleba, ovoce dostávají od rodičů. Kuchařky ze školky v Podlesí vyhrály první místo

Kuchařky z mateřské školy Podlesí u Příbrami vaří dětem s péčí a láskou. Jejich svačinky na talíři vypadají jako malé umělecké dílo. Letos vyhrály soutěž ve vaření v Makro akademii v Praze a odvezly si zlatý pohár.

Podlesí Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Tak tohle jsou naše zlaté holky: Liduška Staníčková, Jíťa Rejnartová a Martina Mátlová,“ nahlíží výdejním okénkem do kuchyně ředitelka mateřské školy Jitka Lavičková, která je na zdejší kuchařky velmi pyšná. Konkurence mezi školními kuchyněmi je veliká, a tak všechno ochutnává a kontroluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve školce si pečeme i vlastní kváskový chléb a používáme neochucené jogurty a mléko, říkají oceněné kuchařky v reportáži Báry Kvapilové

Celostátní klání pro nejlepší kuchaře ve společném stravování organizuje Asociace kuchařů a cukrářů ve spolupráci s Makro akademií v Praze. Zlaté kuchařky z Podlesí se do soutěže zapojily už počtvrté. Dvakrát obsadily stříbrné místo, letos si odvezly zlato.

Vítězné menu nejprve pečlivě promýšlely, potom ho ladily a testovaly na dětech a nejoblíbenější pokrmy nakonec představily na soutěži.

„Měly jsme sladký pokrm, což byla vločková tartaletka plněná borůvkovým tvarohem s chia semínky. Potom jsme měly špenátovou roládu s mikrozeleninkou, plněnou domácí lučinou a poslední byla rustikální bageta se sušenými rajčaty a tuňákovou pomazánkou,“ vyjmenovává kuchařka Staníčková.

Zdravá školní jídelna

Mateřská škola v Podlesí je zapojená do projektu Zdravá školní jídelna. Podle vedoucí jídelny Martiny Mátlové to znamená, že nepoužívají žádné polotovary, a hlavně nejsou líné vařit stejně poctivě jako doma.

Svačinky kuchařek z Podlesí jsou malá umělecká díla | Zdroj: Makro Cash & Carry ČR s.r.o.

Ve školce si pečou vlastní kváskový chléb a používají neochucené jogurty a mléko. Rodiče nosí do školní kuchyně jablka a hrušky ze zahrádek, a tak děti mohou pít šťávu z čerstvého ovoce. Tím, že nepoužívají polotovary a poctivě vaří knedlíky i bramborovou kaši, tak zbývají peníze na nákup dražších, ale kvalitních biopotravin, vyzdvihují kuchařky.

Mezi malými školáčky vedou v oblibě špagety. Mezi oblíbené pochoutky ale patří například drožďová pomazánka.

„Loni jsme s ní i soutěžili a měli jsme ji na kváskovém chlebu s vajíčky z křepelky,“ vysvětluje ředitelka Lavičková a ukazuje, co dostanou děti tentokrát – květákové placičky s domácí tatarkou z kysané smetany.

Barbora Kvapilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme