Kuchyň restaurace Bellevue |
Špička mezi českými restauracemi.
Do Bellevue se chodí
za jídlem i výhledem
Bellevue patří bezesporu k nejlepším českým restauracím současnosti. Roh na Smetanově nábřeží téměř naproti Karlovým lázním je již řadu let vyhledáván milovníky té nejkvalitnější gastronomie, a to i díky angažmá šéfkuchaře Marka Šády. Jídlo ale není jediným lákadlem Bellevue. Jak napovídá jméno podniku, nabízí také úchvatný výhled na Vltavu, Karlův most a Pražský hrad. Server iROZHLAS.cz navíc nyní odkrývá zákulisí Bellevue - do kuchyně se vypravil s 360stupňovou kamerou.
"Návštěvníci u nás najdou mezinárodní kuchyni a sezonní produkty. Podle nich se u nás jídla hodně mění. Dáváme si také záležet, abychom vařili z kvalitních surovin," charakterizuje Šáda ve zkratce filozofii Bellevue uprostřed kuchyně, které velí.
Dříve vařil francouzskou kuchyni v sesterské restauraci Mlýnec, v novém působišti se vrátil "domů". Českou kuchyni však oživuje surovinami z celého světa. V Bellevue tak lze ochutnat terinu s foie gras a červeným zelím, třešněmi a pistáciemi, nové brambory pečené v seně s houbami, bio vejcem, kefírem, libečkem a špekem či divokého islandského okouníka s rajčaty, kardamomem, cuketou, kapary, olivami a bazalkou. Ke všem jídlům samozřejmě doporučí vhodné párování s vínem.
Marek Šáda léta čerpal 16 let zkušenosti u nás i v zahraničí. Před návratem do Čech například pracoval v restauraci Acmé v New Yorku pod vedením Madse Refslunda, spoluzakladatele restaurace NOMA v Kodani. V Čechách vařil ve vyhlášených restauracích Kampa Park a La Degustation Bohême Bourgeoise. Jeho aranžmá na talíři tak připomíná umělecké dílo, ovšem ne příliš komplikované - prim hraje vždy jedna hlavní surovina.
Jak bylo již řečeno, do Bellevue se chodí nejen za špičkovými pokrmy, ale také za krásným výhledem. Není navíc třeba se dívat pouze z oken, oku lahodí také rafinovaný interiér Ronyho Plesla, jemuž dominují velkolepé lustry a skleněné artefakty, které si se světlem hrají pokaždé jinak. Za to všechno si ale návštěvník zaplatí. Pokud si chce menu v Bellevue opravdu užít, je nutné počítat s útratou minimálně 2000 korun za osobu.
Server iROZHLAS.cz oslovil i další výjimečné restaurace s žádostí nakouknout jim "pod pokličku". Některé projevily zájem, jiné ne. Ty, které souhlasily, jsme vám představili v průběhu prázdnin.