Kuchyně restaurace V Zátiší |

Stejně intimní jako interiér.
Podívejte se kuchyně 'ukryté'
restaurace V Zátiší

|Ondřej Golis, Filip Jandourek|

Čtěte celý článek

Soukromí, exotické pokrmy a vybraná vína nabízí restaurace V Zátiší nacházející se v klikatých uličkách Starého města v centru Prahy. Zátiší patří mezi vůbec první fine dinningové podniky u nás, svoji pověst si drží již dlouhých 25 let. Dnes si tam pochutnáte především na vybraných indických pokrmech, ale třeba české kachně, připravovaných týmem šéfkuchaře Igora Chramce. Server iROZHLAS.cz se proto v rámci svého turné po zákulisí českých restaurací vydal podívat do kuchyně Zátiší, kde vyhlášená jídla vznikají.

Restaurace v Zátiší je tak trochu ve stínu známější sestry Bellevue (do ní se podíváme příště), která patří mezi špičku současné pražské zážitkové gastronomie. Oba podniky jsou de facto přes ulici. A tak "zastrčené" Zátiší konvenuje těm, kdo ke gurmánským zážitkům vítají spíše klid a intimitu. Členitý prostor se zákoutími poskytujícími soukromí zdobí nedávno renovovaný interiér od Ronyho Plesla a Barbory Škorpilové.

Vedle klidu se návštěvníci do Zátiší vracejí třeba kvůli vyhlášené svíčkové a indickému jídlu. Jeden z vládců kuchyně Igor Chramec do Prahy přivezl zkušenosti z restaurací v Anglii a Austrálii. Rád experimentuje s kořením, pomocí něhož mění obyčejné suroviny na nečekané delikatesy. Libuje si také v kombinování domácích surovin s exotickými.

"Aktuálně děláme na nových věcech. Máme například jednu surovinu, ale každý jiné zkušenosti, jiné nápady, jak ji zpracovat. Každý do toho dá nějaké komponenty, ochutnáme si to navzájem a řekneme: Tady to je super, u tohoto by to chtělo něčeho víc. Někdy třeba spojíme komponenty z obou talířů, takže je to společná práce," popisuje Chramec v kuchyni restaurace proces, jak s kolegy vymýšlejí nová jídla.

Spatřit lze třeba, jak pod rukama Chramce a jeho kolegů vznikají delikatesy jako prsíčka křepelky v medovině, kroupy vařené kachním vývaru s pyré z jarní cibulky s křenovým prachem, zeleninový salát s ředkví daikon s avokádovým pyré a kokosovo-limetovým dresinkem či bio vejce vařené při 62 °C doplněné pražskou šunkou, chřestem. Milovníci indické kuchyně si mohou zpříjemnit neděli indickým brunchem.

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA