Masové kuličky nejsou naše. Král Karel XII. je přivezl z Turecka, oznámilo Švédsko na facebooku

Masové kuličky podávané s brusinkami dnes ve Švédsku platí za národní jídlo. Recept se v mnoha rodinách předává z generace na generaci. Ve světě kuličky navíc proslavil známý švédský nábytkářský řetězec, který je nabízí ve svých restauracích. Skandinávské ale tak úplně nejsou, jak uvedlo Švédsko na sociálních sítích. Do země je přivezl švédský král z Malé Asie. Zmínku nenechala bez povšimnutí mnohá turecká média, která píší o přiznání Švédska.

Stockholm Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky | Foto: Karl Baron | Zdroj: Flickr

Způsob, kterým dnes Švédi připravují masové kuličky, vychází z receptu, který do země přivezl v 18. století švédský král Karel XII. z Turecka, respektive z Osmanské říše. To se běžně dočtete v mnoha kuchařkách a nejde o žádný objev. Ale teď to potvrdily oficiální profily Švédska na facebooku a twitteru a rozpoutaly na sociální síti diskusi o původu národního jídla.

O původu kuliček teď píší také turecká média. Například státní agentura Anadolu napsala, že švédská vláda přiznala původ masových kuliček. Navíc s odvoláním na švédskou badatelku Annie Mattsonovou dodává, že švédský král si z Osmanské říše nepřivezl pouze recept na kuličky, ale také plněné kapusty nebo kávu.

S příchutí kávy nebo kaviáru. V Belgii se ochutnávala netradiční piva, Češi letos chyběli

Číst článek

Karel XII. si zpět do vlasti podle všeho přivezl pečlivě ozkoušené věci. V Osmanské říši totiž pobýval čtyři roky v azylu a mohl si tak dosyta užít turecké kuličky z mletého hovězího známe dnes jako köfte.  Karel hledal v Osmanské říši útočiště a pomoc u sultána Ahmeda III. po fiasku švédského tažení do Ruska a porážce v bitvě u Poltavy.

Receptů na švédské masové kuličky je víc, ale základem je směs mletého masa, strouhanky, mléka, smetany, vajíček, soli a pepře s osmaženou cibulí. Ze směsi se vypracují kuličky, které se pak smaží a podávají s brusinkovým džemem a přílohou.

Ve Švédsku se někdy používá směs hovězího a vepřového ale v severních oblastech také losí maso. Na köfte z losa bychom v Turecku asi nenarazili, takže švédské kuličky jsou svým způsobem unikátní.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme