Zájem o mexickou tequilu stoupá. Surovina na její výrobu nestačí dozrávat

Mexický národní nápoj tequila zažívá v posledních letech obrovský boom. Poptávka po této pálence ale roste tak rychle, že surovina pro její výrobu nestačí dozrávat. Trvá totiž zhruba sedm let, než modrá agáve, z níž se tequila vyrábí, doroste do správné kvality, napsal španělský deník El País.

Tento článek je více než rok starý.

Mexiko Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tequila

Ilustrační foto. | Zdroj: Fotobanka Pixabay

V posledních dvou letech podle listu vzrostla cena mexické tequily asi šestinásobně. Důvodem je kromě stoupající poptávky právě nedostatek zralé agáve. Tequila se dá vyrábět i z mladších rostlin, z nich se ale získá menší množství alkoholu.

Osm z deseti lahví mexické tequily šlo loni na export. Do ciziny bylo vyvezeno 213 milionů litrů této pálenky, z toho asi 80 procent do Spojených států. Američané jsou po Mexičanech největšími konzumenty tequily.

Zatímco v Mexiku připadá v roční spotřebě na obyvatele asi litr tequily, v USA je to necelý půllitr na osobu. Třetími největšími konzumenty jsou daleko za Američany Litevci, z nichž každý ročně statisticky vypije jeden a půl deci tohoto nápoje.

Až 15 let za krádež agáve

V poslední době se pěstitelé modré agáve potýkají také s častými krádežemi na svých farmách. Ve státě Jalisco, který je historickým domovem modré agáve, proto koncem loňského roku zvýšili tresty za krádeže této rostliny na pět až 15 let vězení.

Ukradená lahev vodky za miliony, která se objevila i v seriálu Domek z karet, se našla. Otevřená a vypitá

Číst článek

O popularitě tequily svědčí i to, že některé celebrity mají vlastní značku. Svou značku této pálenky si nechal vyrábět v mexickém Jalisku například americký herec George Clooney, který ji ale loni prodal. Vlastní značku tequily má od roku 2009 americký zpěvák Justin Timberlake.

Aztécký vynález

O účincích modré agáve věděli už staří Aztékové, kteří z ní začali dělat nápoj pulque. Ten se vyrábí kvašením šťávy z agáve a dodnes je národním nápojem Mexičanů. Destilovat tequilu ale začali až Španělé v 16. století u obce Tequila. První velkovýrobou proslul don Pedro Sánchez de Tagle, markýz z Altamiry, který je označován za „otce tequily“.

Dnes se smí pravá mexická tequila vyrábět pouze v pěti mexických spolkových státech - Guanajuato, Michoacán, Nayarit, Tamaulipas a Jalisco. Oblast pěstování modré agáve ve státě Jalisco, včetně starodávného průmyslového zařízení na výrobu tequily, je na seznamu světového dědictví UNESCO.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme