Redaktor Radiožurnálu ochutnal maso vypěstované v laboratoři. ‚Kuře vám z toho nevyroste,‘ říká kuchař

Americká společnost JUST přivezla na festival moderních technologií Future Port Prague kuřecí nugety, které vypěstovala v laboratoři z buněk odebraných drůbeži. Do běžného prodeje se zatím kvůli své vysoké ceně nedostanou, jsou ale možnou budoucností stravování. Oproti velkochovům totiž potřebuje na výrobu masa jen naprostý zlomek půdy, vody i energie. A jak takové maso chutná?

Tento článek je více než rok starý.

Magazín Experiment Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ambasador společnosti JUST, havajský kuchař Kaimana Chee na pánvi krátce osmažil laboratorně vypěstovaný kuřecí nuget, posolil ho a redaktoři Radiožurnálu ho společně s Christianem Bauligem z německého deníku Der Spiegel mohli ochutnat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak vzniká umělé maso a jak chutná?

Shodujeme se, že maso chutná jako jakékoliv jiné kuřecí maso, jen je strukturou o něco jemnější a připomíná spíš mleté maso.

Celý proces začíná tím, že zvířatům odebereme několik buněk – nemusíme je zabíjet,“ popisuje pro Radiožurnál šéf vývoje společnosti JUST Vitor Santó.

„Tyto buňky krmíme živinami, které běžně dostávají i ve zvířecím těle. Díky tomu se původní malé množství buněk rozmnoží a roste, dokud jich není dost, aby se z nich stalo třeba kuřecí prso nebo steak,“ doplňuje.

Konkrétně kuřecí nugety, které Santó přivezl na Future Port festival, byly vyživované rostlinným proteinem a rostly zhruba 10 až 12 dní. Velmi věrně chutnají mimo jiné i proto, že kromě masa samotného, tedy řekněme svalu, obsahují i tukové buňky.

Umělé, přesto přirozené

Krása toho procesu je, že kuřecí buňky – a samozřejmě to platí třeba i pro hovězí – dělají všechnu práci samy. Nemusíte jim dodávat žádné přísady nebo ochucovadla. Vytváří svůj vlastní tuk a proteiny,“ pokračuje Santó.

A to je důvod, proč je tahle technologie velmi dobrou alternativou k masu na rostlinné bázi. U toho sice možná dosáhnete správně struktury, ale musíte do něj něco přidat, aby také chutnalo jako běžné maso.“

Nedá mi to a ptám se, jestli když necháme buňky růst dostatečně dlouho, může z nich nakonec vyrůst třeba i celé kuře. Santó se směje a vysvětluje: „Vyrostly by jen jedlé části, takže kuřecí prsa nebo třeba křidýlka.“

Ve společnosti JUST teď pěstují kuřecí maso v podobě nugetů nebo párků a velmi brzo by chtěli představit i hovězí. Potom začnou vyvíjet i maso se složitější strukturou – steaky nebo jehněčí kotlety.

Alternativa pro maso z velkochovů

Tradiční chov zvířat sice takové maso zřejmě zcela nenahradí, o tom, že bude v budoucnosti tvořit významnou část našeho jídelníčku, ale Santó nepochybuje: „Rozhodně je to náš cíl. Chceme nabízet alternativu a hlavně nahradit průmyslovou produkci masa ve velkochovech, protože ty jsou největší problém pro životní prostředí.“

Když slivovice řetízkuje a švestkový koláč chutná božsky

Číst článek

Zároveň ale nechceme zcela nahradit produkci masa, tak jak ji známe dnes. Spolupracujeme třeba s japonskou společností Toriyama, která provozuje lokální malé farmy. Jejich krávy žijí ve výrazně lepších podmínkách než v běžných chovech. Je to krásná tradice, kterou nechceme za každou cenu přerušit,“ vysvětluje šéf vývoje společnosti JUST .

Největším problémem laboratorně vypěstovaného masa je zatím jeho cena. Nuggety, které jsme ochutnali na festivalu Future Port Prague, stojí v současnosti kolem 100 dolarů, tedy přes 2000 korun za kus.

Santó ale věří, že se brzy dostanou pod cenu masa z běžného chovu.

Dnes rarita, zítra realita? Ochutnali jsme maso vypěstované v laboratoři | Foto: Vojtěch Koval | Zdroj: Český rozhlas

Vojtěch Koval, and Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme