V olomoucké vědecké knihovně vystavují historické kuchařské knihy. Dávné recepty vás možná překvapí
V olomoucké vědecké knihovně začala výstava historických kuchařek a kuchařských tisků. V expozici zájemci uvidí průřez gastronomií za posledních 500 let. Můžou se tak nechat inspirovat řadou dobových receptů.
„Úplně nejstarší tištěná kuchařka v našem fondu je platinová De honesta voluptate z roku 1503. Je to renesanční kuchařka psaná v latině a obsahuje víc než 250 receptů,“ popisuje kurátorka a historička Petra Kubíčková.
V olomoucké vědecké knihovně vystavují historické kuchařské knihy. Dávné recepty vás možná překvapí
Ve vitríně naproti je další kuchařka s přívlastkem „NEJ“. Je nejmenší – vídeňská kuchařka z roku 1906. V rozměrech 24 krát 22 milimetrů se skrývá přes sto receptů na 136 stránkách, tedy spíše stránečkách.
„Obávám se, že to není úplně nejpraktičtější formát. Kuchařka má nahoře na vazbě takové poutko, takže možná to poutko sloužilo k uchycení na řetízek. Takže kuchařka nebo kuchař je mohl mít na krku a zalistovat si,“ odhaduje Kubíčková.
Bobří ocas, medvědí tlapy či veverky na různý způsob
Součástí výstavy jsou i některé vybrané recepty dnes už trochu netradiční, třeba jak uvařit bobří ocas nebo medvědí tlapy. „Veverky na různý způsob, většinou ve formě paštik. Kapoun, což je mladý vykastrovaný kohout, na různý způsob,“ říká kurátorka.
Patřila tato jídla k lahůdkám takové kuchyně? „Lahudků uděláte z čehokoliv, i když jsem narazila i na recepty, kde bylo přímo napsáno ‚A toto dejte spíše svému nepříteli‘,“ usmívá se Kubíčková.
Tuto poznámku našla například u receptu na slaný koláč se zapečenými úhoři. Výstava O umění kuchařském provede až do 9. listopadu návštěvníky olomoucké vědecké knihovny historií gastronomie od středověku až do období první republiky.