Terasa U Zlaté studně
Vaříme tak, aby se lidé nevraceli jen za výhledem, říká šéfkuchař Sapík

Ondřej Golis a Filip Jandourek


Spustit prohlídku

Luxusní restaurace Terasa U Zlaté studně na Malé Straně je proslavená především unikátním výhledem na centrum Prahy. Jak ale říká vládce tamní kuchyně Pavel Sapík, mimochodem syn slavného šéfkuchaře Jaroslava Sapíka, neméně důležitá jsou i jídla, která ve známém podniku servírují. Server iROZHLAS.cz se proto ve třetím díle seriálu ukazujícím kuchyně známých českých restaurací vydal do známého fine dinningového podniku v těsné blízkosti Pražského hradu.

Hlavním lákadlem restaurace je, jak ostatně její název napovídá, střešní terasa, odkud hosté pozorují Prahu. Na ní lze vstoupit přímo z areálu Pražského hradu. Neméně důležitou složkou nabídky Terasy je však podle Sapíka i jídlo.

"I když má naše restaurace krásný výhled, snažíme se, aby to nebylo pouze o něm. Musíme vařit tak, aby se lidé vraceli i za jídlem," říká šéfkuchař uprostřed kuchyně, kterou již léta v Terase vede. Na jejím vzniku a stavbě se ostatně podílel, vždyť v restauraci vaří již úctyhodných 15 let.

"S restaurací jsem citově spjat, protože jsme tady budovali vše od píky. Patnáct let je dlouhá doba. Není to však jen kuchyně, ale důležitý je i servis, který vám jídlo na druhé straně prodá," připomíná Sapík.

Jeho podnik se dlouhodobě umisťuje na špičkách gastronomických anket, server Trip Advisor ji označil za nejlepší a nejluxusnější restauraci v Praze. Ostatně známá je jedna z jejích stěn pokrytá plátky 18karátového zlata. Za romantickou večeří si však připlatíte, připravte si několik tisíc.

Co u Zlaté studně ochutnáte? Z předkrmů marinovaného kanadského humra, telecí tartar, foie gras či sibiřský černý kaviár Ossetra Royal. Jako hlavní chody Sapíkův tým z kuchyně expeduje mořského vlka, kanadského humra, ale také francouzské holoubě z Anjou či kachní prsa. Chloubou Terasy je však royal steak z argentinského plemene Angus.

"Děláme kvalitní ryby, na vzestupu jsou degustační menu párované s víny a sezonní věci," říká k tomu Sapík. Dříve vařil mezinárodní kuchyni, čím dál více se však vrací k té české, ovšem v moderním pojetí. "Tuzemští i zahraniční hosté chtějí ochutnat moravské víno a české jídlo. Já se tomu vůbec nedivím. Když přijedete do Itálie, chcete italské jídlo. V Japonsku chcete japonské," uzavírá šéfkuchař Sapík..

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Server iROZHLAS.cz oslovil i další výjimečné restaurace s žádostí nakouknout jim "pod pokličku". Některé projevily zájem, jiné ne. Ty, které souhlasily, vám představíme v průběhu prázdnin.