Lážo plážo s matchou či sezamem. Do veganské zmrzliny míchá pár od Klatov chutě východní Asie

Do dvousethlavé vesnice Číháň na Klatovsku se Tiffany Ang přestěhovala ze šestimilionového Singapuru a se svým manželem Václavem Pláničkou zde začali vyrábět veganskou zmrzlinu různých exotických chutí. Přes léto s ní pravidelně objíždějí festivaly, kde se ji snaží zviditelnit. Aby toho neměli málo, část roku tráví v Anglii, kde se starají o hendikepované pacienty.

Tento článek je více než rok starý.

Klatovy Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Potřebujeme neutrální základ, abychom maximalizovali chuť přísady, kterou používáme,“ říká zmrzlinář Plánička

„Potřebujeme neutrální základ, abychom maximalizovali chuť přísady, kterou používáme,“ říká zmrzlinář Plánička | Foto: Ľubomír Smatana | Zdroj: Český rozhlas

„Některé chutě jsou inspirované asijskými příchutěmi, jedna z nich je čajová, například matcha, což je druh japonského čaje,“ říká mladá žena v zástěře, která by slušela každé šumavské hospodyni. Cesta na Šumavu a ke zmrzlině ale byla dlouhá.

Amerika, Anglie, Číháň

Tiffany vystudovala ve Spojených státech design, pak odjela jako dobrovolnice do Argentiny, kde se seznámila s Václavem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lážo plážo s matchou či sezamem. Do veganské zmrzliny míchá dvojice od Klatov chutě východní Asie

„Rozhodně to nebylo horkým jihoamerickým podnebím, to je klišé,“ směje se rodačka ze Singapuru, která mluví anglicky, mandarínskou čínštinou a trochu česky.

Následovala svatba a odjezd od Anglie, kde s Václavem pečují o hendikepované pacienty. Péči střídají s cestami do Číháně a do Klatov, kde vyrábějí zmrzlinu. „Je to trochu složitější, ale teď jsme celé léto v Česku, a snažíme se prodávat zmrzlinu do obchodů, a abychom byli vidět, jezdíme po festivalech a různých akcích,“ vysvětluje strojní inženýr.

Jak nechat vyniknout chuť?

Základem veganské zmrzliny je ovesné mléko, kešu pasta a pasta z brazilských ořechů. Tuto směs Tiffany s Václavem sami vyrábějí, a ačkoliv to zní dost divoce, právě tak dosahují naprosto neutrální chuti.

„Potřebujeme neutrální základ, abychom mohli maximalizovat chuť přísady, kterou používáme. To je zásadní. Tiffany se ráda pohybuje v kuchyni, experimentuje, a tak objevila řadu ingrediencí, po kterých naše zmrzliny chutnají,“ vysvětluje Václav.

V lese je to paráda, chválí Vysočinu francouzský kuchař. Vaří na samotě a plno má na týdny dopředu

Číst článek

Skromnou, ale profesionální výrobnu provozuje dvojice v Lubech. Příchutě matcha, hojicha, genmaicha asi nikomu nic neřeknou, ale třeba black sezame nebo calamansi lime už se dá alespoň odhadnout. „Ochutnali jsme snad všechny biofarmy v Japonsku, takže máme solidní přehled,“ říká sebevědomě Václav, rozhlíží se kolem stánku na pražském festivalu japonské kultury Advík a vítá dalšího zákazníka.

„Mně to přijde zajímavé, černý sezam jsem ještě třeba neviděl. Máte rozhodně hodně zajímavé kombinace příchutí,“ říká mladý muž Petr, který si v experimentech očividně libuje.

„Ta je veganská? Aha, to není ani poznat,“ říká překvapeně. To pro změnu nepřekvapuje Václava. „Lidi to nepoznají, většina z nich ani neví, že lížou veganskou zmrzlinu. Možná si toho všimnou na ceduli, a pak se trochu podiví.“

Bude lážo plážo?

Tiffany říká ‚dobrý den‘ dalšímu zákazníkovi a noří naběračku do chladicího boxu s barevnými zmrzlinami. Jde jí to od ruky, i když v češtině si oblíbila jiný výraz. „Moje oblíbené české slovo,“ říká anglicky, „je ‚lážo plážo‘,“ což už ale říká česky s dokonalým přízvukem. „I hope, it‘s gonna be lážo, plážo.“

Tiffany s Václavem svoji zmrzlinářskou a čajovou firmu pojmenovali Pati Patti a rádi by se dostali tak daleko, aby nemuseli jezdit za obživou do Anglie a vydělali si právě jen výrobou a prodejem veganské zmrzliny s exotickými příchutěmi z Klatov.

Ľubomír Smatana, jkh Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme