Není cholesterol, jako cholesterol, potvrdili vědci. Jedno vejce denně neuškodí
Umírněná konzumace vajec prospívá zdraví, ba dokonce snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí. Souvisí to s vyšší hladinou konkrétního typu bílkovin, apolipoproteinů. Ty pomáhají čistit cévy od cholesterolu. „V těle máme obrovské množství různých variant cholesterolu a většina z nich má velmi pozitivní účinek,“ říká biochemik Marek Cebecauer.
Studie zveřejněná v prestižním časopise eLife byla založena na vzorcích 4 778 Číňanů, z nichž většina (3 401) trpěla nějakým kardiovaskulárním onemocněním.
Vědci našli v plazmě pacientů 226 produktů látkové přeměny, metabolitů. Jen 14 těchto látek ale souviselo s nemocemi, jako je ateroskleróza.
Vzorky cestovaly z Číny, dále se skladovaly v dusíku v Oxfordu, a nakonec zamířily do Finska.
„Ve Finsku je fantastický přístroj nukleární magnetické rezonance, který dokáže rozlišovat drobné detaily v séru,“ vysvětluje náročnost studie Marek Cebecauer.
Zásadní bylo zjištění, že ti účastníci pokusu, kteří jedli vajíček málo, měli v plazmě méně zdraví prospěšných látek. Čínská potravinářská komise tak teď doporučuje konzumovat jedno vejce denně.
Luxusní bílkovina
„Vajíčko je to nejlepší z nejlepšího. Obsahuje velké množství vitamínů, tu nejluxusnější a dobře stravitelnou bílkovinu,“ potvrzuje imunolog Jan Černý.
Ve vajíčku sice sníme velké množství cholesterolu, o jeho výsledném účinku ale rozhodují spíš bílkovinné obaly, do nichž se balí v játrech a ve kterých cestuje krví.
Dnes už i řada nemocničních laboratoří rozlišuje mezi látkami, které se označují zkratkou LDL nebo HDL a patří mezi zmíněné nosiče cholesterolu, apolipoproteiny.
Prevence zánětu
Kritériem zdraví nebo nemoci není proto pouze celkové procento, celkový cholesterol, ale spíš podíl LDL, HDL a dalších takzvaných vozíčků, v nichž cholesterol cestuje.
Lékaři a pacienti by měli věnovat pozornost těm pod zkratkou LDL. „Když se zoxidují a ve stěně je pohltí makrofágy, změní se v takzvané pěnové buňky,“ popisuje situaci Černý.
V konzumaci alkoholu stále kralujeme. I mezi mladistvými, říká Freimann z iniciativy Nechmel děti
Číst článek
Výsledkem je zánětlivé ložisko a přestavění cév, a to dokonce natolik, že kornatí a nejsou schopné plnit svou funkci. HDL a řada dalších přenašečů cholesterolu takový efekt nemá.
„Ze studie je patrné, že molekuly z vajíček vedou k odolnosti vůči patologii v cévním řečišti,“ potvrzuje Jan Černý. Poměr HDL a LDL totiž dokáže vyladit do zdravé rovnováhy.
Studie prokázala, že lipoproteinové obaly mnohdy chrání cévy před tvorbou sraženin, které můžou vést k srdečním nebo mozkovým příhodám.
Nezbytný cholesterol
Část cholesterolu přijímáme z potravy, část si vyrábíme sami. Přitom bez cholesterolu nebo jeho obdoby nemůže přežít žádná živá buňka – potřebuje ho do svých membrán.
Podobný typ látek, jako je cholesterol najdeme i jinde v živé přírodě. „Rostliny mají fytosteroly nebo ergosteroly, podobné látky potřebují i houby,“ upozorňuje Jan Černý.
Imunolog doporučuje ze zmíněných důvodů o cholesterolu mluvit jako o něčem, co je zásadní pro náš život podobně jako vitamíny.
Poslechněte si celou Laboratoř o tom, proč vajíčka prospívají zdraví, jak mozek reaguje na překvapení a jak se liší komunikace svalů s jinými tkáněmi u mužů a žen. Debatují biochemik Marek Cebecauer, imunolog Jan Černý a herečka Petra Špalková.