Žena se otrávila hořkou cuketou. ‚Toxin v tykvovité zelenině bývá, před vařením ji ochutnejte,‘ radí lékaři
Žena ze Zlína skončila po konzumaci cukety na jednotce intenzivní péče. Cuketa byla hořká, žena se otrávila cucurbitacinem. K otravám tykvovitou zeleninou podle toxikologického centra v Praze dochází, zatím se ale nikdy nejednalo o tak závažný stav jako ve Zlíně.
Čtyřiapadesátiletá žena zkonzumlovala hořkou cuketu. Následně se u ní projevila otrava toxinem cucurbitacinem a skončila na jednotce intenzivní péče v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně.
Za houbu považují i záchodovou štětku. Aplikacím na určování hub v mobilu se nedá věřit, říká odborník
Číst článek
Žena měla těžký průjem, otok sliznice žaludku, tlustého střeva a výrazné změny na játrech. Podle mluvčí nemocnice Dany Lipovské si její stav vyžádal šestidenní hospitalizaci.
„Podle odborníků může být cucurbitacin přítomný v tykvovité zelenině, třeba v právě v cuketách. Lékaři doporučují, aby lidé kousek takové zeleniny raději ochutnali ještě před tepelnou úpravou a nekonzumovali ji v případě hořké nebo jinak podivné chuti,“ doporučila Lipovská.
Z nemocnice už byla nemocnice žena propuštěna a léčí se doma.
Podle toxikologického informačního střediska Všeobecné Fakultní nemocnice v Praze k otravám po snědení hořké cukety dochází, zatím se ale nikdy nejednalo o tak závažný stav jako ve Zlíně.