Málo brambor, hodně vody. Lékař radí, co jíst a pít během tropických teplot

K obědu pečená kachna, zelí a osm knedlíků. Předtím hovězí vývar. A večer grilování, když je venku tak hezky. Takový jídelníček se do dnešního horkého počasí, kdy má být 33 stupňů Celsia, asi úplně nehodí. Na to, jak to vymyslet líp, se Radiožurnál zeptal lékaře.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Součástí léta je pro mnohé i grilování.

Součástí léta je pro mnohé i grilování. | Zdroj: Pixabay

I v horku jíst musíme, ale něco lehčího.

Nefrolog Vladimír Teplan nedoporučuje přechod na vegetariánskou stravu. A tak není potřeba se večer vyhýbat ani grilování.

„Většinou to není jenom maso, ale je tam různé koření, a to je samozřejmě spojeno s příjmem soli. Proto je potřeba při samotném grilování respektovat co nejnižší příjem příloh - aby tam nebylo tolik brambor, brambůrků a pečiva. Samotné maso, pokud je libové, nebo kuřecí, nemusí být takovým problémem," řekl lékař Radiožurnálu.

V Česku padaly teplotní rekordy. V úterý bude ještě tepleji

Číst článek

Když se ale večer trochu přejíme masa, druhý den bychom ho měli omezit, radí nefrolog.

Taky je potřeba pít - minimálně dva, spíše dva a půl litru. Rozhodně ale nepočítejte do tohoto množství kávu. Ta totiž odvodňuje. „Těch dva a půl litrů tekutin také nepokryjete tím, že si dáte pět piv."

Musíme pít vodu, čaje a to co nejméně slazené a ne ovocné. Protože se v horku potíme, a tím přicházíme o minerály, měli bychom pít i minerálky. Naši předci, například když chodili sekat kosou obilí na pole, pili vodu se solí, cukrem a octem, kterou dnes používáme jako zálivku na okurkový salát. Takový nápoj osvěží více než jen čistá voda.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme