Mateřské mléko žen po předčasném porodu a císařském řezu je méně kvalitní, zjistili čeští vědci

Mateřské mléko žen po předčasném porodu a císařském řezu má lehce sníženou kvalitu. Upozorňuje na to nová studie badatelů z Fyziologického ústavu Akademie věd, kterou zveřejnil vědecký žurnál Food Chemistry. Výzkum také potvrzuje, že mléko je pro novorozence nenahraditelným zdrojem výživy i v případech nestandardních porodů.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kojenec (ilustrační snímek).

Mateřské mléko žen po předčasném porodu a císařském řezu je méně kvalitní (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Kojené děti narozené předčasně či císařským řezem jsou podle autorky studie Kristýny Brejchové z Fyziologického ústavu Akademie věd v prvních týdnech ochuzené o některé důležité látky, a to o protizánětlivé lipidy.

‚Matka dítěti předává mateřským mlékem víc než jen potravu.‘ Je kojení na veřejnosti přijatelné?

Číst článek

Tento rozdíl se týká prvotního mléka, takzvaného mleziva. Rozbor bezmála 130 vzorků mateřského mléka ukázal, že do čtyř týdnů se rozdíly srovnávají.

„Neblahý vliv mizí. A mléko se již podobá mléku matek, které rodily spontánně v termínu,“ objasňuje Brejchová.

Výzkum také ukázal, že mléko ve všech vzorcích bez rozdílu typu porodu obsahuje komplexní tuky, které mají prospěšný účinek na zdraví novorozenců.

sed Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme