Stravování v Česku? Mužům chybí vápník, hořčík a draslík, ženám železo a zinek, ukázal monitoring

Více než polovině mužů chybí v jídle minerální látky jako vápník, hořčík a draslík. Ženám navíc také železo, selen a zinek. Vyplývá to z pravidelného monitoringu stravy české populace Státního zdravotního ústavu, o kterém ústav informoval v tiskové zprávě. Nedostatek minerálů se může projevovat řadou nemocí, například chronickými záněty.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doplňky stravy, kterými někteří lidé minerály doplňují, by ale podle Rupricha měly být jen nouzovým řešením. Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Pixabay

„Takové chyby se bohužel časem v organismu sčítají. Prevence je dlouhodobě zanedbávána a zbytečně zhoršuje zdravotní stav populace. Přináší to trápení v životě jednotlivců a v důsledku velkou ekonomickou zátěž pro zdravotní systém,“ vysvětluje následky stravovacích chyb vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu Jiří Ruprich.

Biolog Petr: Naše tělo nepostřehlo, že už nejsme lovci a sběrači. Pořád ždíme z každého sousta maximum

Číst článek

Rozdíly mezi minerály, které chybí ženám či mužům, vycházejí z vyšších dávek potravin na kilogram tělesné hmotnosti u mužů a sleduje se u nich jiný poměr prvků.

„Popsané nedostatky minerálních látek podporují rozvoj chronických zánětů. Ty se mohou stát tichým zabijákem, který přispívá ke kardiovaskulárním chorobám, rakovině, metabolickému syndromu, diabetu, depresím, demenci, poruchám imunitního systému a dalším stavům,“ dodal Ruprich. Podle něj tři z pěti lidí na světě zemřou na nemoci, které jsou s těmito záněty spojené.

Doplňky stravy, kterými někteří lidé minerály doplňují, by ale podle něj měly být jen nouzovým řešením. Zásadní je vyvážená strava a dostatečný výdej energie, tedy zdravý pohyb. Základní složkou stravy by nemělo být maso, ale nezpracované rostlinné potraviny, zelenina, ovoce a obilniny. Dodávají tělu vlákninu, která je důležitá pro zažívací trakt a zasytí. Minimalizovat je naopak potřeba sladké cukry v jídle i nápojích a sůl.

Češi čekají na spásu

Bílkoviny je možné doplňovat nejen z masa, ale také například z luštěnin. Mimo ryb není v mase podle Rupricha příliš vhodné složení tuků pro lidské tělo.

Strava bohatá na cukry může zhoršit čich diabetiků. Jeho ztráta může být i předvoj choroby

Číst článek

Varoval také před konzumací velkého množství výrazně dochucovaných nebo průmyslově zpracovaných potravin, které neobsahují dostatečné množství živin. Těch je naopak dostatek v čerstvých surovinách používaných k přípravě jídel.

Roli hraje i nedostatek pohybu, stres, špatný spánek nebo konzumace alkoholu. „My Češi patříme z hlediska výživy mezi nejhorší v Evropské unii. O prevenci a zdravé výživě se sice hodně mluví, ale lidé se ještě nenaučili o sebe starat. Stále mnozí čekají, že je spasí akutní medicína. K lékaři už lidé jdou právě z důvodu poškození zdraví, kterému třeba mohli předejít,“ dodal.

Výsledky vycházejí z takzvaného dlouhodobého monitoringu dietární expozice populace vybraným chemickým látkám, vychází z řady národních i evropských předpisů. K hodnocení byla využita data o spotřebě potravin z národní Studie individuální spotřeby potravin a aktuální analytické hodnoty obsahu minerálních látek v potravinách stanovených v rámci projektu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme