Češi solí až třikrát víc, než by měli. Státní zdravotní ústav chce tento trend zastavit

Lidé v Česku každý den spotřebují až 15 g soli, to jsou zhruba tři kávové lžičky. Sůl máme snad v každém jídle, hlavně v pečivu a hotových pokrmech. Velké množství soli v jídle ale musíme zapíjet, a to často děláme sladkými nápoji nebo pivem v případě dospělých, což vede k obezitě, upozorňuje Tomáš Seeman z 2. lékařské fakulty Karlovy univerzity.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Je sůl opravdu nad zlato?

Světová zdravotnická organizace doporučuje snížit množství soli na pět gramů denně, Češi průměrně za 24 hodin zkonzumují 15 gramů. | Zdroj: Shutterstock

Obézních dětí v populaci přibývá. „Výskyt před 50 lety byl jedno dvě procenta. Nyní se udává osm až deset procent,“ nastiňuje lékař. V Česku pak obezitou nebo nadváhou trpí 26 procent chlapců a 15 procent dívek. Takové děti pak mají až čtyřikrát vyšší riziko, že se u nich rozvine vysoký krevní tlak, který v dospělosti může vést třeba k poškození ledvin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko patří mezi evropské země, jejichž obyvatelé nejvíce solí. Spotřebujeme třikrát více soli, než doporučuje Světová zdravotnická organizace. Opakovaně na to upozorňují čeští pediatři i Státní zdravotní ústav

„Ze všech dialyzovaných dospělých pacientů je druhou nejčastější příčinou právě hypertenze, která poškodí původně zdravé ledviny, a dospělí skončí na dialýze, kdy pak vyžadují transplantaci.“

Sůl ve školních jídelnách

Státní zdravotní ústav se tak mimo jiné dlouhodobě snaží přesvědčovat školy, aby v jídelnách snížily množství soli.

„Třeba jsme zjistili, že ve školních jídelnách se používá sušená zelenina, která v sobě obsahuje dvě procenta sušené zeleniny na 50 procent soli. Vzděláváme tak personál, aby si uvědomoval, že je nutné číst etikety, a aby třeba pracovali více ze surovin, ne tolik z polotovarů, které obsahují vždy hodně soli,“ říká vedoucí centra Marie Nejedlá.

Roste počet výjezdů záchranářů, kdy nejde o ohrožení života nebo zdraví

Číst článek

Podle ní by mělo množství používané soli stanovit ministerstvo zdravotnictví speciální vyhláškou. Světová zdravotnická organizace doporučuje snížit množství soli na pět gramů denně.

Pokud bychom u nás v Česku snížili množství soli na polovinu, tedy na sedm gramů denně, ušetřil by stát stovky milionů korun za léčbu pacientů, kteří kvůli přisolování trpí právě vysokým krevním tlakem a dalšími nemocemi, které způsobuje, jako jsou srdeční infarkty nebo cévní mozkové příhody.

Poslechněte si celý příspěvek v audiozáznamu.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme