Archiv | zprávy ze dne 26. září 2000

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Policejní zásah u hotelu Corinthia Tower

Proti demonstrantům, kteří dnes pronikli k hotelu Corinthia Tower naproti Kongresovému centru, zasáhla před 17:30 slzným plynem. Vytlačila je směrem k ulicím Boleslavova a Čiklova.Demonstranti v chaotickém úprku opustili prostor zhruba za minutu.

|Zprávy z domova

Střety mezi demonstranty a policií nabírají na intenzitě

Z několika různých stran se demonstranti pokoušejí probít k pražskému Kongresovému centru, kde probíhají výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. V nuselských ulicích házejí po policistech zápalné láhve a dlažební kostky. Policie používá k odražení útoků vodní děla a slzný plyn.

|Ekonomika

V Praze dnes začne jednání Výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Skupiny Světové banky

Hlavní město České republiky se ode dneška až do čtvrtka 28. září stává hostitelským místem jednání Výročního zasedání Rad guvernérů Mezinárodního měnového fontu a Skupiny Světové banky. Hlavními tématy oficiální části jednání 182 ministrů a guvernérů centrálních bank a zhruba dalších 18.000 oficiálních hostů, jíž v 10:00 zahájí prezident Václav Havel, jsou ekonomické perspektivy, reforma obou institucí a pomoc chudým zemím.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Policie svolává další posily

Policie povolává do Prahy další posily z krajů. Situace k tomu podle jejího názoru dospěla, protože dění v ulicích pod Vyšehradem připomínalo občanskou válku. Hořely tam barikády a při potyčkách mezi protestujícími a policií jsou už desítky zraněných.

|Jakub Zeman |Zprávy z domova

Levnější Internet!?

Internetové vytáčené připojení bude od září levnější. Nejslabší pásmo, kdy hodina broušení stojí 15,60 bude začínat už v 19.00.

|Zprávy z domova

Prezident Václav Havel vyzval účastníky zasedání MMF a Světové banky ke změně přístupu

Úvodní řeč pražského zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky pronesl český prezident Václav Havel. Řekl, že zásadního zvratu ve vývoji chudoby ve světě se dá dosáhnout pouze tehdy, začne-li se něco měnit v ideové půdě, z níž dnešní typy lidského chování, podnikání a spolupráce vyrůstají. Činy prokazatelně ohrožující budoucnost lidského rodu by podle něj prostě nejen měly být trestné, ale především a hlavně by měly být obecně vnímány jako hanba.

|Zprávy z domova

Odpůrci ekonomické globalizace zahájili happening na náměstí Míru

Od ranních hodin se na pražské náměstí Míru scházejí odpůrci globalizace. Nyní je jich již několik set a zahájili happening, který zaplnil náměstí hudbou a transparenty. Organizátoři oznámili, že protestující se po poledni vydají ve třech skupinách na pochod ke Kongresovému centru, aby zabránili účastníkům zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v opuštění budovy, dokud své instituce nezruší. Vzhledem k tomu, že tento pochod není povolen, očekávají se střety s policií.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Zákaz vycházení z Kongresového centra!

V pražském Kongresovém centru začal platit zákaz vycházení. Souvisí to s bezpečnostní situací v jeho okolí, kde probíhají protesty proti výročním zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světového banky.

|Zprávy z domova

Hlavní proud demonstrantů se rozchází, násilí trvá

Tisícihlavé hlavní skupiny demonstrantů protestujících proti činnosti Mezinárodního měnového fondu a Světové banky se sice rozcházejí, ale násilí nekončí. Spíše naopak. Nuslemi, Pankrácí a centrem Prahy se toulají početné agresívní skupiny nespokojených demonstrantů, kteří demolují auta a billboardy a zapalují na ulicích barikády ze všeho, co najdou.

|Zprávy z domova

Odpůrci globalizace se v několika mohutných proudech vydali na pochod za finančníky

Několik tisícovek demonstrantů se vydalo z náměstí Míru na pochod ke Kongresovému centru. Zatímco demonstrace na náměstí byla povolena, průvod Prahou je protiprávní a dá se tedy očekávat střet s policií. Ta ovšem situaci zatím jen monitoruje a připravila uzavřenou zónu kolem Kongresového centra. Díky ní i díky počtu demonstrantů je neprůjezdná magistrála.

|Tomáš Matějíček |Zprávy z domova

Taneček před zodpovědností

Zábava, úlet, pohoda, radost… to byla nejčastější slova v odpovědích účastníků lipnického ČekTek na novinářsky atraktivní otázku: „Proč jste tady?“ … a taky: svoboda. Všech těch pět slov má něco společného – osvobození; od starostí, problémů, odpovědnosti. Protože hodit věci za hlavu, oddychnout si, vypnout potřebuje někdy každý z nás.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru