Archiv | zprávy ze dne 4. října 2000

|Markéta Kaclová |Ekonomika

ČEZ a distribuční firmy budou zprivatizovány vcelku

Vláda se rozhodla, že bude privatizovat elektrárenskou společnost ČEZ spolu s podíly v šesti distribučních společnostech, kde má stát majoritu, v celku. Sblížily se tak postoje ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva financí na tuto věc. Vláda také stanovila kritéria privatizace elektroenergetiky.

|Teodora Žurková |Zprávy z domova

Praha se brazilské karnevalové show nedočkala

„On je slušnej člověk, on se z toho vyhrabe. Ať napíšete, co napíšete, dopadne to dobře,“ řekla mi jedna z pracovnic holešovického Výstaviště o hlavním organizátorovi velké karnevalové akce v Praze, která nakonec skončila naprostým fiaskem. Ve všem s ní souhlasím, jen si nejsem jistá, zda to vše pro pana Mosek-Seka dopadne opravdu dobře.

|Zprávy z domova

Zaměstnanci pražské a ústecké Tesly dnes stávkovali

Hodinovou výstražnou stávkou dnes protestovali zaměstnanci pražského závodu akciové společnosti Teslamp proti podle jejich názoru nekorektnímu vedení konkursu, který byl na podnik vyhlášen 25. srpna. Stávkující viní správce konkursní podstaty zejména ze špatné personální politiky, která po nevyplacení červencových a větší části srpnových mezd vede k hromadnému odchodu klíčových pracovníků.

|Zprávy z domova

První blok Temelína přešel do poslední fáze před spuštěním

Teplota primárního okruhu prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín (JETE) překročila dnes v ranních hodinách 260 stupňů Celsia, a blok tak přešel do režimu číslo tři, který je posledním před fyzikálním spuštěním reaktoru. V režimu číslo tři provede JETE zkoušky, které ještě nebyly provedeny nebo při nichž nebyla splněna všechna předepsaná kritéria určená Státním úřadem pro jadernou bezpečnost. \"Pokud budeme ve všech zkouškách úspěšní, provedeme jejich zdokladování a poté požádáme státní úřad o povolení ke spuštění reaktoru,\" uvedl mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Od okamžiku, kdy ČEZ podá oficiální žádost, je úřad připraven do 72 hodin věc posoudit a rozhodnutí vydat.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

Jugoslávská opozice dává Miloševičovi ultimátum

Demokratická opozice Srbska v komuniké, které nazvala ultimátem, vyzvala jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče, aby do zítřka do 15:00 našeho času uznal vítězství opozičního prezidentského kandidáta Vojislava Koštunici v prvním kole prezidentských voleb z 24.září. V komuniké opozice své stoupence vyzývá, aby se v tu dobu shromáždili před budovou federálního parlamentu v Bělehradě k protestu proti neobyčejnému volebnímu podvodu, který spáchala volební komise na rozkaz Slobodana Miloševiče.

|Iva Jonášová |Zprávy z domova

Pearl Jam už chodí včas

Téměř po čtyřech letech vystoupila v České republice podruhé americká skupina Pearl Jam. Tato formace, která vytvořila ve svých počátcích společně s dalšími seattelskými skupinami hudební styl grunge, je u nás velmi oblíbená, a to i poté, co tento styl opustila. Značné oblibě odpovídala i zaplněná Peagas Arena při letošním koncertu této skupiny.

|Zprávy z domova

Vláda schválila návrh normy o nakládání policie s našimi osobními daty

Vláda schválila návrh novely zákona o policii, která upravuje především práci policistů s osobními daty při předcházení a odhalování trestné činnosti a při objasňování a vyšetřování trestných činů. Přijme-li novelu parlament, bude mít policie rovněž možnost v souladu s mezinárodní smlouvou působit v zahraničí a oprávnění nasazovat se souhlasem cizího státu agenty policisty mimo území ČR. Policisté jiných zemí budou moci za asistence českých kolegů působit v ČR.

|Zprávy ze světa

V Paříži se bude jednat o ukončení izraelsko-palestinského násilí

Setkáním palestinského předáka Jásira Arafata a francouzského prezidenta Jacquesa Chiraka začala dnes v Paříži série jednání, během nichž se Arafat, izraelský premiér Ehud Barak a americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová budou snažit řešit výbušnou situaci na palestinských územích, kde si střety mezi Palestinci a izraelskou armádou vyžádaly za šest dní 65 životů.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

Část jugoslávských prezidentských voleb anulována

Jugoslávský ústavní soud zrušil část prvního kola prezidentských voleb z 24.září. ¨Jak oznámila státní jugoslávská agentura Tanjug, rozhodl se zrušit tu část volebního procesu, která souvisí z hlasováním, s analýzou a se zveřejňováním výsledků voleb. Není ale jasné, zda jde o částečné či úplné přepočítání hlasů, nebo o opakování části voleb či celých voleb.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

Generální stávky v Jugoslávii pokračují

V Srbsku pokračuje kampaň občanské neposlušnosti s cílem přimět jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče, aby přiznal vítězství opozičního prezidentského kandidáta Vojislava Koštunici v prvním kole voleb z 24.září. Dokonce i provládní Konfederace odborů Srbska dnes pohrozila stávkou, pokud nebude do 20:00 hodin zveřejněna pravda o jugoslávských prezidentských volbách.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

ICTY: výroky Dienstbiera krajně zneklidňující

Mezinárodní soudní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) označil výroky zvláštního zpravodaje OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii Jiřího Dienstbiera ohledně imunity jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče za „krajně zneklidňující“. Podle tribunálu totiž nemůže nihko nabrat ohled na jím vznesená obvinění.

|Ekonomika

Nižší prodejnost drahého benzínu má neblahé důsledky pro státní rozpočet

Letošní příjmy státního rozpočtu mohou být podle odhadů ministerstva financí až o deset miliard korun nižší, než se počítalo. Důvodem jsou vysoké ceny nafty a zejména benzínu, kterého se prodává méně, než se čekalo. Státní pokladna tak přichází o plánované příjmy ze spotřební daně i daně z přidané hodnoty. Podle mluvčího ministerstva financí Libora Vacka se výpadek ve spotřební dani už nyní pohybuje v miliardách.

|Zprávy z domova

Obloha se na nás mračí

Dnes bude oblačno až zataženo a místy déšť nebo přeháňky. Teplota se bude pohybovat mezi 14ti a 18 ti, v nadmořské výšce 1000 metrů kolem 12ti stupňů Celsia. Východní až severovýchodní vítr bude vát rychlostí 7 až 22 km/h. Tlaková tendence zaznamená slabý pokles. Rozptylové podmínky budou většinou dobré.

|Markéta Kaclová |Zprávy z domova

Vídeň: Temelín musí přezkoumat mezinárodní komise

Rakouští poslanci trvají na tom, aby jadernou elektrárnu Temelín předtím, než bude spuštěna, přezkoumala mezinárodní komise expertů. Po dnešním setkání českých a rakouských poslanců v Temelíně to řekla místopředsedkyně výboru pro životní prostředí rakouského Spolkového sněmu Eva Glawischnigová.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru