Archiv | zprávy ze dne 31. října 2000

|Zprávy z domova

Temelín dostal povolení ke zvýšení výkonu

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) dnes v 15:09 vydal Jaderné elektrárně Temelín povolení k přechodu do režimu energetického spouštění, v němž bude postupně zvyšován výkon reaktoru prvního bloku až na sto procent. Ředitel elektrárny František Hezoučký už vydal provoznímu personálu prvního bloku pokyny k zahájení činností první podetapy energetického spouštění, která je definována výkonem reaktoru do pěti procent.

|Zprávy ze světa

Koštunica je ochoten jednat s Rugovou, ne o nezávislosti

Jugoslávský prezident Vojislav Koštunica dnes v Oslu prohlásil, že je připraven ke kontaktům s čelným představitelem kosovských Albánců Ibrahimem Rugovou. Odmítl však požadavek kosovskoalbánských politiků na nezávislost této jihosrbské provincie. Koštunica v neděli prohlásil, že Jugoslávie nemůže uznat výsledky voleb v Kosovu. Toto hlasování napomáhá legalizovat monoetnickou společnost, která se začala vytvářet po odchodu Srbů a dalších nealbánských národností z Kosova, řekl a dodal, že 100.000 Srbů žijících ještě v Kosovu tyto volby bojkotovalo.

|Zprávy z domova

Celníci zadrželi necelý milion falešných českých korun

Falešné české pětitisícovky v hodnotě 990.000 korun objevili v noci na dnešek v automobilu dvou slovenských občanů celníci ve Starém Hrozenkově na Uherskohradišťsku. Celníci vytipovali automobil se slovenskou státní poznávací značkou a důsledně ho zkontrolovali. Padělky objevili v sedadle spolujezdce. Podezřelým hrozí podle Linka za padělání peněz až osm let vězení. Pokud bude jejich počínání hodnoceno jako jednání organizované skupiny, zvyšuje se sazba až na 15 let vězení.

|Zprávy ze světa

Palestinci se proti Izraelským útokům dovolávají OSN

Palestinská správa dnes vyzvala mezinárodní společenství, aby po nočních útocích izraelských bitevních vrtulníků na palestinské cíle zastavilo "stupňování vojenských akcí Izraele". Izraelsko-palestinské střety pokračovaly i dnes a byl při nich zabit přinejmenším jeden mladý Palestinec. "Vyzýváme Organizaci spojených národů, mezinárodní společenství, arabské země, Evropskou unii, Čínu, Japonsko a garanty mírového procesu (USA a Rusko), aby okamžitě zasáhly a ukončily tyto útoky a stupňování vojenských akcí Izraele, které ohrožuje bezpečnost a mír na celém Blízkém východě," praví se v prohlášení palestinské správy, zveřejněném oficiální tiskovou agenturou WAFA.

|Zprávy z domova

Byl odvolán zástupce ředitele věznice Mírov

Generální ředitelka vězeňské služby Kamila Meclová dnes v souvislosti s nedělním útěkem nájemného vraha Jiřího Kájínka odvolala z funkce prvního zástupce ředitele věznice Mírov na Šumpersku Květoslava Vlasáka. Meclová ČTK řekla, že náměstek byl odvolán zejména proto, že nedůsledně kontroloval své podřízené při zajišťování prohlídek vězeňských cel, zejména na oddělení doživotních trestů. Meclová doplnila, že další personální změny ve věznici Mírov, které se budou týkat zhruba šesti lidí, připravuje její ředitel Milan Kohoutek.

|Ekonomika

Havel přijal demisi guvernéra ČNB Tošovského

Guvernér České národní banky Josef Tošovský dnes předal prezidentu republiky Václavu Havlovi rezignaci na svoji funkci. Prezident jeho rezignaci přijal. "Pan guvernér dnes přinesl v souladu se zákonem svou žádost o odvolání z funkce guvernéra a žádost o odvolání z funkce člena bankovní rady pana Hrnčíře," uvedl Havel po dnešním setkání s Tošovským. Oba žádají o uvolnění z funkce k 30. listopadu letošního roku, dodal Havel.

|Sport

Petr Korda se vrací k tenisu

Nejlepší český tenista devadesátých let Petr Korda, který před rokem a půl ukončil kariéru, se chystá vrátit na kurty při prosincovém turnaji v Praze. Podle informací dnešního vydání Mladé fronty Dnes dnes Korda požádá organizátory průhonického challengeru s dotací 25.000 dolarů o divokou kartu. Za hlavní důvod návratu hráč uvedl, že chce udělat radost svému otci, který v době konání turnaje oslaví šedesáté narozeniny. "Lepší dárek mu nemohu dát. Proto se vracím," řekl listu Korda.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Madridská manifestace proti terorismu

Tisíce Španělů dnes vyjádřily odpor proti terorismu separatistů z organizace Baskicko a jeho svoboda. Té se všeobecně přičítá zodpovědnost za včerejší krvavý atentát v Madridu, při kterém zahynuly tři osoby a několik desítek dalších lidí bylo zraněno.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Pátrání po Kájínkovi dosud bez úspěchu

Policie dnes po 17. hodině ukončila rozsáhlé pátrání po dvojnásobném vrahovi Jiřím Kájínkovi na Šumpersku a v terénu nyní ponechává pouze hlídky. Celodenní pátrání po uprchlém vězni končí bez úspěchu. Policie však dosud nevyloučila verzi, že se nájemný vrah i nadále může ukrývat v okolí Mírova. Proto se zítra ráno vrátí na Šumpersko stejný počet policistů jako dnes.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Židlochovice před jednáním o Temelínu

Rakouského spolkového kancléře Wolfganga Schüssela, který má dnes večer jednat s premiérem Milošem Zemanem v zámku v Židlochovicích u Brna o jaderné elektrárně Temelín, přijelo vpodvečer podpořit na 200 jeho krajanů z Horního Rakouska.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Zřítil se letoun Singapore Airlines

Letadlo společnosti Singapore Airlines se dnes zřítilo při startu za bouře na letišti v tchajwanské metropoli Tchaj-peji. Stroj mířil do amerického Los Angeles. Podle agentury AP není zatím jasné, zda si havárie vyžádala oběti či zraněné.

|Zprávy z domova

Temelín dnes zřejmě dostane povolení ke zvýšení výkonu

Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) by mohl temelínské jaderné elektrárně vydat rozhodnutí umožňující zvyšovat výkon v prvním bloku ještě dnes. ČEZ o toto rozhodnutí zažádal SÚJB v pondělí 23. října. "Uvažujeme o tom, že když by všechno šlapalo normálně, rozhodnutí by mohlo dnes padnout," uvedl Pittermann. "Domnívám se, že během odpoledne to povolení vydáme," uvedla dnes pro Český rozhlas předsedkyně úřadu Dana Drábová.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Klaus překvapen časem rezignace Tošovského

Předsedu ODS a Poslanecké sněmovny Václava Klause udivuje načasování rezignace Josefa Tošovského na funkci guvernéra České národní banky (ČNB), kterou dnes přijal prezident Václav Havel. „Pan prezident hodlá zneužít bezvládí a podle starého zákona jmenovat na mnoho let dopředu někoho do postu guvernéra,“ řekl dnes Klaus v Lednici na Břeclavsku před setkáním s občany.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Gross: Policie byla informována pozdě

Policie byla podle ministra vnitra Stanislava Grosse informována o útěku dvojnásobného vraha Jiřího Kájínka "poměrně pozdě". Gross to řekl v dnešním zpravodajství televize Nova k postupu vězeňské služby.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Letecké neštěstí: možná až 100 obětí

Pilot Boeingu 747-400 singapurských aerolinií, který se dnes zřítil krátce po startu na letišti v Tchaj-peji, vypověděl, že při startu „narazil na startovací dráze do nějakého objektu“. Náměstek tchajwanského premiéra Čang Čun-siung řekl, že neštěstí si možná vyžádalo přes 100 lidských životů. Dosud je nezvěstných 93 lidí.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Otazníky nad oběťmi leteckého neštěstí

Dnešní pád letadla singapurských aerolinií typu Boeing 747-400 se 179 lidmi na palubě v Tchaj-peji si podle mluvčího společnosti nevyžádal žádné oběti. Informovaly o tom shodně světové agentury. Avšak televizní stanice CNN s odvoláním na očité svědky, kteří katastrofu přežili, uvádí, že tato zpráva není potvrzena. Zároveň informovala, že podle oficiálních zdrojů je nejméně 82 přeživších, z nichž mnozí utrpěli vážné popáleniny.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Prezident začíná dovolenou v Portugalsku

Prezident Václav Havel dnes, poté co přijal rezignaci guvernéra centrální banky Josefa Tošovského, odletěl se svou ženou Dagmar na desetidenní dovolenou, kterou stráví ve svém domě na portugalském pobřeží. Potvrdil to mluvčí prezidentské kanceláře Martin Krafl. Ozdravné pobyty v jiném klimatu, než jaké nabízí Česká republika, by měl prezident na doporučení lékařů absolvovat nejméně třikrát do roka.

|Ekonomika

Konsolidační banka má menší ztrátu než loni

Státní Konsolidační banka vykázala za devět měsíců letošního roku ztrátu 8,4 miliardy korun, ve stejném období roku 1999 přitom hospodařila se ztrátou 19,3 miliardy korun. "Ke konci roku očekává KoB ztrátu ve výši 15,5 až 20 miliard korun," uvedl mluvčí banky Jiří Pekárek. Bilanční suma banky činila ke konci září 230,7 miliardy korun oproti loňským 148,4 miliardy korun.

|Zprávy ze světa

Izraelské vrtulníky zaútočily na sídlo Arafatova Fatahu

Izraelské bitevní vrtulníky včera zaútočily na budovy, jež v oblasti západního břehu Jordánu a Gazy užívá hnutí Fatah předsedy palestinské samosprávy Jásira Arafata. Vrtulníky vypálily několik raket na kancelář Fatahu v Nábulusu na západním břehu, ale střely nezpůsobily ani ztráty na lidských životech ani vážnější hmotné škody.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Zeman a Schüssel jednají o Temelínu

Premiér Miloš Zeman a rakouský spolkový kancléř Wolfgang Schüssel jednají ve vládním zámku v Židlochovicích u Brna o jaderné elektrárně Temelín. První polovina rozhovorů má být pouze mezi čtyřma očima a teprve ke druhé budou přizváni ostatní členové delegací. Zatímco Zeman vítal svého rakouského kolegu s úsměvem, Schüssel zůstal chladný.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Norská daň nemoci šílených krav

Norsko zaznamenalo svou vůbec první lidskou oběť s vážným podezřením na diagnózu velmi blízkou nemoci šílených krav (BSE). V norském hlavním městě o tom informoval deník Aftenposten. Podle vrchní lékařky z nemocnice Akers v Oslo byla zatím u pacienta, který zemřel minulý týden, diagnostikována lidská obdoba BSE, tzv. Creutzfeldt-Jakobova nemoc. Až konečná pitva však definitivně potvrdí, zda skutečnou příčinou úmrtí opravdu byla BSE, jež se může ze zvířecího masa přenášet na lidi.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Izrael žádá Rusko o tlak na Arafata

Izrael dnes požádal Rusko, aby použilo svého vlivu na palestinského prezidenta Jásira Arafata pro ukončení palestinských protestů na západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy. Oznámil to izraelský ministr zahraničí Šlomo ben Ami, který předal požadavek při jednání s ruským ministrem zahraničí Igorem Ivanovem v Paříži.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Ředitelem FTV Premiéra bude M. Dvořák

Novým generálním ředitelem společnosti FTV Premiéra, která drží licenci na vysílání Primy, bude od zítřka oficiálně bývalý marketingový ředitel Českého Telecomu Martin Dvořák. Současná ředitelka této televizní stanice Kateřina Fričová v pátek oznámila svoji rezignaci. Po tříletém působení v čele Primy ji zdůvodnila neshodami s držitelem licence, kterou fakticky ovládla společnost GES Holding.

|Zprávy ze světa

Ve Finsku vznikl nový druh viru HIV

Nový druh viru HIV, zapříčiňujícího onemocnění AIDS, se vyskytl ve Finsku. Virus byl podle dosud dostupných informaci "vyšlechtěn" spojením dvou podskupin již známých typů viru HIV v těle jedné nakažené osoby - dotyčný byl tedy podle všeho nemocí AIDS nakažen hned dvakrát, pokaždé jiným druhem viru. Podle profesora Leinikkiho tak může HIV nabýt nových biologických vlastností; prokazatelné výsledky však budou podle něj k dispozici až za několik let, po vyhodnocení delšího průběhu laboratorních výzkumů.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

DO USA budeme dále potřebovat víza

Americký prezident Bill Clinton podepsal zákon prodlužující bezvízový styk s vybranými státy. Zákon se netýká České republiky, protože ta podle Američanů stále nesplňuje požadované podmínky.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru