Archiv | zprávy ze dne 1. listopadu 2000

|Markéta Kaclová |Zprávy z domova

Rychetský do týdne o případném odvolání Meclové

Nejpozději v polovině příštího týdne bude jisté, zda ředitelka vězeňské služby Kamila Meclová bude muset opustit svůj úřad v souvislosti s nedělním útěkem dvojnásobného nájemného vraha Jiřího Kajínka z věznice Mírov. Do té doby chce o jejím odvolání rozhodnout místopředseda vlády a současný ministr spravedlnosti Pavel Rychetský.

|Markéta Kaclová |Zprávy z domova

Pardubickému novináři včera telefonoval vrah Kajínek

Pardubický novinář Milan Derner tvrdí, že mu včera na mobilní telefon volal dvojnásobný vrah Jiří Kajínek, který v neděli uprchl z věznice Mírov na Šumpersku. Dernera údajně Kajínek požádal o zveřejnění informací o své osobě. Zcela bez emocí mu prý řekl, že je doma, že zemi neopustil. Stál si za tím, že je nevinný a nikoho nezastřelil.

|Markéta Kaclová |Ekonomika

Vítkovice nepůjdou do konkurzu

Věřitelé hutní a strojírenské akciové společnosti Vítkovice dnes u Krajského obchodního soudu v Ostravě rozhodli o soudním vyrovnání. Hlasování se zúčastnilo 687 věřitelů ostravské firmy s celkovým objemem pohledávek přesahujícím 12 miliard korun. Proti vyrovnání hlasovali jen dva z nich.

|Zprávy ze světa

Turecko přinutilo k přistání íránské letadlo

Turecké úřady v úterý večer přinutily íránské civilní letadlo letící na pravidelné lince do Damašku k neplánovanému přistání na letišti v Diyarbakiru. Podle dnešních informací rozhlasové stanice Radio Teheran byla důvodem tohoto postupu snaha zkontrolovat přepravovaný náklad. Stroj, jehož typ rozhlasová stanice neupřesnila, patří íránské soukromé společnosti Caspienne, která několikrát týdně dopravuje do syrské metropole turisty a poutníky. Zástupce společnosti v Istanbulu prohlásil, že k tomuto postupu přistoupily turecké úřady „na žádost Izraele”.

|Zprávy z domova

Kužvart projedná s německým resortním kolegou Temelín

O posuzování vlivů Jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí bude ve čtvrtek jednat v Berlíně ministr životního prostředí Miloš Kužvart s ministrem životního prostředí, ochrany přírody a bezpečnosti reaktorů Spolkové republiky Německo Jürgenem Trittinem. Eva Veverková z tiskového oddělení Kužvartova ministerstva řekla, že „ministři budou hovořit o programech ISPA a PHARE, zejména se zaměřením na účast německých odborníků v nich, o globální ochraně životního prostředí a klimatu a o ratifikaci mezinárodních úmluv, jako ESPOO-konvence a Aarhuská konvence, které jsou zaměřeny na přeshraniční vlivy na životní prostředí. Vymění si zkušenosti s efektivním využívání energií, zejména alternativních."

|Zprávy ze světa

Konečný počet obětí leteckého neštěstí - 79

Představitelé tchajwanské civilní letecké dopravy dnes oznámili, že z trosek letadla, které havarovalo krátce před půlnocí místního času na letišti v Tchaj-peji, již byly vyproštěny všechny oběti. Celkový počet osob, které při neštěstí Boeingu 747 singapurských aerolinií přišly o život, vzrostl na 79, a podle úřadů jde o konečnou bilanci. „Mrtvých je 79, 16 lidí vyvázlo bez zranění a 85 bylo hospitalizováno,” cituje agentura Reuters představitele civilního letectví.

|Markéta Kaclová |Zprávy z domova

Na Internetu už i Karel Kühnl

Předseda Unie svobody Karel Kühnl je dalším politikem, který má vlastní webovou stránku. Uživatelé světové počítačové sítě ji najdou na adrese www.karelkuhnl.cz. Není ale jediný, před volbami do Senátu a krajských zastupitelstev vstoupili na Internet i kandidáti do těchto voleb.

|Markéta Kaclová |Zprávy z domova

Trest za špatnou přísahu

Velitel pražské posádky plukovník Miloš Salač, který při přípravě na sobotní slavnostní vojenskou přísahu na Hradčanském náměstí omylem zaměnil text vojenského slibu za starší verzi, bude potrestán. Armáda ale podle ministerstva obrany způsob trestu nezveřejní, protože podle zásad vojenské subordinace při vyhlášení trestu vojákovi nemohou být přítomni ani jeho podřízení.

|Zprávy z domova

Blokády na rakouských hranicích budou pokračovat

Rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín nejsou spokojeni s výsledky schůzky předsedů vlád ČR a Rakouska, a proto budou od čtvrtečního rána pokračovat v blokádách některých hraničních přechodů s Českou republikou. Nepřetržité blokády hraničních přechodů Wullowitz/Dolní Dvořiště, Weigetschlag/Studánky a Guglwald/Přední Výtoň, jakož i vybraných přechodů s ČR v Dolních Rakousech začnou ve čtvrtek v 8:00 a předběžně by měly skončit v pondělí v 19:00 hodin.

|Markéta Kaclová |Zprávy z domova

Psycholog: Lidé kolem Kajínka nejsou ohroženi

Lidem, kteří figurovali v procesu s dvojnásobným vrahem Jiřím Kajínkem, který je od neděle na útěku z věznice Mírov, nehrozí bezprostřední nebezpečí. Je to názor plzeňského psychologa, který zpracovával na Kajínka znalecký posudek. Kjaínek si podle něj musí všechno nejdříve připravit a klidně si počká rok, dva i déle, až všechno kolem utichne.

|Markéta Kaclová |Ekonomika

O areál Poldi - Dříň se uchází pět zájemců

Čtyři domácí a jeden německý investor se ucházejí o koupi hutního komplexu Poldi - Dříň, který je zapsán v konkursních podstatách Poldi Ocel a Konstrukční oceli Poldi. Nabídku na budoucí koupi huti podali dva dlouhodobí zájemci, Vladimír Stehlík a Mossei International Holding, dále současný provozovatel Třinecké železárny, pražská firma Kapitál a nejmenovaný německý výrobce mostních konstrukcí.

|Zprávy ze světa

Schyluje se k obnovení jednání na Blízkém východě

Izraelský premiér Ehud Barak a a palestinský vůdce Jásir Arafat vedou tajná jednání, jejichž cílem je obnovit mírový proces. Oznámil to dnes izraelský deník Jediot Achronot. Podle jeho informací oba představitelé v posledních dnech navázali „intenzivní kontakty, aby připravili půdu pro maratón rozhovorů ve Washingtonu pod dohledem amerického prezidenta Billa Clintona".

|Zprávy ze světa

Zeman a Schüssel zřídí „červený telefon” k Temelínu.

Průhlednější poskytování informací o jaderné elektrárně Temelín a zřízení "červeného telefonu" k tomuto účelu mezi vládami České republiky a Rakouska je hlavním výsledkem jednání českého premiéra Miloše Zemana a rakouského spolkového kancléře Wolfganga Schüssela. Oznámili to dnes v noci po schůzce v Židlochovicích, kde Schüssel zopakoval požadavek Rakušanů zastavit zkušební provoz Temelína, Zeman však k tomu zatím nevidí důvod. Úterní noční jednání ve vládním židlochovickém zámku tak nebude mít žádný vliv na zkušební provoz prvního reaktoru jaderné elektrárny Temelín.

|Markéta Kaclová |Ekonomika

Vláda prodá plynárenství vcelku

Vláda dnes schválila prodej nejméně 50procentního podílu v budoucí akciové společnosti Transgas současně s celými státními podíly regionálních distribučních plynárenských firem. Poradce pro privatizaci by měl kabinet vybrat ještě do konce listopadu, do konce srpna příštího roku by měl poradce vládě předložit jména potencionálních investorů. Uvedl to ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

Další oběti blízkovýchodního násilí

Další Palestinec a údajně i dva izraelští vojáci přišli o život při dnešních srážkách mezi oběma stranami poblíž Betléma na západním břehu Jordánu. Zranění utrpělo kromě desítek Palestinců také nejméně pět Izraelců. Počet mrtvých z řad Palestinců tak za dnešní den stoupl na čtyři. Informovaly o tom tamní nemocniční zdroje.

|Markéta Kaclová |Zprávy z domova

Další zaměstnanec Mírova mimo službu

Ředitel věznice Mírov Milan Kohoutek postavil kvůli útěku nebezpečného vězně Jiřího Kajínka mimo službu dalšího zaměstnance. Stal se jím vychovatel, který je podezřelý z pochybení, odmítl ale upřesnit jaké. Vychovatel je osmým pracovníkem věznice, který je kvůli Kajínkovu útěku postaven mimo výkon služby.

|Zprávy ze světa

Další násilí v severoirském Ulsteru

V protestanské čtvrti na předměstí severoirského Belfastu byl dnes zastřelen další muž. Informovala o tom místní policie. „Ozbrojený muž vnikl do bytu oběti a zastřelil ji. Napadený člověk je mrtev,” cituje agentura Reuters prohlášení policejního mluvčího. Jde již o druhou vraždu, k níž došlo během dneška v Ulsteru za podobných okolností. Politické kruhy jsou přesvědčeny, že vražda má spojitost se sektářským nepřátelstvím, které již desetiletí panuje mezi dvěma tábory - protestanty a katolíky.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

Palestina žádá pozorovatele OSN

Palestinští představitelé požádali OSN o rozmístění 2000 pozorovatelů. Jejich úkolem by bylo chránit palestinské civilisty na západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy před Izraelci. Sdělila to v New Yorku palestinská mise při OSN.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru