Archiv | zprávy ze dne 2. listopadu 2000

|Zprávy ze světa

Izrael stahuje tanky a rozebírá zátarasy

Izraelská armáda dnes ráno vydala rozkazy stáhnout tanky rozmístěné kolem palestinských měst na západním břehu Jordánu a rozebrat zátarasy kolem nich. Jde o součást dohody o ukončení izraelsko-palestinského násilí, kterou v noci na dnešek sjednal palestinský vůdce Jásir Arafat a bývalý izraelský premiér Šimon Peres, který je jedním z architektů prvních dohod s Palestinci z roku 1993.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Zemřel Klement Lukeš

V den svých čtyřiasedmdesátých narozenin zemřel dnes v Praze na selhání srdce disident Klement Lukeš. Lukeš před pěti dny převzal z rukou prezidenta Václava Havla vyznamenání za zásluhy o stát. I když byl nevidomý, byl od sedmdesátých let jedním z nejaktivnějších bojovníků proti totalitnímu režimu.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Klaus: Blokáda je neúspěchem

Dnešní blokáda rakousko-českých hranic je podle předsedy ODS a Poslanecké sněmovny Václava Klause jasným neúspěchem úterní schůzky mezi premiérem Milošem Zemanem a jeho rakouským protějškem Wolfgangem Schüsselem. Hornorakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín totiž dnes ráno zablokovali hraniční přechod Wullowitz-Dolní Dvořiště, Weigetschlag-Studánky a Guglwald-Přední Výtoň. „Považuji to za jasný neúspěch úterní schůzky, která byla v Židlochodicích,“ řekl dnes novinářům Klaus v Ostravě, kam zavítal v rámci předvolební kampaně.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Policisté ani dnes Kajínka nepolapili

Desítkám policistům, kteří od samého rána pročesávali okolí věznice Mírov na Šumpersku, se ani dnes nepodařilo polapit dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka. Ten z této přísně střežené věznice uprchl v neděli večer. Policisté se však stále nevzdávají naděje, že se Kajínek ukrývá nedaleko mírovské věznice, a budou proto v jejím okolí pátrat i zítra. Potvrdil to mluvčí koordinačního pátracího štábu policie Josef Ostřanský.

|Ekonomika

Ministerstvo financí chce zvýšit nepřímé daně

Ke zmírnění schodku veřejných rozpočtů bude v prvé řadě nutné provést změny v daňové soustavě, a to zejména v podobě zvýšení nepřímých daní. Vyplývá to ze Střednědobého fiskálního výhledu na období let 2001 až 2003, který vypracovalo ministerstvo financí a který vzala ve středu na vědomí vláda. V rámci tzv. tolerančního patentu se však ČSSD a ODS dohodly, že se nebude zvyšovat daňové zatížení občanů a firem, včetně zdravotního a sociálního pojištění, to znamená, že se nebude zvyšovat složená daňová kvóta.

|Zprávy z domova

Severočeská města jsou dnes plná oxidů dusíku

Ovzduší nad severočeskými městy dnes dopoledne znečistily oxidy dusíku. V Mostě dosáhla okamžitá koncentrace této škodliviny 467 mikrogramů na metr krychlový, přičemž imisní limit je 200 mikrogramů. V Teplicích naměřily stanice 374 a v Chabařovicích na Ústecku 319 mikrogramů oxidů dusíku na metr krychlový.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Jednali premiéři ČR a Slovenska

Pokračování vstřícného kursu mezi Prahou a Bratislavou potvrdila dnešní oficiální návštěva českého premiéra Miloše Zemana v Bratislavě. „Smyslem všech jednání je nestavět nové překážky a odstraňovat překážky stávající,“ zdůraznil předseda české vlády po jednání se svým protějškem Mikulášem Dzurindou, už šestém v letošním roce.

|Zprávy ze světa

Hamas nebude dodržovat dohodu o příměří

Palestinské fundamentalistické hnutí Hamas dnes oznámilo, že nehodlá respektovat novou dohodu o ukončení palestinsko-izraelského násilí, kterou v noci na dnešek během několikahodinového rozhovoru sjednal palestinský vůdce Jásir Arafat a bývalý izraelský premiér Šimon Peres.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Temelín nebude překážkou vstupu ČR do EU

Český ministr zahraničí Jan Kavan nepředpokládá, že by se Rakousko kvůli sporu o jadernou elektrárnu Temelín pokusilo zablokovat přijetí ČR do Evropské unie. „Jsem přesvědčen, že Rakousko nebude blokovat vstup České republiky do Evropské unie kvůli Temelínu,“ řekl dnes v Bratislavě Kavan s odvoláním na nedávnou schůzku s rakouským kancléřem v Židlochovicích i své dřívější setkání s resortní kolegyní.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Zmatek na bruselském letišti

Belgická letecká společnost Sabena musela dnes odvolat několik desítek letů z Bruselu, protože stávkoval personál obsluhující zavazadla. Zaměstnanci letiště Zaventem protestovali proti nedostatku bezpečnosti poté, co se v úterý gangsteři přímo na letištní ploše zmocnili nákladu diamantů.

|Zprávy ze světa

Výbuch v Jeruzalémě narušil příměří

Nejméně dva mrtvé a deset zraněných si podle prvních informací vyžádal výbuch silné nálože umístěné v automobilu v blízkosti tržiště Machane Jehuda v Jeruzalémě. K místu, nad nímž se vznáší hustý oblak černého dýmu, se sjely policejní vozy a sanitky.

|Zprávy z domova

Temelín pokročil do další fáze spouštění

Jaderná elektrárna Temelín dnes pokročila do další fáze spouštění, když ráno překročil výkon reaktoru dvě procenta maximálního výkonu. Výkon reaktoru je nyní stabilizován na 2,5 procenta pro další plánované testy. Výkon reaktoru z 0,001 procenta začal provozní personál zvyšovat ve středu ráno. Povolení vydal Státní úřad pro jadernou bezpečnost v úterý.

|Ekonomika

Evropská centrální banka překvapivě podpořila euro

Evropská centrální banka dnes překvapila finanční trhy již druhou intervencí ve své historii a nákupem své vlastní měny se snažila podpořit její kurs. Euro po zprávě okamžitě vyrazilo vzhůru a krátce po 11:00 SEČ se prodávalo již za 0,8767 USD, i když ještě ve čtvrtek večer jeho kurs činil 0,8605 USD.

|Zprávy ze světa

Sojuz TM-31 přistál u Mezinárodní kosmické stanice

Kosmická loď Sojuz TM-31 dnes úspěšně přistála u Mezinárodní kosmické stanice (ISS). Oznámilo to ruské Středisko pro řízení kosmických letů. Na palubě Sojuzu dorazila první dlouhodobá tříčlenná posádka vesmírného komplexu - americký astronaut William Shepherd a dva ruští kosmonauti Jurij Gidzenko a Sergej Krikaljov.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Arafat odsoudil pumový útok v Jeruzalémě

Palestinská samospráva je zcela proti útokům, jako byl dnešní pumový atentát v Jeruzalémě, při němž zemřeli dva Izraelci. Novinářům to dnes řekl palestinský vůdce Jásir Arafat. Prohlásil také, že Palestinci stále čekají na prohlášení o zastavení násilí, které měl podle noční dohody učinit izraelský premiér Ehud Barak.

|Ekonomika

Stát zemědělcům odpustí až 70 % z půjčených peněz

Vláda dnes schválila návrh ministra zemědělství Jana Fencla na odpuštění 70 procent (respektive 50 procent) z půjček a návratných finančních výpomocí, poskytnutých na rozvoj zemědělské výroby, a odpuštění 40 procent u nezemědělské výroby. Původní hranice představovala u zemědělské výroby 50 procent (respektive 30 procent) a u nezemědělské produkce 20 procent. Vláda zároveň schválila rozložení a odložení splátek půjček a návratných finančních výpomocí z let 1991 až 1995 o další jeden až tři roky.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Clinton vyzývá k míru na Blízkém východě

Americký prezident Bill Clinton dnes odsoudil nové násilí na Blízkém východě a vyzval k dalšímu úsilí o mír v oblasti. Zdůraznil, že pro ty, kteří věří v mír nastal čas stát pospolu s cílem zastavit krvavé násilí. Clinton tak reagoval na explozi výbušninami napěchovaného auta v Jeruzalémě, při které zahynuli podle místní policie dva lidé a bylo zraněno nejméně devět osob.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Bombová hrozba v ČT Ostrava

Všichni pracovníci ostravského studia České televize dnes museli kvůli anonymní hrozbě výbuchu nenadále opustit budovu televize. „Na záznamníku dětský hlas oznamoval, že v budově je uložen divný předmět,“ řekla mluvčí ostravského televizního studia Marta Svozilová. Policisté však žádnou nálož neobjevili. Asi dvouhodinové přerušení provozu studia se podle jeho pracovníků neodrazilo na vysílání.

|Zprávy ze světa

Politici varují před blokádami hranic

Rakouský kancléř Wolfgang Schüssel dnes vyzval odpůrce jihočeské jaderné elektrárny Temelín, aby dali přednost dialogu před blokádami hraničních přechodů. „Blokády by mohly ohrozit zahájený dialog s Prahou. Kromě toho by mohly posloužit jako dobrá výmluva pro jestřáby na české straně, aby s námi vůbec nemuseli mluvit,“ prohlásil kancléř.

|Zprávy z domova

Miloš Zeman jedná se slovenským premiérem Dzurindou

Předseda vlády České republiky Miloš Zeman dnes zahájil jednodenní oficiální návštěvu Slovenska, od níž se očekává především zlepšení hospodářské spolupráce. Premiéra ČR uvítal v bratislavském sídle vlády jeho slovenský protějšek Mikuláš Dzurinda, s nímž podepíše mezivládní dohodu mezi SR a ČR o přeshraniční spolupráci.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Poradní sbor pro Českou televizi

V České televizi se dnes večer poprvé sešel poradní sbor patnácti osobností veřejného života, který by měl s vedením televize konzultovat její vysílání. Jaké však bude poslání sboru, který na Kavčí hory pozval generální ředitel televize Dušan Chmelíček, zatím není podle mluvčího ČT Jiřího Trávy zcela zřejmé.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru