Archiv | zprávy ze dne 8. listopadu 2000

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Verheugen k Temelínu: Blokády situaci zkomplikovaly

Česká republika je, řečeno zdrženlivě, „zklamána“ přetrvávajícími blokádami česko-rakouských hraničních přechodů kvůli jaderné elektrárně Temelín a zklamání vládne také v Rakousku, řekl dnes v Evropském parlamentu komisař Evropské unie pro rozšíření Günter Verheugen. On osobně ale není tak nespokojen s vývojem, jak by se mohlo zdát, citovala Verheugena agentura APA.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Stovky Goreových voličů revoltovalo v Palm Beach

Několik set voličů bouřilo dnes ve floridském obvodu Palm Beach severně od Miami z obavy, že jejich hlasy v prezidentských volbách byly přičteny krajnímu konzervativci Patu Buchananovi místo demokrata Alberta Gorea, kterého volit chtěli. Tuto eventualitu možná i neúmyslné záměny hlasů nyní prošetřují místní volební orgány.

|Zprávy z domova

Blokády česko-rakouských hraničních přechodů pokračují

Blokáda tří hraničních přechodů mezi Horními Rakousy a jižními Čechami (Wullowitz/Dolní Dvořiště, Weigetschlag/Studánky a Guglwald/Přední Výtoň) pokračuje a v noci nedošlo k žádným problémům ani incidentům. Na hranicích se netvořily ani žádné kolony kamiónů, protože řidiči využili otevřené přechody v Dolních Rakousích.

|Zprávy z domova

Zpráva Evropské komise o pokroku ČR kritizuje ekonomiku

Zpráva o pokroku České republiky za poslední rok schválená a zveřejněná dnes Evropskou komisí je výrazně lepší než loňská. Pozitivní tón převládá v celém stodvacetistránkovém textu. Razantní změny k lepšímu vidí komise zejména v jednotlivých odvětvích, při naplňování požadavků na přejímání a aplikaci unijní legislativy. Přetrvávající stíny spatřuje naopak v ekonomice.

|Zprávy ze světa

Násilí vedlo ke znovuuzavření letiště v Gaze

Palestinci dnes zastřelili na jihu pásma Gazy jednu Izraelku, která jela automobilem do práce na celnici v Rafáhu. Oznámila to dnes izraelská armáda, která krátce nato uzavřela tento přechod mezi pásmem Gazy a Egyptem. Židovský stát dnes znovu uzavřel mezinárodní letiště v Gaze, kde byl obnoven provoz v úterý.

|Zprávy ze světa

Patent na hlavní složku Viagry soudně zrušen

Britský soud dnes v Londýně rozhodl, že evropské patentové nároky, které uplatňuje farmaceutický gigant Pfizer na hlavní složku léku Viagra, jsou neplatné. Píší o tom světové agentury. Před dalšími farmaceutickými firmami se tak otevírá cesta k výrobě obdobných léků.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Maďarsko by mohla trápit inflace

Maďarsko sice pokročilo směrem k makroekonomické stabilitě a snížilo deficit běžného účtu, obavy Evropské komise však vzbuzuje narůstající inflace. Komise v letošní hodnotící zprávě Maďarsko chválí zejména za pokrok v restrukturalizaci a reformě státní správy, ale vytýká mu nedostatečný dohled nad penzijními fondy.

|Ekonomika

Automobilka Daewoo Motors je odsouzena k bankrotu

Věřitelé jihokorejského výrobce automobilů Daewoo Motor se dnes dohodli na tom, že automobilku donutí k bankrotu. Rozhodnutí přichází poté, co odbory Daewoo Motor odmítly přijmout požadavky věřitelů na snížení počtu pracovních míst výměnou za poskytnutí financí na záchranu automobilky. Daewoo Motor už v pondělí nezaplatila celkem 39,3 miliónu dolarů jako splátku dluhopisů a ocitla se tak na pokraji bankrotu.

|Zprávy z domova

Stíhání Štrougala zastaveno, ale možná jen na čas

Vyšetřovatel Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu zastavil trestní stíhání bývalého předsedy vlády ČSSR Lubomíra Štrougala v kauze nedovoleného ozbrojování Lidových milicí. Vedení úřadu ale s postupem vyšetřovatele nesouhlasí. Obrátilo se proto na Vrchní státní zastupitelství v Praze, aby rozhodnutí zrušilo a nařídilo případ přidělit jinému vyšetřovateli.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Zkouška sčítání hlasů byla s problémy

Třetí zkoušku sčítání hlasovacích lístků před volbami do Senátu a do krajských zastupitelstev, kterou provedl Český statistický úřad, provázely problémy. Při předávání volebních údajů do centrály současně ze všech 500 míst, kde budou shromažďovány informace z volebních okrsků, procházela tato data v centrální databázi příliš dlouho.

|Zprávy ze světa

Volby rozhodnuty - prezidentem USA se stává Bush

V úterních volbách v USA byl 43. prezidentem Spojených států zvolen republikán George W. Bush mladší, syn bývalého prezidenta USA George Bushe. Čtyřiapadesátiletý oblíbený guvernér státu Texas a multimilionář vystřídá v úřadu 20. ledna 2001 demokrata Billa Clintona a bude prvním prezidentským synem v čele státu od roku 1825, kdy v otcových šlépějích vstoupil do Bílého domu demokrat John Quincy Adams.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Dzurinda před referendem chválí svou vládu

Zatímco vůdce slovenské opozice Vladimír Mečiar dnes v poslední den kampaně před sobotním referendem o předčasných volbách vyzýval voliče, aby řekli „ne“ kabinetu Mikuláše Dzurindy, premiér před novináři kladně zhodnotil dvouletou práci vlády. Podle Dzurindy velkou většinu programových cílů jeho kabinet zcela nebo téměř splnil.

|Zprávy ze světa

Prezidentské volby v USA vyvrcholily zmatkem

Nynější prezidentské volby přinesly situaci, jakou Spojené státy dosud nepamatují. V USA panuje zmatek a mimořádně napjaté očekávání, jak volby dopadnou. Dosavadní sčítání hlasů připomíná nejlepší hollywoodské filmy, zároveň je doprovázeno bezprecedentními kiksy amerických médií. To vše nastalo poté, co byly zveřejňovány a odvolávány protichůdné výsledky.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Republikáni zřejmě udrží kontrolu nad Kongresem

Američtí republikáni si patrně udrží kontrolu nad oběma komorami Kongresu, která však bude mnohem těsnější než dosud. To zase asi umožní demokratům účinně blokovat případnou republikánskou administrativu. Podle nejnovějších výsledků získali republikáni 220 ze 435 křesel ve Sněmovně reprezentantů, demokraté zatím 211 s vyhlídkou na získání ještě jednoho. Znovuzvoleni byli dva nezávislí kandidáti a o dvou místech se ještě rozhoduje.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Švédsko je pro rychlejší rozšíření EU

Švédsko, které bude v první polovině příštího roku předsedat Evropské unii, považuje termín pro ukončení vstupních rozhovorů s prvními čekateli na členství, stanovený exekutivou EU na rok 2002, za příliš vzdálený. Soudí, že by tato jednání mohla vyústit v roce 2001.

|Zprávy ze světa

Vyšetřování havárie ponorky Kursk pokročilo

Videozáznamy pořízené v útrobách jaderné ponorky Kursk potvrdily hypotézu střetu plavidla s jinou ponorkou. Podle tiskové agentury AFP to dnes sdělil ruský vicepremiér Ilja Klebanov, šéf vládní komise pro vyšetřování havárie Kursku. Také agentura Reuters informuje s odvoláním na Klebanova o novém důkazu svědčícím o příčině havárie Kursku, cituje však jeho výrok o tom, že je ještě předčasné dát jasnou odpověď na to, co se vlastně stalo.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Zítra skončí rakouské blokády přechodů

Blokáda tří hraničních přechodů mezi Horními Rakousy a jižními Čechami skončí zítra přesně ve 20 hodin. Potvrdily to dnes v Linci hornorakouská platforma proti atomovému nebezpečí a rakousko- český protiatomový výbor. Rozporné zprávy pak přicházely ohledně dnešního údajného rozhodnutí české strany odříci schůzku českého premiéra Miloše Zemana s rakouským spolkovým kancléřem Wolfgangem Schüsselem, plánovanou na konec listopadu do Vídně.

|Zprávy ze světa

Evropská unie jedná o rozšíření v roce 2002

Evropská unie dnes před nejlépe připravenými kandidáty předestře perspektivu na ukončení jednání o začlenění do EU během roku 2002, což některým zemím otevře cestu, aby se připojily do konce roku 2002. Většina představitelů unie si to nicméně vykládá tak, že vzhledem k času, který vlády členských zemí EU potřebují k ratifikování rozšíření, je nejbližší možný termín přijetí rok 2005.

|Ekonomika

Vláda vrátila návrh zákona o dani z nemovitostí

Vláda dnes na svém pravidelném zasedání odložila návrh zákona o dani z nemovitosti, který předložilo ministerstvo financí, a nařídila jej dopracovat. Podle návrhu by se základ daně stanovoval nikoli z výměry na metr čtvereční, nýbrž na základě objektivně zjištěné hodnoty nemovitosti.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Američané nového prezidenta zatím neznají

Američané neznají nového prezidenta, ale nijak se tím nevzrušují. Prostě vyčkají, až floridská volební komise znovu sečte hlasy a vynese ve čtvrtek odpoledne verdikt. Také oba kandidáti, viceprezident Albert Gore a texaský guvernér George Bush, se drží zpátky a nechystají zásadní veřejná vystoupení ani tiskové konference, kromě vyjadřování víry ve své vítězství.

|Ekonomika

Meziroční růst průmyslové výroby činí 5,5 %

Průmyslová produkce České republiky vzrostla v letošním září ve srovnání se stejným měsícem loňského roku o 3,7 procenta, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů růst činil 8,1 procenta. V letošním srpnu přitom meziroční růst byl 11,0 procenta. Jde o předběžné výsledky za průmyslové podnikatelské subjekty s 20 a více zaměstnanci. Od počátku roku se průmyslová produkce ve srovnání se stejným obdobím minulého roku zvýšila o 5,5 procenta.

|Zprávy z domova

Zeman kvůli blokádám zrušil schůzku se Schüsselem

Vídeňská schůzka premiéra Miloše Zemana s rakouským kancléřem Wolgangem Schüsselem, na které se oba politici dohodli minulé úterý v Židlochovicích, se kvůli hraničním blokádám konat nebude. Jak řekl Radiožurnálu mluvčí ministerstva zahraniční Aleš Pospíšil, jde o rozhodnutí české strany.

|Milan Kopp |Ekonomika

Vláda chce pomoci k obnově Jugoslávie

Vláda schválila první projekty obnovy Jugoslávské svazové republiky a Balkánu. Podle ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra jde o komodity, které budou s humanitárním příspěvkem českého státu vyvezeny především do Jugoslávie. Česká republika je jednou z prvních zemí, která k tomuto kroku přistoupila a docílí tím kladných referencí pro další hospodářské aktivity v tomto důležitém teritoriu.

|Zprávy ze světa

Albert Gore stále ještě nekapituloval

Demokratický kandidát Albert Gore sdělil telefonicky svému soupeři Georgi Bushovi, že zatím neuznává porážku a čeká na přepočítání výsledků z Floridy. Oznámila to televizní stanice CNN. Předtím agentura AFP s odvoláním na americké televizní stanice oznámila, že Gore poblahopřál Bushovi k vítězství.

|Zprávy z domova

Ministerstvo zahraničí není spokojeno s hodnocením EU

Ministerstvo zahraničí odmítá očekávané zařazení Česka ze strany Evropské komise (EK) až do třetí skupiny kandidátských zemí podle stavu jejich ekonomické připravenosti na vstup do Evropské unie (EU). „Postrádám přesvědčivou argumentaci ..., že ty problémy, které jsou (nám) vytýkány, jsou natolik závažné, že při srovnání s ostatními kandidátskými zeměmi dostaneme (zmíněný) výsledek,“ řekl státní tajemník pro evropské záležitosti Pavel Telička Radiožurnálu v poledních Ozvěnách dne.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Prezident nespokojen se zprávou Evropské komise

Prezidenta Václava Havla znepokojila zpráva Evropské komise, která zařazuje Českou republiku do třetí skupiny kandidátských zemí podle jejich ekonomické připravenosti na vstup do Evropské unie. Přesto je hodnocení pokroku naší republiky výrazně lepší než loňské.

|Zprávy z domova

Vláda ruší slib a odkládá likvidaci uranového dolu

Vláda dnes schválila zahájení likvidace dolu Rožná v lokalitě Dolní Rožínka nejpozději od 1. ledna 2004. Původně však měla těžba na dole skončit již k 1. lednu 2002. „Podstatou návrhu je úplné dotěžení zásob uranu na ložisku Rožná a prodloužení termínu likvidace tohoto dolu proti doposud platnému termínu až od 1. ledna 2004,“ řekl mluvčí vlády Libor Rouček.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Bush je přesvědčen o svém vítězství

Republikánský kandidát na amerického prezidenta George Bush je přesvědčen, že bude prohlášen za vítěze voleb i po novém přepočítávání hlasů ve státě Florida. V prohlášení pro tisk v texaském Austinu, vyjádřil připravenost coby prezident „sjednotit zemi“.

|Zprávy z domova

Novým náměstkem ministra zemědělství Karel Venera

Ministr zemědělství Jan Fencl jmenoval do funkce ekonomického náměstka Karla Veneru. Venera tak převezme pravomoci po bývalém náměstkovi Richardu Chvojkovi, který nyní zastává funkci generálního ředitele Sapard agentury. Zároveň s postem náměstka bude Venera vykonávat i funkci předsedy představenstva Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu, jež ho zvolilo.

|Ekonomika

Český Telecom bude moci zdražit až o čtyři procenta

Ke zvýšení celkové úrovně regulovaných cen o jedno až čtyři procenta bude moci v příštím roce přistoupit Český Telecom. Rozmezí pro zvýšení cen firmě stanovil Český telekomunikační úřad a Telecom nyní musí navrhnout výši konkrétních položek, aby byl cenový limit splněn. Regulaci podléhají ceny základních služeb, například přenosu telefonních hovorů nebo provozu telefonní stanice.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

O počtu stíhaček vláda doud nerozhodla

Ani na dnešním zasedání vláda nerozhodla o tom, kolik víceúčelových taktických nadzvukových letounů zakoupí armádě. Ministři schválili pouze zadávací dokumentaci výběrového řízení jak na 24, tak na 36 stíhaček. Zároveň uložili ministru obrany předložit návrh kandidátů do patnáctičlenné výběrové komise do konce roku.

|Ekonomika

Swisscom uzavřela alianci s britskou Vodafone

Největší mobilní operátor na světě, britská Vodafone Group Plc., koupil 25procentní podíl v mobilní divizi Mobile Com. bývalého švýcarského telekomunikačního monopolu Swisscom AG za 4,5 miliardy švýcarských franků (2,54 miliardy USD). Tato částka bude zaplacena buď v hotovosti, nebo akciemi či kombinací obou forem.

|Zprávy z domova

Majitel podvodné cestovní kanceláře odsouzen

Čtyři roky ve věznici s ostrahou stráví pětačtyřicetiletý majitel cestovní kanceláře a autodoprace z Jirkova na Chomutovsku Josef Baránek. Senát Okresního soudu v Chomutově ho dnes uznal vinným ze zpronevěry 713.800 korun, které vybral od svých klientů. Místo uspořádaní slíbených zájezdů však peníze použil pro svoji potřebu.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Slováci budou do Ruska potřebovat víza

Ruské ministerstvo zahraničí dnes vyhlásilo zavedení vízové povinnosti pro občany Slovenska s platností od začátku příštího roku. Ze strany Ruska jde o odvetu na stejné opatření slovenské vlády z března letošního roku.

|Zprávy z domova

Nezaměstnanost se stále snižuje

Míra registrované nezaměstnanosti se k 31. říjnu snížila na 8,5 procenta, když v září činila 8,8 procenta. Úřady práce v České republice ke konci října evidovaly celkem 445.174 uchazečů, což je o 13.098 osob méně než v září letošního roku, a o 18.890 osob méně než ve stejném měsíci loňského roku.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Premiér zatím nekomentuje zprávu EK

Premiér Miloš Zeman zatím odmítl komentovat posudek Evropské komise, který hodnotí pokrok České republiky a dalších kandidátských zemí na cestě do Evropské unie. Jak ale řekl, nechce přeceňovat informace ze Strategie procesu rozšiřování, podle kterých je Česko z hlediska plnění ekonomických kritérií EU až na třetí pozici spolu se Slovinskem.

|Ekonomika

Všeobecný vzájemný penzijní fond koupí britská CGNU

Britský pojišťovací koncern CGNU, šestá největší pojišťovna na světě, koupí od Mostecké uhelné společnosti (MUS) 65 procent akcií Všeobecného vzájemného penzijního fondu (VVPF). Zbylých 35 procent si MUS ponechá. Řekl to dnes tiskový mluvčí MUS Matěj Štětka s tím, že uzavření celé transakce, jejíž cena nebyla zveřejněna, podléhá ještě schválení ministerstvem financí.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru