Archiv | zprávy ze dne 10. listopadu 2000

|Zprávy ze světa

Statisícová demonstrace za nezávislost Acehu

Několik stovek tisíc lidí se dnes shromáždilo ve správním středisku indonéské provincie Aceh, aby demonstrovalo za nezávislost tohoto území. Násilnosti doprovázející přípravy manifestace, která se má opakovat i v sobotu, si v posledních třech dnech vyžádaly 25 obětí. Podle svědků většina obětí přišla o život při palbě bezpečnostních sil, které chtěly omezit příliv protestujících ze všech koutů provincie do její metropole.

|Ekonomika

Vznikla agentura pro distribuci financí českému průmyslu

Přes agenturu Czechindustry, zřízenou ministerstvem průmyslu a obchodu počátkem listopadu, by měla být v příštím roce do domácího průmyslu rozdělena přibližně miliarda korun. Třetina by byla podpora z programu EU Phare, dvě třetiny z veřejných rozpočtů. V roce 2002 to má být již přes dvě miliardy korun.

|Zprávy z domova

Vyšetřovatelé kauzy IPB vyslechnou Libora Procházku

Výslechem bývalého náměstka Investiční a Poštovní banky bude dnes zřejmě pokračovat ve svém zasedání sněmovní vyšetřovací komise, jejímž úkolem je mimo jiné objasnit rozhodování státu v případu této banky od jejího vzniku do červnového uvalení nucené správy. Procházkův výslech by se měl soustředit především na ztrátu majority státu v této bance.

|Zprávy ze světa

NATO odmítlo prohlídku svých ponorek Ruskem

NATO dnes zamítlo požadavek ruských vojenských představitelů, aby aliance umožnila Moskvě inspekci ponorek svých členských zemí. Smyslem žádosti bylo ověřit, zda Kursk neklesl ke dnu po srážce s ponorkou některého členského státu NATO, což Moskva předkládá jako jednu z hypotéz katastrofy.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

Arafat požádal OSN o mezinárodní jednotky

O vyslání mezinárodních jednotek, které by chránily palestinské obyvatele, před velvyslanci členských zemí Rady bezpečnosti OSN požádal palestinský vůdce Jásir Arafat. Oznámil to mluvčí OSN, podle kterého palestinský předák s velvyslanci jednal 40 minut za zavřenými dveřmi. Na palestinských územích mezitím pokračují násilné střety mezi Izraelci a Palestinci, které si podle poslední bilance za dnešek vyžádaly čtyři mrtvé.

|Ekonomika

ČEZ nepovažuje vládní cestu privatizace za dobrou

Podle generálního ředitele společnosti ČEZ by měl společný prodej balíku šesti distribučních firem (REAS) a elektrárenské společnosti ČEZ jednomu investorovi přinést státu vyšší výnos než jejich oddělená privatizace. Nejde podle něj ale o nejlepší variantu.

|Markéta Kaclová |Zprávy z domova

Policisté se chystají obvinit dva dozorce z Mírova

Šumperští vyšetřovatelé, kteří se zabývají pochybeními zaměstnanců věznice v Mírově při útěku dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka, se chystají obvinit dva dozorce. Tvrdí to náměstek ředitele okresního úřadu vyšetřování v Šumperku.

|Zprávy ze světa

Masové potyčky vypukly u jeruzalémských mešit

Potyčky dnes vypukly v Jeruzalémě mezi izraelskými policisty a muslimy, kteří se domáhali vstupu do mešit na Starém městě. Podle svědků policisté použili proti davu obušky. Mnoho lidí bylo zbito nebo pokopáno, ale zatím nejsou hlášeni žádní ranění. Dva mladí Palestinci, kteří se chtěli probojovat řadami policistů silou, byli zatčeni. Podle izraelského rozhlasu se do mešit dostalo na 4000 věřících.

|Ekonomika

Zisk průmyslu byl v půli roku výrazně vyšší než loni

O 21 miliard korun na 58,7 miliardy v běžných cenách vzrostl letos v pololetí v meziročním srovnání hospodářský výsledek průmyslových podnikatelských subjektů se 100 a více zaměstnanci. Podle údajů publikovaných Českým statistickým úřadem to představuje nárůst o 55,8 procenta.

|Zprávy ze světa

Ehud Barak nevidí naději na brzké obnovení rozhovorů

Izraelský premiér Ehud Barak neočekává obnovení izraelsko-palestinských rozhovorů po nedělním setkání s americkým prezidentem Billem Clintonem. Barak to dnes řekl novinářům na vojenské základně Ajoš u Ramalláhu na západním břehu Jordánu. „Chci zmírnit vaše očekávání, nevěřím, že jednání ve Washingtonu povedou k obnově mírových rozhovorů,“ prohlásil.

|Zprávy z domova

Ministr školství dnes udělil ceny za výzkum

Ceny ministra školství, mládeže a tělovýchovy za výzkum v roce 2000 převzali dnes od ministra Eduarda Zemana vysokoškolský pedagog Jiří Fajkus a Pavel Hobza z Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského. Ten převzal cenu i za svého spolupracovníka Jiřího Šponera, který je v současné době v zahraničí.

|Zprávy ze světa

Inflace na Slovensku klesá

Meziroční míra inflace na Slovensku v říjnu klesla na 8,5 procenta ze zářijových 8,7 procenta. Proti září se ceny zvýšily v úhrnu o 0,4 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Statistický úřad SR. Meziroční míra jádrové inflace se v říjnu snížila na 4,8 procenta ze zářijových 4,9 procenta. Meziměsíčně míra jádrové inflace klesla na 0,5 procenta, když v září dosáhla 0,7 procenta.

|Ekonomika

Ztráty způsobené blokádami hranic činí asi 3 milióny

Škody zhruba tři milióny korun vznikly podle předběžných odhadů českým dopravcům v souvislosti s blokádou česko-rakouských hranic v minulém a tomto týdnu. Podle mluvčího sdružení Česmad Bohemia, Martina Felixe, jde o první velmi hrubý odhad. Vychází z toho, že zablokované přechody museli řidiči objíždět přes německý hraniční přechod Strážný a německo-rakouský Pasov.

|Zprávy z domova

Požár vyřadil z provozu stanici Metra Můstek

Požár slaboproudých kabelů pod nástupištěm ve stanici pražského metra Můstek na trase A způsobil v noci na dnešek uzavření stanice. Vlaky budou stanicí dnes pouze projíždět a rozvody opraví technici patrně až o víkendu. Tiskové oddělení dopravního podniku uvedlo, že při požáru nebyl nikdo zraněn a jeho příčiny se nyní vyšetřují.

|Zprávy ze světa

Rakousko možná zmaří nejbližší jednání ČR s EU

Rakousko má zásadní výhrady k návrhu společného stanoviska EU v kapitole „energetika“, která má být na pořadu dalšího kola vstupních rozhovorů mezi unií a ČR příští týden v Bruselu. Podle diplomatů je velmi nepravděpodobné, že se do té doby povede najít kompromis, aby se o kapitole mohlo jednat.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

Napětí v USA roste

Po započtení hlasů z dalších obvodů na Floridě, kde přepočítávání skončilo, se poněkud zvýšilo těsné vedení republikána George Bushe. Napětí mezi volebními štáby obou kandidátů pak odpoledne vyvrcholilo ve výzvy a slovní přestřelku, která ale změnu situace nepřinesla. Po započtení definitivních přepočítaných výsledků 65 volebních obvodů z celkem 67 na Floridě se Bushovo vedení zvýšilo na 960 hlasů.

|Zprávy ze světa

Boj o prezidentské křeslo v USA se vyhrocuje

Republikán George W. Bush vede nad demokratem Albertem Gorem v konečném přepočítávání výsledků prezidentských voleb na Floridě o 327 hlasů. Uvedla to stanice CNN. Šéf Bushovy volební kampaně vyzval Alberta Gorea, aby zvážil své hrozby týkající se právních řízení či dalšího přepočítávání hlasů. „Volby neskončily,“ replikoval šéf teamu Al Gorea.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

Občané Bosny rozhodují o svých zástupcích

Bosenští Muslimové, Srbové a Chorvati se dnes zúčastní třetích parlamentních a prezidentských voleb od skončení bosenské války (1992-1995). Jejich hlasování se stane na pozadí hospodářské krize prověrkou nacionalistických tendencí v zemi.

|Zprávy ze světa

Na Londýn míří kolona protestujících proti ceně ropy

Ze severní Anglie vyjel dnes ráno směrem na Londýn konvoj 71 kamiónů. Místní autodopravci tímto způsobem protestují proti neochotě britské vlády snížit daňové zatížení pohonných hmot. Proti rozsáhlým demonstracím z letošního září, při nichž autodopravci společně se zemědělci blokovali britské rafinérie, jde ale o nesrovnatelně menší akci.

|Zprávy z domova

Rozhořela se předvolební půtka kolem nezávislosti ČNB

Předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman prohlásil, že nevylučuje, že strany čtyřkoalice „žalovaly“ v Bruselu kvůli novele zákona o České národní bance. Nevylučuje, že s úmyslem ovlivnit předvolební atmosféru. „Je vidět, že panu premiérovi a jeho straně strašlivě teče do bot, jinak by si takové dětinské výmysly nedovolil,“ reagoval předseda Unie svobody Karel Kühnl.

|Zprávy z domova

Prahou jel muž s 23 kilogramy semtexu

Pražští policisté zadrželi dvaatřicetiletého řidiče, který ve svém autě převážel 23 kilogramů plastické trhaviny, takzvaného červeného semtexu. Kromě toho ve vozidle nalezli 30 elektrických rozbušek. Informovala o tom mluvčí policejního prezidia Ivana Zelenáková s tím, že policie nehodlá k případu poskytovat žádné podrobnější informace.

|Zprávy z domova

Hřebeny jesenických hor vyholila vichřice

Až na 25.000 metrů krychlových dřeva odhadli lesníci škodu, kterou způsobila tento týden vichřice na hřebenech jesenických hor. Kvůli stovkám pokácených stromů, museli jeseničtí silničáři na dva dny uzavřít cestu z Jeseníku na Rejvíz a počkat, až se lesníkům podaří stromy ze silnice odstranit. Vichr také odpojil v noci na úterý desítky vesnic na Jesenicku od elektrické energie.

|Ekonomika

Volkswagen má zájem o evropské závody Daewoo Motor

Největší evropská automobilka Volkswagen projevila zájem o výrobu nákladních a užitkových vozů, které v Polsku kompletuje bankrotující jihokorejská automobilka Daewoo Motor. Sdělila to dnes představitelka firmy Daewoo s tím, že Němci mají zájem také o 50procentní podíl, který firma drží v britském závodě LDV.

|Ekonomika

V Olomouci vznikne velký průmyslový závod

Vedení britské společnosti Senior, která je významným světovým výrobcem tenkostěnných ohebných trubek pro automobilový a letecký průmysl, dnes oznámilo, že tato firma investuje v Olomouci 5,4 miliónu eur (190 miliónů korun) do výstavby nové továrny. Ta po dokončení zaměstná 200 pracovníků.

|Zprávy ze světa

Návrh na zákaz NPD schválila i Německá Spolková rada

Dva dny po německé vládě schválila dnes návrh na zákaz neonacistické Národnědemokratické strany Německa (NPD) také Spolková rada, horní komora parlamentu. Tato iniciativa, vzešlá z Bavorska a Dolního Saska, však nenalezla podporu pěti ze šestnácti spolkových zemí, a to Hesenska, Porýní-Falce, Bádenska-Württemberska, Berlína a Sárska.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

Černohorci budou platit markou

Černá Hora - svazová republika Jugoslávie - zrušila platnost jugoslávské národní měny dináru na svém území ve prospěch německé marky. Oznámila to nezávislá agentura Montena. Měnová rada, která je odpovědná za peněžní transakce a za rozpočet, uvedla, že německá marka vstoupí v platnost jako platidlo v pondělí a zůstane vnitřní měnou do doby, než se přejde na euro.

|Zprávy z domova

Zeman žádá oficiální záruky o ukončení blokád hranic

Předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman požaduje oficiální sdělení rakouské vlády nebo rakouského spolkového kancléře Wolfganga Schüssela o tom, že blokády rakousko-českých hraničních přechodů odpůrci jaderné energetiky a temelínské elektrárny skončily. Zeman to řekl na dnešní tiskové konferenci ČSSD v Lidovém domě.

|Markéta Kaclová |Zprávy z domova

Po Praze jelo v autě 23 kilogramů semtexu

Pražští policisté zadrželi dvaatřicetiletého řidiče, který ve svém autě převážel 23 kilogramů plastické trhaviny, takzvaného červeného semtexu. Kromě toho ve vozidle nalezli 30 elektrických rozbušek. Informovala o tom mluvčí policejního prezidia Ivana Zelenáková s tím, že policie nehodlá k případu poskytovat žádné podrobnější informace.

|Zprávy ze světa

OBSE obnovila Jugoslávii členství

Stálá rada Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na dnešním mimořádném zasedání ve Vídni rozhodla o obnovení členství Jugoslávie (JSR) v této organizace poté, co bylo její členství v roce 1992 pozastaveno.

|Zprávy ze světa

O prezidentovi USA asi rozhodnou hlasy ze zahraničí

Hlasování občanů Floridy, kteří žijí v zahraničí a jejichž hlasy byly zpravidla zcela okrajové, nyní možná rozhodne o budoucím prezidentovi USA. Vyplynulo to z dosavadních výsledků přepočítávání hlasů z voleb v tomto státě, jejichž vítěz se nastěhuje do Bílého domu.

|Ekonomika

KBC získala českou investiční banku Patria Finance

Belgický finanční ústav KBC Bancassurance se dohodl se zaměstnanci české investiční banky Patria Finance na převzetí jejich podílů. S těmito 40 procenty akcií tak KBC získává plných 100 procent Patria Finance, uvedla dnes belgická společnost.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru