Archiv | zprávy ze dne 16. listopadu 2000

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Žaloba na Státní úřad pro jadernou bezpečnost

Českobudějovické ekologické sdružení Calla žaluje u Vrchního soudu v Praze Státní úřad pro jadernou bezpečnost. Soud má rozhodnout, zda úřad správně postupoval, když nezpřístupnil veřejnosti důležité dokumenty o jaderné elektrárně Temelín.

|Zprávy z domova

Probíhá slyšení o ekologických dopadech změn Temelína

Za účasti četných představitelů rakouských protitemelínských iniciativ probíhá v Týně nad Vltavou veřejné slyšení o vlivu změn budov pomocných provozů jaderné elektrárny Temelín na životní prostředí. Podle rakouské ekologické organizace Global 2000 však rozhodně nemůže nahradit celkové posouzení elektrárny v tomto směru podle evropských norem (takzvaný proces EIA).

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Buzková zůstává se svou výzvou osamocena

Včerejší výzvu místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Petry Buzkové, aby Miloš Zeman odešel z funkce předsedy sociální demokracie, nikdo z představitelů strany nepodpořil. Část z nich se shoduje, že Buzková postupovala překotně a že nevycházela z přesných informací. Další označili její krok za nevhodný a hloupý, protože straně ublíží.

|Zprávy ze světa

Orbitální stanici Mir čeká likvidace

Rusko zlikviduje svou orbitální stanici Mir ve dnech 26. až 27. února 2001. Oznámil to dnes šéf Ruské kosmické agentury Jurij Koptěv. Stanice bude navedena do atmosféry, kde shoří, a její zbytky by měly dopadnout do odlehlé oblasti Tichého oceánu.

|Ekonomika

Rozhovory o liberalizaci světového obchodu budou

Členové Rady pro hospodářskou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) se na závěr summitu v brunejské metropoli Bandar Seri Begawan dohodli na nutnosti zahájit hned v příštím roce nové kolo rozhovorů o liberalizaci světového obchodu. Během jednání přitom nic nenasvědčovalo tomu, že by se APEC na takovém kroku dokázal dohodnout.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Bill Clinton na historické návštěvě Vietnamu

Americký prezident Bill Clinton zahájil oficiální třídenní návštěvu Vietnamu. Jde o první cestu nejvyššího amerického představitele do této asijské země od konce vietnamské války. Podél cesty prezidentské kolony z letiště do hotelu vítaly Clintona tisíce obyvatel vietnamské metropole.

|Zprávy ze světa

Koženého přiletí vyslýchat američtí vyšetřovatelé

Bahamské úřady povolily americkým federálním vyšetřovatelům vyslechnout českého milionáře Viktora Koženého. Ten je ve Spojených státech obviněn z finančních podvodů. Podle úřadujícího tajemníka ministerstva Marka Wilsona český podnikatel se schůzkou s americkými agenty souhlasil. Ti mají přiletět už dnes.

|Ekonomika

S vývozem českého piva na Slovensko už nebudou potíže

Dovoz českého piva na Slovensko už není zásadním problémem česko-slovenského obchodu v rámci celní unie. Citlivou položkou tak zůstává jen izoglukóza. Český ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr a slovenský ministr hospodářství Ĺubomír Harach to prohlásili po zasedání Rady celní unie.

|Zprávy ze světa

Izraelská armáda zaútočila na sídlo hnutí Fatah

Tři rakety večer vypálily Izraelské bitevní vrtulníky přímo na sídlo hnutí Fatah palestinského předáka Jásira Arafata. Podle svědků byly budovy právě prázdné, vzápětí se však v Hebronu rozpoutala prudká přestřelka. Úder bitevních vrtulníků následoval po zasedání kabinetu Ehuda Baraka. Podle izraelských diplomatických zdrojů se členové vlády shodli na tom, jak v následujících dnech na vývoj situace vojensky odpovědět.

|Ekonomika

Ve Valašském meziříčí vyroste belgický průmyslový závod

Ve Valašském meziříčí vyroste nový závod na výrobu lehkých plastových a kovových komponentů pro spotřební elektroniku. Postaví jej belgická společnost Punch International. Investice bude v první fázi činit k 17 miliónům USD a vytvoří 200 nových pracovních míst. Celková zvažovaná suma je však 50 miliónů USD a 1200 pracovních míst.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Američané jsou spokojení s volební kampaní

Američané jsou s letošní prezidentskou volební kampaní spokojenější než s kampaněmi předcházejícími, a to především proto, že o volbách mají podstatně víc informací. Vyplývá to z výsledků průzkumu veřejného mínění nezávislého ústavu Pew Research Center.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Kavan: Spor o Temelín vyřešíme do Silvestra

Ministr zahraničí Jan Kavan dnes oznámil, že do konce roku vyřeší Česká republika s Rakouskem spor o jadernou elektrárnu v Temelíně. Právě kvůli Temelínu rakouská diplomacie zablokovala dnešní jednání přijímacích rozhovorů mezi Bruselem a Prahou v kapitole o energetice.

|Zprávy ze světa

Papuu-Novou Guineu zasáhla vlna tsunami

Obrovská vlna tsunami vyvolaná zemětřesením o síle osm stupňů Richterovy škály zasáhla ostrovy Rabaul a Kokopo ve státě Papua-Nová Guinea v jihozápadním Tichomoří. Zatím je známo, že poškodila supermarket a další budovy, úřady ale zatím nevědí, zda vlna způsobila zranění lidí. Spojení s postiženými ostrovy bylo totiž přerušeno.

|Zprávy z domova

Grebeníček odmítá nařčení vyslovená grémiem ČSSD

Předseda KSČM Miroslav Grebeníček se dnes ohradil proti usnesení grémia ČSSD, podle kterého chtěl svým prohlášením o spolupráci obou stran sociální demokracii poškodit. „Musím kategoricky odmítnout tento postoj grémia sociální demokracie a pokud se s tím ztotožnil premiér Zeman, tak jsem velmi velmi překvapen,“ řekl šéf komunistů. Na otázku, jak si tedy vysvětlit slova sociálních demokratů, že žádné dohody s KSČM uzavřeny nebyly, přímo neodpověděl.

|Milan Kopp |Ekonomika

Komerční banka dostala třímiliónovou pokutu

Třímiliónovou pokutu dostala Komerční banka od Komise pro cenné papíry za pozdní a nepřesné oznámení možných rizik v případě rakouské B.C.L. Trading. Při transakcích s touto firmou vznikla bance ztráta osm miliard korun. Peněžní ústav tím porušil zákon o cenných papírech.

|Zprávy ze světa

Rusko odmítá připojení pobaltských republik k NATO

Rusko zopakovalo svůj nesouhlas s rozšířením Severoatlantické aliance o tři postsovětské pobaltské republiky. Ministerstvo zahraničí tak reagovalo na prohlášení estonského prezidenta Lennarta Meriho, který minulý týden v Německu řekl, že „Moskva postupně začíná akceptovat fakt, že pobaltské státy se brzy připojí k NATO“.

|Milan Kopp |Ekonomika

Prezident se zajímá o kriminalitu v bankách

Prezident Václav Havel dnes přijal nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou, aby ho informovala o postupu vyšetřování několika bankovních případů. Prezident se na jaře pozastavoval nad nedořešenými případy kriminality v bankách. Benešová dnes Václava Havla ujistila, že vyšetřování v posledních měsících nabralo na tempu.

|Zprávy ze světa

Německý ministr vinný zpronevěrou přece jen odstoupil

Německý ministr dopravy Reinhard Klimmt podal dnes demisi. Oznámil to v Berlíně mluvčí poslanecké skupiny sociálních demokratů (SPD). Důvodem Klimmtova odstoupení je zpronevěra více než 27.000 marek, za kterou byl odsouzen začátkem týdne. Přesto až do dneška odmítal ze své ministerské funkce odstoupit.

|Ekonomika

Komerční banka podala návrh na konkurz ŽDB

Komerční banka oznámila, že podala u Krajského obchodního soudu v Ostravě návrh na konkurs akciové společnosti Železárny a drátovny Bohumín. Návrhy dosud zaslali vedle Komerční banky Nová huť, Moravia Steel-Třinecké železárny, Suisse-Invest, Sanre, Gemma Systems, PST Ostrava, Miroslav Korselt a Petr Halada.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Bush rezignoval na přepočet hlasů v Iowě

Republikánský kandidát na amerického prezidenta George Bush rezignoval na přepočítávání hlasů, ve středozápadním státě Iowa, kde bylo dosaženo velmi těsného výsledku. „Aby udělal, co je v jeho silách pro zajištění spravedlivosti, přesnosti a definitivnosti těchto voleb, guvernér Bush rozhodl, že naše kampaň nebude usilovat o přepočítání těsného výsledku hlasování v Iowě,“ prohlásil dnes šéf Bushovy předvolební kampaně Don Evans na tiskové konferenci v texaském Austinu.

|Zprávy ze světa

Výbuch v chorvatských kasárnách vážně zranil vojáky

V kasárnách ve středním Chorvatsku došlo k výbuchu, při němž bylo zraněno 21 vojáků. Příčiny neštěstí zatím nejsou známy. Ministr obrany Jozo Radoš na zasedání vlády uvedl, že zranění čtyř vojáků je velmi vážné. U dvou vojáků byla nutná amputace dolních končetin, další dva jsou raněni na prsou a v obličeji.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

EU je pro brzký vznik palestinského státu

Evropská unie se dnes vyslovila pro vytvoření palestinského státu v krátké době a pokud možno především na základě jednání. Podle agentury AFP toto stanovisko obsahuje oficiální závěrečná zpráva konference unie a Středomoří v Marseille.

|Zprávy ze světa

Jugoslávie obnoví diplomatické vztahy se státy NATO

Nová jugoslávská vláda se rozhodla obnovit diplomatické vztahy s USA, Velkou Británií, Francií a Německem. Režim bývalého jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče diplomatické vztahy s těmito západními mocnostmi přerušil loni na jaře při náletech Severoatlantické aliance na Jugoslávii.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Prezident vrátil novely lustračních zákonů

Prezident Václav Havel vrátil sněmovně novely lustračních zákonů. Poslanecká sněmovna bude proto muset o nich znovu hlasovat. Cílem novel je prodloužení platnosti lustračních zákonů po letošním 31. prosinci, a to až do doby přijetí nového zákona o státní službě, který by lustrační zákony do určité míry nahradil.

|Ekonomika

Stát smí oddlužit Královopolskou

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil výjimku ze zákazu veřejné podpory pro akciovou společnost Královopolská. Ta tak může při restrukturalizaci počítat s oddlužením podniku o více než 2,616 miliardy korun kapitalizací pohledávek Konsolidační banky a společnosti Kras. Rozhodnutí ÚOHS umožní rovněž garanci Fondu národního majetku za soudní vyrovnání s věřiteli až do 550 miliónů korun.

|Zprávy ze světa

Kurdským městem v severním Iráku otřásl pumový atentát

Podle informace Demokratické strany Kurdistánu vybuchla dnes v jedné z kaváren v severoiráckém městě Erbil bomba. Čtyři osoby byly na místě mrtvé, dvě další záhy podlehly utrpěným zraněním. Sedmnáct osob je zraněných. Pachatelé útoku jsou zatím neznámí, bylo ale zahájeno vyšetřování.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Katolický farář Merta byl propuštěn z vazby

Krajský soud v Brně propustil z vazby katolického faráře Františka Mertu, který měl sexuálně obtěžovat ministranty a mladé farníky. V této kauze figuroval i olomoucký arcibiskup Jan Graubner, kterého student teologie Václav Novák obvinil z toho, že faráře kryl a v jeho jednání mu nezabránil.

|Zprávy ze světa

Soud odmítl zastavit ruční přepočítávání hlasů na Floridě

Nejvyšší soud na Floridě odmítl žádost tamní ministryně pro státní záležitosti Katherine Harrisové, aby bylo zastaveno ruční přepočítávání hlasů v okresech, v nichž si demokraté slibují úspěch Alberta Gorea nad republikánem Georgem Bushem. Soud ale ponechal otevřenou možnost, aby se Harrisová odvolala k jiným soudům.

|Zprávy z domova

Kandidát na senátora byl u pohotovostního pluku MV

Kandidát čtyřkoalice do Senátu na Náchodsku Petr Fejfar (Unie svobody) působil koncem 70. let u pohotovostní pluku ministerstva vnitra, jehož příslušníci byli tehdejším režimem využíváni k prosazování politických cílů. Informaci potvrdil sám Fejfar, s tím, že od policie odešel po 17 měsících a poté se angažoval v disentu.

|Zprávy z domova

Grémium ČSSD vyjádřilo Zemanovi podporu

Na večerním jednání přijalo grémium ČSSD vysvětlení předsedy strany Miloše Zemana o jeho schůzce s předsedou KSČM Miroslavem Grebeníčkem. Po Zemanově odchodu ze zasedání jednalo grémium ještě o návrhu místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Petry Buzkové na předsedovo odvolání. Výsledkem bylo vyjádření podpory Zemanovi.

|Sport

Ivan Hašek půjde asi trénovat fotbalisty Štrasburku

Podle francouzských žurnalistů trenér pražské Sparty Ivan Hašek pravděpodobně nahradí trenéra Clauda Le Roye ve fotbalovém klubu Racing Štrasburk. Přestože marketinkový ředitel francouzského fotbalového klubu Jean-Gilles Lombardo ve středu prohlásil, že výměna trenéra není na pořadu dne, dnešní francouzské listy jsou přesvědčeny o opaku. Hašek změnu klubu stále popírá.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru