Archiv | zprávy ze dne 23. listopadu 2000

|Zprávy ze světa

Cheney zůstává Bushovým kandidátem na viceprezidenta

Viceprezidentský kandidát amerických republikánů Richard Cheney pokračuje ve volebním boji. Jeho slabý srdeční záchvat a hospitalizace na tom nic nemění. „Počítáme s tím, že bude dále k dosažení na telefonu, a doktoři nám sdělili, že (v této otázce) nejsou žádná omezení. Podílel se na debatách a rozhodnutích a očekáváme, že v tom bude pokračovat,“ oznámila mluvčí Bushova týmu Karen Hughesová.

|Sport

V Národním divadle bude rozloučení s Emilem Zátopkem

Legendární vytrvalostní běžec Emil Zátopek, který zemřel v úterý večer v Praze ve věku 78 let, bude zřejmě pochován ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. Poslední rozloučení se čtyřnásobným olympijským vítězem se uskuteční ve středu 6. prosince od 11 hodin v Národním divadle. Samotný pohřeb se ale odehraje ve výhradně rodinném kruhu.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Havárie v chemičce v Ludwigshafenu

Při nehodě v chemičce BASF v západoněmeckém Ludwigshafenu unikl do ovzduší oblak jedovatých plynů, který zasáhl a vnitřním poleptáním zranil nejméně 91 osob, z toho většina jsou děti. Několik ze zasažených osob je nadále na pozorování v nemocnici. Podle údajů podniku došlo ráno při čištění jednoho výrobního zařízení k úniku fosfinových plynů. Jedovatý oblak byl větrem zahnán přes Rýn do obytné čtvrti Sandhofen, která je součástí Mannheimu.

|Petra Lazáková, Olga Jeřábková |Zprávy ze světa

Zahraniční tisk o šílených kravách ale i o Zátopkovi

Světový tisk si všímá neblahého obratu v izraelsko-egyptských vztazích, nemoci šílených krav a dle komentátorů opožděných i nedůsledných opatřeních Evropské unie a také amerického obchodování se znečišťováním ovzduší. Stejně tak se ale zahraniční tisk věnuje i smrti legendárního českého atleta Emila Zátopka.

|Ekonomika

Přibyl třetí zájemce o ČKD Dopravní systémy

O ČKD Dopravní systémy má zájem Škoda Holding. Prostřednictvím dceřiné společnosti Škoda dopravní technika připravuje v těchto dnech nabídku na koupi podniku. Pokud Škoda dopravní technika neuspěje, znamená to podle jejího ředitele ohrožení existence závodu, protože dva významní výrobci kolejových vozidel se na českém trhu neuživí. O Dopravní systémy ovšem projevili zájem i německý Siemens a česká firma Inekon.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Benešovou senátoři zahrnuli květinami

Kyticemi květin a polibky zahrnuli po skončení schůze členové Senátu jeho předsedkyni Libuši Benešovou. Ta stejně jako jejích dalších 20 kolegů bude moci od zítřka docházet do prostor horní komory už jen jako host. Benešovou viditelně dojal i projev místopředsedy Senátu Ivana Havlíčka, který vyzdvihl zásluhy její i dalšího místopředsedy Senátu Jaroslava Musiala.

|Ekonomika

Zemědělci protestují proti zavedení mléčných kvót

Návrh systému mléčných kvót, který schválila ve středu vláda, vyvolal ostrou reakci Asociace soukromých zemědělců. Ta chce podat stížnost k Ústavnímu soudu pro zásah do svobody podnikání. Asociace je toho názoru, že kromě ústavy porušuje návrh i Listinu základních svobod a práv občana, zákon o hospodářské soutěži a zákon o Státním zemědělském intervenčním fondu.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Arafat obvinil Izrael z opuštění jednání

Izrael jednostranně opustil mírové jednání s Palestinci a zahájil válku za novou okupaci palestinských území. Tvrdil to při návštěvě v egyptské metropoli šéf Palestinců Jásir Arafat. Kritizoval také Spojené státy, že umožňují při téměř už dva měsíce trvajících palestinsko-izraelských ozbrojených střetnutích používat proti Palestincům zbraně vyrobené v USA.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Palestinci musejí opustit styčné úřady v Gaze

Izraelská armáda dnes nařídila Palestincům, aby opustili společné styčné úřady na západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy. Stalo se tak poté, co v jedné z těchto kanceláří na jihu pásma Gazy vybuchla puma. Při dnešním útoku na styčný úřad nedaleko židovské osady Neve Dekalim byl zabit jeden izraelský voják, zranění utrpěli dva Izraelci a dva Palestinci. Podle izraelského vojenského mluvčího Palestinci budovu pravděpodobně ostřelovali minometem.

|Ekonomika

Novelu zákona o daních z příjmů Senát vrátil

Senát jednomyslně vrátil Poslanecké sněmovně návrh novely zákona o daních z příjmů. Ta má mimo jiné valorizovat zhruba o deset procent odečitatelné položky ze základu daně. Senátoři zejména doporučili odstranit ustanovení, podle něhož by dlužníci museli platit daň ze svých neuhrazených finančních závazků.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Noc bude s mrholením

V noci bude většinou zataženo nízkou inverzní oblačností, mlhavo, ojediněle mrholení, na severovýchodě a ojediněle i jinde polojasno. Nejnižší teploty 4 stupně až nula, na Moravě a ve Slezsku 9 až 5 stupňů. Mírný jihovýchodní vítr 5 až 20, na Moravě a ve Slezsku ve vyšších polohách čerstvý kolem 35 kilometrů, s nárazy do 70 kilometrů za hodinu.

|Zprávy ze světa

Jugoslávie žádá NATO o ochranu před Albánci

Jugoslávský prezident Vojislav Koštunica požádal generálního tajemníka NATO George Robertsona, aby Severoatalntická aliance zabránila vpádům ozbrojených albánských separatistů do pětikilometrové demilitarizované zóny u hranic s Kosovem. Koštunica varuje, že srážky v jižním Srbsku by se jinak mohly rozrůst v „rozsáhlou válku“.

|Ekonomika

Český radiolokátor Komár II prošel zkouškami

Armáda České republiky začne ještě v letošním roce používat první mobilní aktivní radiolokátor Komár II, který prošel úspěšně zkouškami. Akciová společnost Pamco International, která stoprocentně vlastní výrobce zařízení, pardubickou s.r.o. T.E.S.L.A CZ, očekává, že Komárem bude vybavena též speciální jednotka zajišťující řízení letového provozu, která by mohla působit i na mírových misích NATO.

|Milan Kopp |Sport

V Poháru UEFA prohrála Slávia s NK Osijek 0:2

V úvodním zápasu třetího kola Poháru UEFA prohráli fotbalisté Slavie Praha na hřišti chorvatského celku NK Osijek 0:2. První branku vstřelil v 33. minutě Turkovič, druhou přidal osm minut před koncem Neretljak.

|Zprávy ze světa

Kavan jede diskutovat o reformě evropských institucí

Reforma evropských institucí - ta je hlavním tématem jednání dnešní ministerské schůzky Evropské konference v Sochaux na východě Francie. Schůzky se zúčastní i český ministr zahraničí Jan Kavan. Evropská konference je fórem pro politickou diskusi mezi státy unie, kandidáty členství a dalšími uchazeči. Diskuse v Sochaux se koná dva týdny před vrcholnou schůzkou unie v Nice.

|Zprávy ze světa

Djukanovič bude členem jugoslávské delegace

Pátečního summitu Evropské unie a balkánských zemí v Záhřebu se zúčastní Černohorský prezident Milo Djukanovič, a to jako člen jugoslávské delegace, kterou povede jugoslávský prezident Vojislav Koštunica. Černá Hora přitom dosud proklamovala, že se summitu zúčastní pouze na základě rovnoprávnosti s Jugoslávií. Černá Hora musí být tam, kde se utváří budoucnost Balkánu, zdůvodnil toto rozhodnutí Djukanovič.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Gore neuspěl u soudu v žádosti o přepočet

Nejvyšší soud na Floridě odmítl žádost týmu demokrata Ala Gora, aby se v okrsku Miami-Dade obnovilo ruční sčítání hlasů odevzdaných v prezidentských volbách. To bylo zastaveno včera. Komise totiž prohlásila, že není schopna výsledky odevzdat do neděle, tak jak to úřady požadují.

|Jitka Malá |Zprávy z domova

Vláda schválila i složení bezpečnostních rad obcí

Na 5 tisíc korun se od Nového roku zvedne minimální mzda. Svým nařízením o tom rozhodla česká vláda. Nejnižší hodinová mzda tak stoupne na 30 korun. Ministři dále s konečnou platností schválili prodej státního podílu v pardubické společnosti Paramo petrochemickému holdingu Unipetrol. Ten za bezmála 71 procent akcií zaplatí téměř 141 a půl miliónu korun. Vláda také stanovila složení bezpečnostních rad krajů, okresů a obcí. Rozhodnutí, které navazuje na reformu veřejné správy, obsahuje mimo jiné podrobná ustanovení, týkající se připravenosti regionů a obcí na krizové situace.

|Zprávy z domova

Na hranicích se koná protest proti Temelínu

Na hraničním přechodu Drasenhofen/Mikulov dnes demonstruje asi dvacítka odpůrců jaderné elektrárny Temelín. Protest dosud nezpůsobil omezení dopravy na přechodu. Šéf Mezinárodního antiatomového výboru Peter Weish k tomu poznamenal, že protesty musejí narůst především na české straně.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Zeman a Schüssel se sejdou 12. prosince

Český premiér Miloš Zeman a rakouský kancléř Wolfgang Schüssel se sejdou k bilaterálním jednáním 12. prosince u Vídně. Českým novinářům to v Sochaux na východě Francie řekl český ministr zahraničí Jan Kavan, který se tam účastní zasedání Evropské konference.

|Milan Kopp |Ekonomika

Tripartita podpořila program pro železničáře

Rada hospodářské a sociální dohody podpořila návrh doprovodného sociálního programu Českých drah na léta 2001 až 2005, který připravilo ministerstvo dopravy a spojů. Program by měl mít formu vládního nařízení.

|Zprávy ze světa

Putin se sejde s Jásirem Arafatem

Ruský prezident Vladimir Putin se v pátek sejde v Moskvě s palestinským předákem Jásirem Arafatem. Tisková služba Kremlu oznámila, že se tak stane na žádost palestinské strany. Arafat, který bude v Moskvě do soboty, prý Putina v dopise požádal, aby pomohl ukončit "izraelskou agresi proti Palestincům". Palestinské zdroje ovšem tvrdí, že Arafat byl do Moskvy pozván.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Vražda poradce Ibrahima Rugovy

V kosovském správním středisku Prištině byl dnes odpoledne zastřelen politický poradce čelného představitele kosovských Albánců Ibrahima Rugovy. Policie zatím nemá žádné informace o motivech vraždy a nikdo v této souvislosti ani nebyl zatčen. Místní pozorovatelé tvrdí, že útok naznačuje růst politicky motivovaného násilí v provincii.

|Zprávy z domova

Tošovský se vyjádřil k budoucí radě ČNB

Guvernér České národní banky Josef Tošovský dnes vyjádřil obavu ve věci personálního obsazení bankovní rady. Řekl, že by považoval „za velmi nešťastné“ takové složení bankovní rady, které by bylo „politicky kontroverzní“. Žádná jména ovšem neuvedl a dodal, že věří, že se prezidentovi podaří jmenovat „osobnosti charakterově a morálně vyzrálé a politicky nekontroverzní“.

|Sport

Kulturista Dan Pechánek se stal mistrem světa

Dvaadvacetiletý kulturista Dan Pechánek před čtrnácti dny absolvoval svůj první mezinárodní podnik - na mistrovství Evropy v Lausanne se umístil na desátém místě v kategorii do osmdesáti kilogramů. Pak se ale naštval, zhubl, dostal se do kategorie do 75 kilogramů a v malajském Kuala Lumpuru se stal překvapivým mistrem světa.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Desetitisíce Španělů protestovalo proti ETA

Na devět set tisíc lidí pochodovalo ulicemi Barcelony na protest proti vraždě bývalého člena vlády, ze které je obviňována separatistická organizace ETA. Manifestaci vedl španělský premiér José Maria Aznar. Bývalý ministr zdravotnictví, třiašedesátiletý Ernest Lluch byl zastřelen v úterý poblíž svého domu.

|Zprávy ze světa

Odvolací soud na Floridě možná zhatí Goreovy naděje

Požadavek demokratů, aby justice nařídila volební komisi obvodu Miami-Dade obnovit ruční sčítání hlasů, ve kterém komise odmítla ve středu pokračovat, byl zamítnut. Výrok floridského odvolacího soudu může podle pozorovatelů znamenat konec volebního maratónu v USA a definitivní vítězství republikánského kandidáta George Bushe.

|Zprávy ze světa

Rakouská vicekancléřka kritizuje chování české vlády

Rakouská vicekancléřka a šéfka populistické strany Svobodných (FPÖ) Susanne Riessová-Passerová znovu tvrdě kritizuje postoj české vlády v otázce Temelína. Označila jej za „neobvykle arogantní na politiku sousedských vztahů“. V rámci kampaně před zemskými volbami v Burgenlandu také prohlásila, že bezpečnost jaderných elektráren musí být důležitým předpokladem pro přijetí nových členů EU.

|Milan Kopp |Ekonomika

Amadeus expanduje v internetovém cestování

Španělská společnost Amadeus, která se stále zabývá především rezervací hotelových pokojů a prodejem letenek, koupí další on-line cestovní kanceláře. Firma tak hodlá reagovat na rostoucí konkurenci na trhu a zajistit si expanzi v mezinárodním měřítku, řekl dnes ředitel firmy Miguel Vermehren.

|Jitka Malá |Zprávy ze světa

Bushovi právníci se obrátili na Nejvyšší soud USA

Právníci republikánského kandidáta na úřad amerického prezidenta George Bushe požádali Nejvyšší soud USA, aby zamezil zahrnutí ručně přepočítávaných hlasů na Floridě do konečných výsledků prezidentských voleb. Učinili tak necelých 24 hodin po rozhodnutí floridského Nejvyššího soudu, že výsledky ručního přepočítávání hlasů mají být zahrnuty do celkových výsledků v tomto státě. Zatím na Floridě vede Bush o 930 hlasů. Republikánský kandidát však nepožaduje přepočítání ve Wisconsinu. V tomto státě jeho demokratický rival Al Gore získal zhruba o 5700 hlasů více.

|Zprávy ze světa

KFOR zadržely albánské ozbrojence a zbraně

Mezinárodní mírové jednotky v Kosovu (KFOR) dnes oznámily, že ve středu zadržely deset uniformovaných Albánců. Ti jsou podezřelí, že náleží k formaci, jež se označuje jako Osvobozenecká armáda Preševa, Medvedje a Bujanovace. Jednotky KFOR také zabavily nákladní auto plné zbraní. Zadržení Albánci prý prováděli „ofenzívní akce“ proti srbským bezpečnostním silám.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

ČR v Evropské unii v roce 2003?

Francouzský státní ministr pro evropské záležitosti Pierre Moscovici na ministerském zasedání Evropské konference v Sochaux na východě Francie několikrát zdůraznil, že si dovede představit ukončení vstupních jednání kandidátských zemí Evropské unie v roce 2002 i vstup prvních zemí o rok později. Českým novinářům to dnes řekl český ministr zahraničí Jan Kavan, který na schůzce zastupoval ČR a s Moscovicim se krátce neformálně sešel už včera večer.

|Zprávy z domova

Kritizovaný velvyslanec Havlín je předvolán k ministrovi

Ministr zahraničí Jan Kavan si na pátek pozval českého velvyslance v Bulharsku Ondřeje Havlína, k jehož chování měla Sofie opakovaně výhrady. Stalo se tak poté, co ministr jednal s prezidentem Václavem Havlem o Havlínově odvolání. Velvyslanec měl v říjnu pronášet na veřejnosti urážlivé výroky na adresu Bulharska, což ovšem popírá.

|Milan Kopp |Ekonomika

Nový guvernér ČNB bude znám zítra

Jméno nového guvernéra České národní banky zůstává zatím nadále nepotvrzené, prezident Václav Havel ho totiž oznámí až zítra po poledni. Zároveň zveřejní jména odborníků, které jmenuje do bankovní rady. Jak připomněl prezidentův mluvčí Ladislav Špaček, Havel dnes ukončil konzultace ohledně doplnění bankovní rady.

|Ekonomika

Ministerstvo odmítlo zrušit stavební povolení Philipsu

Majitelka hektarového pozemku vedoucího napříč průmyslovou zónou v Hranicích na Přerovsku, ve které vyrůstá nová továrna společnosti Philips, neuspěla s odvoláním proti vydání stavebního povolení na tuto stavbu. Ministerstvo zemědělství její žádost zamítlo. Pokud bude majitelka pozemku s verdiktem ministerstva nespokojena, může se ještě obrátit na soud.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru