Archiv | zprávy ze dne 24. listopadu 2000

|Zprávy z domova

Na nymbursku odhaleny tři výrobny pervitinu

Celý okres Nymburk by mohly zásobovat drogami tři výrobny odhalené na jeho území policisty. Při zátahu byly čtyři osoby zadrženy přímo při výrobě pervitinu. Na akci se podíleli jak kriminalisté z Nymburka, tak specialisté z Národní protidrogové centrály. Zadrženým mužům hrozí tresty odnětí svobody až do tří let.

|Zprávy ze světa

Balkánské státy dostaly nabídku parterství s EU

Na summitu EU, nástupnických států bývalé Jugoslávie a Albánie v Záhřebu nabídli francouzský prezident Jacques Chirac i vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana zemím západního Balkánu partnerství s unii. Francouzský prezident je charakterizoval jako „skutečné individualizované partnerství stabilizace a přidružení“.

|Petr Doležel |Zprávy ze světa

Scházejí se premiéři středoevropských zemí

V Budapešti dnes začíná dvoudenní schůzka šéfů vlád 16 zemí Středoevropské iniciativy. V maďarské metropoli budou jednat mimo jiné o Jugoslávii, včetně humanitární a bezpečnostní situace v Kosovu, a o vývoji v dalších zemích východní Evropy. Českou republiku bude zastupovat premiér Miloš Zeman. Na zasedání byl pozván rovněž nový jugoslávský prezident Vojislav Koštunica.

|Zprávy ze světa

Kyperští Turci končí s rozhovory pod patronací OSN

Vůdce kyperských Turků Rauf Denkta odchází z jednání pod patronací OSN, jejichž cílem bylo vyřešit problém rozděleného Kypru. Turecký premiér Bülent Ecevit jeho rozhodnutí podpořil, protože ačkoli rozhovory trvají téměř rok a k ničemu nevedou. Série nepřímých jednání mezi představiteli řecké a turecké komunity na ostrově začala loni v prosinci a ani páté kolo, které skončilo 10. listopadu nevedlo k žádným výsledkům.

|Markéta Kaclová |Zprávy z domova

Zataženo, občas déšť - kolem 9 °C

V sobotu čekejte zataženo, na většině území občas déšť, na Moravě a ve Slezsku srážky jen ojediněle. Ráno a dopoledne místy mlhy. K večeru v severozápadních Čechách ustávání srážek. Nejvyšší teploty 5 až 9, na východě kolem 11 stupňů, v tisíci metrech kolem 4.

|Zprávy z domova

Postrach pražských žen dostal výjimečný trest

Olexandru Kravzovi - devětadvacetiletému muži, který v hlavním městě přepadal ženy a dívky - vyměřil Městský soud v Praze výjimečný trest 25 let odnětí svobody. V březnu 1999 ve druhém pražském obvodu znásilnil a zavraždil sedmadvacetiletou výtvarnici, ale soud ho uznal vinným i z řady dalších trestných činů.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

Mandela má prý zdravotní potíže

Bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela má údajně problémy s krevním obrazem a bude prý nutné příští týden zjistit, jakého jsou charakteru. Tvrdí to agentura Reuters. Osobní neurolog Mandely našel „určité“ nesrovnalosti v Mandelově krvi, jeho srdce a plíce jsou ale v pořádku. Mandela vypadal při neurologově proslovu uvolněně a v dobré náladě.

|Zprávy z domova

Ministr Mertlík varuje Havla před politizací ČNB

K politikům, kteří se naléhavým tónem vyjadřují ke jmenování nového guvernéra ČNB, přibyl na poslední chvíli i ministr financí Pavel Mertlík. Upozornil prezidenta Václava Havla, že jmenování některých uvažovaných kandidátů do bankovní rady České národní banky by vedlo k její politizaci. Jmenování guvernéra, viceguvernéra a členů bankovní rady ČNB má být podle Mertlíka vedeno snahou, aby na tato místa nebyly jmenovány osoby spjaté se zájmovými skupinami. Podle něj takovým kritériím někteří Havlem uvažovaní kandidáti nevyhovují.

|Markéta Kaclová |Sport

Nejlepší fotbalista vzejde z trojice Figo, Rivaldo, Zidane

Anketu o nejlepšího světového fotbalistu tohoto roku, kterou každoročně vyhlašuje Mezinárodní fotbalová federace, vyhraje někdo z trojice Luis Figo, Rivaldo, Zinedine Zidane. Tato tři jména se nejčastěji objevovala na anketních lístcích trenérů jednotlivých reprezentací. Nový král, nebude-li jím brazilský obhájce Rivaldo, převezme pomyslné žezlo 11. prosince na galavečeru v Římě.

|Zprávy ze světa

Likud odmítl nabídku na účast v Barakově vládě

Ariel Šaron, šéf izraelské opoziční strany Likud, definitivně odmítl nabídku premiéra Ehuda Baraka na účast Likudu ve vládě národní jednoty. Barakovy názory týkající se hlavních bodů mírových jednání, tedy statusu Jeruzaléma, údolí řeky Jordán a palestinských uprchlíků, jsou prý pro Likud stále nepřijatelné. "Odmítl jsem to, protože premiér nezměnil váhavou politiku, s níž zajišťuje bezpečnost Izraelců," řekl Šaron rozhlasu.

|Markéta Kaclová |Ekonomika

Mertlík je proti jmenování Erbenové do bankovní rady ČNB

Ministr financí Pavel Mertlík lituje, že prezident ignoroval při výběru nových lidí do bankovní rady České národní banky názor guvernéra Josefa Tošovského, předsedy vlády Miloše Zemana i jeho. Všechny nové členy bankovní rady sice považuje za odborné zdatné, ale Michaele Erbenové vytkl její politikou angažovanost.

|Zprávy z domova

Olomouckému kraji bude vládnout středopravá koalice

V Olomouckém kraji se zrodila koalice. Dohodli se na ní zástupci vítězné čtyřkoalice, ODS a Nezávislých. V opozici tak zůstávají komunisté a ČSSD. Hejtmanem se dle dohody má stát leader čtyřkoalice Jan Březina, který ve volbách získal od voličů téměř 11.000 hlasů a krajskou radu bude tvořit pět členů čtyřkoalice, čtyři členové ODS a dva zastupitelé ze sdružení Nezávislí.

|Michal Kopeček, Olga Jeřábková |Zprávy ze světa

Zahraniční tisk má těžkou hlavu z Palestiny a z ekologie

Dnešní zahraniční tisk rozebírá ze všech stran vážnou situaci na Blízkém východě, domýšlí dlouhodobější důsledky současného postupu amerických prezidentských kandidátů, věnuje se ekologickým hrozbám, o nichž se sice jedná, ale neřeší se, a také si všímá podnikatelského pádu legendárního pilota Formule 1 Nikiho Laudy.

|Sport

Olympijské hry 2004 budou přes pochybnosti v Aténách

Olympijské hry budou v roce 2004 hostit Atény. Potvrdil to Mezinárodní olympijský výbor. Delegace, vedená místopředsedou MOV Jacquesem Roggem, neshledala v práci organizačního výboru žádné vážnější chyby, které by mohly narušit přípravu her. Aténští organizátoři byli v nedávné minulosti několikrát kritizováni kvůli zpoždění příprav a představitelé MOV jim údajně pohrozili, že jim pořadatelství odejmou.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

Soud přijímá jeden z Bushových podnětů

Nejvyšší soud USA přijal k projednávání jeden ze dvou podnětů, které mu předložili advokáti volebního týmu George Bushe ve snaze zabránit zahrnutí ručně přepočítávaných hlasů na Floridě do konečných výsledků prezidentských voleb. Oznámily to světové agentury.

|Zprávy ze světa

USA zatím nepřistoupily na dohodu o ochraně ovzduší

Na haagské konferenci OSN o oteplování klimatu je podle nejmenovaného představitele americké delegace možné dosáhnout dohody. Kompromisní návrh, který ve čtvrtek večer předložilo nizozemské předsednictví, bere americká strana pouze za umožnění otevřít dialog. Podle evropských ekologistů nahrává dokument Spojeným státům a Evropská unie je postojem USA „velmi zklamaná“.

|Markéta Kaclová |Sport

Rozloučení se Zátopkem se zúčastní i Samaranch

Předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Juan Antonio Samaranch se zúčastní posledního rozloučení s českým vytrvalcem Emilem Zátopkem, který zemřel v úterý. Oznámil to v Aténách místopředseda MOV Jacques Rogge. Do Prahy přijede i delegace MOV. V té souvislosti místopředseda MOV připomněl, že Zátopek „významně přispěl k úspěchu mezinárodního olympijského hnutí“.

|Zprávy z domova

Průběh voleb v Ústeckém kraji je předmětem žaloby

U ústeckého krajského soudu podalo politické hnutí Nezávislí žalobu na neplatnost voleb do zastupitelstva Ústeckého kraje. Nezávislí tu získali 4,92 procenta hlasů. V žalobě se uvádí, že postupem okrskových volebních komisí mohla být porušena ustanovení zákona o volbách do zastupitelstev krajů. V celém kraji bude proto nutné přezkoumat neplatné hlasovací lístky politického hnutí Nezávislí.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

Izrael a Palestina znovu v diplomatickém styku

Izraelský premiér Ehud Barak a palestinský vůdce Jásir Arafat se telefonicky dohodli na obnově činnosti společných styčných úřadů na západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy. Dohoda je výsledkem diplomatického úsilí ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten se dnes v Kremlu setkal s Arafatem a při jeho telefonickém rozhovoru s Barakem vystupoval jako prostředník.

|Zprávy ze světa

V Chorvatsku jednají představitelé zemí někdejší Jugoslávie

V chorvatském Záhřebu začal summit Evropské unie, pěti nástupnických států bývalé Jugoslávie a Albánie. Evropská unie tu podle dosud zveřejněných informací nabídne balkánským státům na příštích pět let pomoc ve výši pět miliard dolarů, jež by měly být věnovány především na obnovu západního Balkánu po válkách z devadesátých let.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

Klestil s Havlem v úterý o Temelínu

Rakouský prezident Thomas Klestil chce během úterního pobytu v Praze předat svému českému protějšku Václavu Havlovi materiály shrnující obavy hornorakouských odpůrců jaderné elektrárny Temelín. Tyto materiály dnes Klestil přijal od delegace hornorakouských aktivistů a poslanců zemského sněmu, která jej navštívila ve Vídni.

|Zprávy z domova

Richard Falbr nechce Zdeňka Tůmu jako guvernéra ČNB

Před případným jmenováním Zdeňka Tůmy novým guvernérem České národní banky varuje předseda Českomoravské komory odborových svazů Richard Falbr. „Spolupráce guvernéra ČNB s vládou je bezpodmínečně nutná a závažně ovlivňuje hospodářství země. Odpovědnost za možné dopady Tůmovy volby pak nenese prezident, ale vláda a negativně dopadá i na lidi a zaměstnance, které zastupuji. Žádám proto pana prezidenta, aby celou věc znovu zvážil,“ říká Falbr.

|Markéta Kaclová |Ekonomika

Zeman kritituje jmenování Tůmy guvernérem

Rozhodnutí prezidenta Václava Havla, že do čela České národní banky jmenuje dosavadního viceguvernéra Zdeňka Tůmu kritizoval premiér Miloš Zeman. „Pan prezident tím přijímá plnou odpovědnost za rozhodnutí, které může vést ke zhoršení vývoje české ekonomiky,“ řekl Zeman novinářům před odletem do Budapešti na zasedání Středoevropské iniciativy.

|Zprávy ze světa

Britští labouristé si upevnili pozici v parlamentu

I když Britové nejsou s vládou premiéra Tonyho Blaira zcela spokojeni, nejsou ji ochotni vyměnit za vládu konzervativců. Takové upevnění sebevědomí labouristů je asi hlavním výsledkem čtvrtečních doplňovacích voleb do Dolní sněmovny britského parlamentu. Labouristé získali všechna tři křesla, o něž se hlasovalo. Určitým stínem voleb byla ovšem nízká účast voličů.

|Zprávy ze světa

Jugoslávie přijata do Jadransko-jónské iniciativy

Jugoslávie byla oficiálně přijata do Jadransko-jónské iniciativy. Zároveň v ní dnes Chorvatsko převzalo předsednictví. Iniciativa byla založena v květnu letošního roku v italském přístavním městě Ancona a sdružuje Itálii, nástupnické státy bývalé Jugoslávie, Albánii a Řecko. Jejím cílem je řešit společné problémy - hospodářskou a turistickou spolupráci i boj proti kriminalitě.

|Zprávy z domova

ODS bude řešit krizi svých pražských radních

Situací mezi pražskými radními za ODS se dnes bude zabývat grémium a klub pražských zastupitelů této strany. Zda bude vznesen návrh na odvolání pražského primátora Jana Kasla, není zatím jasné. Oficiálním důvodem pro hlasování o důvěře byla Kaslova špatná komunikace s ostatními členy rady za tuto stranu.

|Zprávy z domova

Novým guvernérem České národní banky Zdeněk Tůma

Prezident Václav Havel oznámil, že novým guvernérem České národní banky jmenuje současného viceguvernéra ČNB Zdeňka Tůmu. Tůma bude jmenován na zbývající část svého funkčního období v bankovní radě, to znamená do roku 2005. Další volná místa v bankovní radě obsadí Michaela Erbenová pracující v Komerční bance a Josef Frait, který vyučuje monetární ekonomii na Vysoké škole báňské v Ostravě. Funkci viceguvernéra bude po Tůmovi vykonávat dosavadní člen bankovní rady Luděk Niedermayer.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

Tři mrtví na Blízkém Východě

Navzdory diplomatickým snahám o ukončení izraelsko-palestinských násilností propukly na západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy prudké střety mezi oběma stranami. Podle nemocničních zdrojů při nich izraelští vojáci zastřelili tři mladé Palestince.

|Sport

Na paralympiádě byli sportovci předstírající postižení

Španělský novinář Carlos Ribagorda prozradil, že na paralympiádě v Sydney reprezentoval Španělsko, ačkoli není nijak zdravotně postižen. A není prý jediným. Španělé posbírali na paralympiádě celkem 107 medailí, patnáct z nich ale podle Ribagordy získali sportovci, kteří nepatří mezi postižené. Celým případem se bude v blízké budoucnosti zabývat soud.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

Cheney znovu do politiky

Viceprezidentský kandidát amerických republikánů Richard Cheney byl propuštěn z nemocnice George Washingtona v americkém hlavním městě, kde se zotavoval od středy ze slabého srdečního záchvatu. Při odchodu z nemocnice bývalý ministr obrany novinářům řekl, že na doporučení lékařů bude o víkendu odpočívat a příští týden se normálně pustí do práce.

|Zprávy ze světa

Dzurinda podepsal smlouvu mezi Slovenskem a Vatikánem

Po čtyřech letech vyjednávání podepsali slovenský premiér Mikuláš Dzurinda a vatikánský státní sekretář, kardinál Angelo Solano základní smlouvu mezi Slovenskou republikou a Vatikánem. Smlouva upravuje postavení katolické církve na Slovensku, ale pomíjí četné citlivé problémy. Slovensko by ji mohlo ratifikovat do Vánoc.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

Další mrtví na Blízkém Východě

Izraelští vojáci při dnešních násilnostech na západním břehu Jordánu zastřelili dva Palestince. Oznámily to nemocniční zdroje. Dvě kulky zasáhly srdce dvacetiletého palestinského demonstranta při potyčkách u města Kalkílija. Při stejném střetu byli dva Palestinci postřeleni ostrou municí. Nedaleko města Džanín Izraelci zastřelili patnáctiletého palestinského chlapce.

|Zprávy z domova

Kasl nebude odvolán z funkce primátora Prahy

K odvolání Jana Kasla z funkce primátora Prahy nedojde. Klub zastupitelů ODS na pražské radnici je na dnešním jednání zastupitelstva ani nenavrhne. Novinářům to řekl předseda klubu zastupitelů ODS Petr Bratský po odchodu z hlavní kanceláře ODS, kde pražští radní o krizi na magistrátě jednali s vedením strany. "Dohoda je možná," uvedl Bratský.

|Markéta Kaclová |Ekonomika

Havel vybral podle analytiků guvernéra dobře

Za dobrou volbu považují ekonomové nové osobnosti v bankovní radě České národní banky, které vybral prezident Václav Havel. Zdeněk Tůma, kterého bude prezident jmenovat guvernérem, bude stát zejména před úkolem zmírnit politické napětí panující kolem centrální banky. Odborníci přitom očekávají, že pod jeho vedením zůstane ČNB protiinflačně zaměřena.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru