Archiv | zprávy ze dne 27. listopadu 2000

|Zprávy z domova

Poslanecký návrh novely zákona o stranách prošel vládou

Vláda schválila poslanecký návrh novely zákona o sdružování v politických stranách a hnutích. Návrh skupiny poslanců zohledňuje v zákoně o politických stranách nález Ústavního soudu. Ruší se tak tříprocentní hranice pro výplatu volebního příspěvku stranám. O dni účinnosti návrhu tohoto zákona má rozhodnout Poslanecká sněmovna sama.

|Milan Kopp |Ekonomika

Polské zdravotní sestry razantně stávkují

Polské zdravotní sestry vstoupily do stávky za lepší pracovní i platové podmínky. Není to jejich první protest; tak ostré tažení zdravotního personálu za lepší živobytí ale Polsko nepamatuje. Sestry v řadě nemocnic poprvé skutečně odešly od lůžek pacientů a pomáhají pouze obětem vážných nehod.

|Zprávy ze světa

Zveřejněny průběžné výsledky voleb v Rumunsku

V rumunských prezidentských volbách zatím vítězí bývalý prezident a šéf opozičních sociálních demokratů Ion Iliescu s průběžným výsledkem 36,5 procenta hlasů. Na druhém místě se drží nacionalista Corneliu Vadim Tudor s 29,08 procenta hlasů. Ve volbách do dvoukomorového parlamentu si podle volebního úřadu nejlépe vede Ilieskova Strana sociální demokracie Rumunska.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Rozsvícení pražského vánočního stromu

Několik stovek Pražanů zaplnilo v podvečer Staroměstské náměstí v centru Prahy, aby viděli, jak primátor Jan Kasl slavnostně rozsvítí vánoční strom. Shromážděným lidem nevadilo ani Kaslovo patnáctiminutové zpoždění a po rozsvícení třicetimetrového smrku z valašské vesničky Karolinka na Vsetínsku se u některých přihlížejících objevily i slzy na tváři.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Hlavy Česka a Rakouska se setkají jindy

Rakouský spolkový prezident Thomas Klestil odpoledne telefonicky hovořil s onemocnělým českým prezidentem Václavem Havlem a popřál mu brzké uzdravení. Oba prezidenti konstatovali, že jejich plánované zítřejší setkání se pro Havlovo onemocnění nebude moci uskutečnit.

|Zprávy ze světa

Zasedá Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě

V rakouské metropoli Vídni začalo dvoudenní zasedání ministrů zahraničních věcí 55ti členských zemí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Společně budou bilancovat činnost OBSE v letošním roce. K hlavním bodům jednání šéfů diplomacie a jejich náměstků bude patřit situace na Balkáně, znovupřijetí Jugoslávie a napětí ve Střední Asii.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Koštunica žádá OSN a NATO o pomoc

Jugoslávský prezident Vojislav Koštunica žádá kvůli nejnovější eskalaci napětí na jihu Srbska Organizaci spojených národů i Severoatlantickou alianci o změnu podmínek pro srbské bezpečnostní jednotky. Ty se staly terčem útoků kosovských ozbrojenců.

|Zprávy ze světa

V černobylské jaderné elektrárně došlo k poruše

Porucha vedla k zastavení černobylské jaderné elektrárny na Ukrajině. Dochází k tomu necelé tři týdny před definitivním uzavřením závodu, které bylo stanoveno na 15. prosinec. Vyřazení způsobil prudký pokles napětí na trase Vinnica-Černobyl, ale radioaktivní pozadí v elektrárně je prý v mezích normy.

|Ekonomika

Český Telecom chce i pro příští rok zdražit služby

Český Telecom plánuje pro příští rok zdražení telekomunikačních služeb o 0,78 procenta. Návrh dosud neschválil Český telekomunikační úřad. Letosšní zdražení činilo 0,5 procenta. Telecom od začátku příštího roku rozdělí klientelu na bytové a firemní zákazníky a zavede časové účtování hovorného namísto účtování po impulsech.

|Olga Jeřábková |Zprávy ze světa

Zahraniční tisk o Blízkém východě, přistěhovalectví a stravě

Denní tisk v zahraničí se věnuje převážně eskalaci napětí a možnostem dialogu na Blízkém východě. Tématem evropským je otázka, jak přistupovat k přistěhovalcům. Evropa je totiž zároveň odmítá i potřebuje. V tisku francouzském se téma infikovaného masa rozšířilo na problematiku kontroly stravy obecně. Slovenský tisk pak komentuje rozpad tamní vládní koalice.

|Zprávy z domova

Majitel domu znovu odsouzen k osmnácti letům vězení

Už podruhé odsoudil Městský soud v Praze padesátiletého Zdeňka Bruthanse k osmnácti letům vězení a k propadnutí činžovního domu. Uznal ho vinným, že kvůli sporu o byt nechal zavraždit svou nájemnici Reginu Kučerovou. Vrchní soud v dubnu původní rozsudek zrušil a nařídil nový proces s tím, že řízení je potřeba doplnit o další důkazy.

|Milan Kopp |Ekonomika

Microsoft se brání rozdělení firmy

Americký technologický koncern Microsoft, který čelí hrozbě rozdělení, je přesvědčen, že soud nižší instance pochybil, když firmu prohlásil za monopol a nařídil ji rozdělit na dvě části. Microsoft proto žádá odvolací soud, aby předchozí nález nižšího soudu zrušil a zabránil pokusům o rozdělení firmy. Píše se to ve stanovisku, který firma odvolacímu soudu předložila.

|Stanislav Vintr |Zprávy z domova

ČSSD nebude na volební neúspěch reagovat

Předsednictvo Sociální demokracie nedoporučilo - i přes neúspěch v krajských a senátních volbách - odchod strany do opozice. Zároveň podpořilo další existenci opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD a setrvání Miloše Zemana na postu premiéra i předsedy strany.

|Zprávy ze světa

Rozhodnutí soudu může vést k zákazu HZDS

Slovenský ministr vnitra Ladislav Pittner uvažuje o zákazu HZDS jako politické strany. Dal najevo, že k takovému kroku přistoupí, pokud soud dokáže, že špičky Hnutí za demokratické Slovensko jsou zodpovědné za závažné politicky motivované trestné kauzy, jako zavlečení syna exprezidenta Michala Kováče do Rakouska, či sabotáž vůči hlavě státu při využití Slovenské informační služby.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Clinton navštíví Británii a Ulster

Americký prezident Bill Clinton 12. až 14. prosince vykoná svou poslední návštěvu v Británii, Irsku a Severním Irsku. Cíl? Překlenout těžkosti, které provázejí severoirský mírový proces. Clinton totiž hrál významnou roli v obtížné cestě Ulsteru k míru.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Moskva zostřuje opatření v Čečensku

Moskva posílila bezpečnostní opatření v Čečensku. Reagovala tak na nové útoky čečenských povstalců na ruská stanoviště v zemi. Sdělila zároveň, že uzavře hranice s bývalou sovětskou republikou Gruzií, aby tak zabránila rebelům v jejich posílení.

|Karolína Šolcová |Zprávy ze světa

Obyvatelé jižního Srbska opět prchají ze svých domovů

Z jižního Srbska už utekly další dva tisíce tamních obyvatel. Krizi v demilitarizované zóně u hranic s Kosovem vyvolaly útoky albánských separatistů, zřejmě příslušníků ilegální ozbrojené skupiny jménem Osvobozenecká armáda Preševa, Medvedje a Bujanovace. Jugoslávský prezident Vojislav Koštunica žádá kvůli nejnovější eskalaci napětí na jihu Srbska OSN a NATO o změnu podmínek pro srbské bezpečnostní jednotky, které se staly terčem útoků.

|Milan Kopp |Ekonomika

Vláda schválila zájemce o KB

Vláda schválila čtyři zájemce o 60 procentní státní podíl v Komerční bance. Kabinetu je doporučil Řídící výbor pro privatizaci bank. Jde o francouzské banky Crédit Agricole a Société Générale, německou HypoVereinsbank a italskou UniCredito. Potvrdil to řekl mluvčí Úřadu vlády Libor Rouček. Vybraní investoři nyní budou moci v bance provést tzv. due dilligence, neboli hloubkovou kontrolu.

|Zprávy z domova

Zákaz dovozu masokostních mouček z Evropské unie

Dnešním dnem se rozšířil zákaz dovozu masokostních mouček do České republiky. Kromě Británie, Francie a Portugalska se bude vztahovat i na ostatní členské státy Evropské unie. Nadále platí zákaz dovozu masokostní moučky ze Švýcarska. ČR tak reaguje na zprávu německého ministerstva zemědělství o dvou prokázaných případech bovinní spongiformní encefalopatie skotu (BSE) nazývané nemocí šílených krav.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Polsko rozšířilo zákaz dovozu hovězího

Polsko rozšířilo o dalších pět zemí Evropské unie seznam států, ze kterých zakazuje dovoz hovězího masa kvůli tzv. nemoci šílených krav - BSE. Zákaz týkající se Německa, Belgie, Nizozemska, Dánska a Španělska bude platit od zítřejší noci. Oznámil to polský ministr zemědělství Artur Balazs.

|Ekonomika

Reálná mzda vzrostla zatím oproti loňsku o 2,4 %

O 6,3 procenta (tedy o 769 korun) vzrostla v 1. až 3. čtvrtletí letošního roku průměrná mzda v České republice proti stejnému období roku 1999. Spotřebitelské ceny přitom vzrostly za stejné období o 3,8 procenta, takže reálná mzda se zvýšila o 2,4 procenta. Jde o předběžné údaje Českého statistického úřadu.

|Ekonomika

EU zavede opatření proti daňovým únikům

Úspory uložené občany Evropské unie v jiných členských státech budou daněny jinak než úspory domácích klientů bank. Opatření, na němž se dohodli ministři financí Evropské unie má zamezit daňovým únikům. Daň z úspor pro nerezidenty bude v EU od 1. ledna 2003 stanovena na 15 procent a po třech letech na 20 procent a po dalších čtyřech letech si budou všechny členské státy vyměňovat informace o příjmu z vkladů nerezidentů, takže budou úspory daněny v zemi jejich původu.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Kauzu žhářského útoku soud odročil

Okresní soud v Krnově zatím neuzavřel kauzu žhářského útoku na krnovské Romy. Pracovnice trestního oddělení soudu informovala, že odročené projednávání případu plánované na zítřek bylo odvoláno na neurčito, protože se znovu nepodařilo předvolat důležitého svědka. Při útoku před dvěma lety jen o vlásek unikla smrti matka čtyř dětí.

|Stanislav Vintr |Sport

Nejlepším atletem světa byl vyhlášen Jan Železný

Trojnásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem Jan Železný zvítězil v prestižní anketě o nejlepšího atleta světa za letošní rok. Čtyřiatřicetiletý světový rekordman se tak triumfu dočkal po dvou třetích místech v předchozích letech. Výsledky ankety zveřejnil Mezinárodní atletický fond spolu s Mezinárodní atletickou federací včera večer ve Hvězdném sále v Monte Carlu.

|Zprávy z domova

Liberecký kraj už ví, kdo mu bude vládnout

V Libereckém kraji uzavřely dohodu o povolební spolupráci Občanská demokratická strana, čtyřkoalice a ČSSD. Členové této koalice, která bude mít v pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu 28 míst, se dohodli i na společném programu. Podle dohody připadne ODS místo hejtmana a dalších tří členů devítimístné rady. Čtyřkoalice získá v radě tři místa, z toho jedno ve funkci statutárního zástupce hejtmana a jedno ve funkci zástupce hejtmana. Na ČSSD zůstala dvě místa radních, z nichž jedno je rovněž ve funkci zástupce hejtmana.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Černobylská elektrárna zastavena pro poruchu

Provoz černobylské jaderné elektrárny na Ukrajině byl zastaven. Vyřazení jejího jediného dosud funkčního reaktoru zapříčinil prudký pokles napětí ve vysokonapěťovém vedení na trase Vinnica-Černobyl. Podle ukrajinského ministerstva pro mimořádné situace jeradioaktivní pozadí v elektrárně v mezích normy.

|Zprávy ze světa

Bulharsko dosáhlo odvolání českého velvyslance Havlína

Ondřej Havlín bude odvolán z funkce českého velvyslance v Bulharsku. Bulharská strana měla opakované výhrady k jeho chování a proto jej minulý týden ministr Jan Kavan předvolal do Prahy na konzultace. Poslední případ se stal v říjnu, kdy Havlín pronášel na veřejnosti výroky na adresu Bulharska, proti kterým se Sofie ohradila.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Demokrati soudně napadli vítězství Bushe

Právníci demokratického kandidáta Alberta Gorea dnes soudní cestou napadli oznámené vítězství republikána George Bushe na Floridě. Uvedli, že tisíce hlasů ve třech volebních okrscích byly nespravedlivě opomenuty. Právníci chtějí, aby se do konečného oficiálního výsledku započítalo nejméně 180 hlasů ve prospěch Gorea v obvodu West Palm Beach.

|Milan Kopp |Sport

Státní pocty při rozloučení se Zátopkem

Poslední rozloučení se čtyřnásobným olympijským vítězem Emilem Zátopkem budou 6. prosince v Národním divadle provázet státní pocty. Rakev bude na jevišti zahalena státní vlajkou, obřad uzavře česká hymna a až bude smuteční průvod opouštět budovu, vypálí vojáci pražské posádky čestnou salvu. Na přání manželky Dany Zátopkové však nad rakví zesnulého běžce nezazní žádné velké projevy, jen rozloučení z úst přátel.

|Zprávy z domova

Z oblohy dnes dopadá sluneční svit i déšť

Od jihozápadu se do střední Evropy se rozšiřuje výběžek vyššího tlaku vzduchu, po jehož přední straně k nám od západu proudí chladný vzduch. Dnes tedy bude oblačno až polojasno, místy přeháňky, na horách sněhové. Nejvyšší denní teploty vytoupí na 4 až 8 stupňů Celsia, v 1000 metrech na horách kolem 1 stupně. Vát bude mírný západní až severozápadní vítro síle 2 až 6 metrů za sekundu. Tlaková tendence: mírný až slabý vzestup. Rozptylové podmínky budou většinou dobré.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Vídeň nemá námitky k ekologické kapitole

Rakousko stáhlo své výhrady ohledně kapitoly životního prostředí v přístupových jednáních České republiky s Evropskou unii. Po jednání s rakouskou ministryní zahraničí Benitou Ferrerovou-Waldnerovou to novinářům oznámil šéf české diplomacie Jan Kavan. Podle něho se uzavření této kapitoly se podaří do konce letošního roku.

|Zprávy z domova

Před úřadem vlády demonstrují „kampeličkáři“

Transparenty s nápisy „Žádáme parlament a vládu o vrácení vkladů uložených v družstevních záložnách“ či „Zákonodárství, bankovnictví, státní správa - facka od EU“ drží před budovou vlády desítky členů zkrachovalých záložen. Protestní akce, které mají trvat po celý týden, mají za cíl přimět vládu a parlament ke schválení zákona, umožňujícího vyplacení 100 procent vkladů ztracených ve zkrachovalých kampeličkách.

|Zprávy z domova

Prezident Václav Havel je nemocen

Prezident Václav Havel o víkendu onemocněl virózou. Dnešní lékařské vyšetření u něj pak prokázalo začínající zápal plic. Prozatím zůstává v doma, léčí se antibiotiky a zrušil kvůli nemoci svůj pracovní program na tento týden. Výjimkou bude pouze jmenování nových členů bankovní rady, guvernéra a viceguvernéra České národní banky. To se ale přesouvá z úterý na středu.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Shořela část vietnamské tržnice na Kolínsku

Dřevěnou vietnamskou tržnici u obce Libenice na Kolínsku zachvátil vpodvečer požár. Podle ředitele kolínských hasičů Jana Bradny lehla popelem polovina dřevěných objektů. Nedokázal však odhadnout, kolik stánků v tržnici bylo ani jakou škodu oheň napáchal.

|Kateřina Pospíšilová |Zprávy ze světa

Bush se prohlásil vítězem amerických prezidentských voleb

Republikán George Bush zvítězil podle oficiálních výsledků v prezidentských volbách na Floridě těsnou většinou 537 hlasů. Bush se poté prohlásil vítězem amerických prezidentských voleb a dodal, že je připraven zahájit přebírání administrativy po prezidentu Billu Clinonovi. Vybídl také svého soupeře, demokrata Alberta Gorea, aby volební výsledky uznal a jednal zodpovědně. Demokraté se však proti výsledkům okamžitě ohradili, protože jsou podle nich neúplné a nepřesné.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru