Archiv | zprávy ze dne 20. prosince 2000

|Zprávy z domova

Brněnský kraj už zná svého prvního hejtmana

Prvním hejtmanem Brněnského kraje se stal volební leader čtyřkoalice Stanislav Juránek (KDU-ČSL). Na ustavujícím zasedání krajského parlamentu pro něj v tajné volbě hlasovalo 43 ze 65 přítomných zastupitelů. Juránkovým veřejně navrženým protikandidátem byl Ladislav Býček z KSČM, který získal 19 hlasů.

|Markéta Kaclová |Zprávy z domova

Hodač ředitelem ČT, zaměstnanci protestují

Rada České televize zvolila neočekávaně novým generálním ředitelem veřejnoprávní televize Jiřího Hodače. Na protest proti jeho jmenování zařadila Česká televize na začátku obvyklého zpravodajství a dalších zpravodajských relací do vysílání text prohlášení, které vydal krizový štáb.

|Zprávy ze světa

V Německu se množí výskyt šílených krav

Už třetí nález krávy postižené nemocí BSE úřady oznámily v bavorském okrese Cham, který přiléhá k západním Čechám. Ještě se čeká na kontrolní testy dalšího podezření na BSE v okresu Neumarkt ležícím jihovýchodně od Norimberka. Po zjištění nových výskytů BSE německé úřady ihned uzavírají dotyčné farmy a dočasně také jatka, kam byla zvířata přivezena na porážku.

|Markéta Kaclová |Ekonomika

Soud prohlásil konkurs na 1. Družstevní záložnu Ostrava

Konkurs na 1. Družstevní záložnu Ostrava, která je od loňského listopadu v nucené správě, prohlásil Krajský obchodní soud v Ostravě. Učinil tak na základě návrhů šesti fyzických osob. Konkursním správcem soud jmenoval Věru Záděrovou.

|Sport

Čeští hokejisté mají naději na výhru Poháru Baltiky

Vítězstvím 6:1 nad týmem Finska zakončili čeští hokejisté své účinkování na turnaji o Pohár Baltiky v Moskvě. Češi tak mají stále naději na celkové vítězství triumf. Nyní se totiž ocitli na prvním místě v tabulce turnaje a pokud závěrečný zápas mezi Švédskem a Ruskem dopadne v neprospěch domácího týmu, stanou se úřadující mistři světa po třech letech opět moskevskými vítězi.

|Tomáš Pospíšil |Zprávy z domova

Vážných kandidátů na řízení České televize je šest

Rada České televize zúžila výběr kandidátů na nového ředitele veřejnoprávní televize. Do užšího výběru se dostala bývalá ředitelka televize Prima Kateřina Fričová, ředitel brněnského studia České televize Zdeněk Drahoš, bývalý šéf zpravodajství na Kavčích horách Jiří Hodač a další tři lidé.

|Zprávy ze světa

Jednání o přistoupení k EU budou od ledna svižnější

Jednání České republiky s Evropskou komisí nebude už zdlouhavým vyměňováním stohů papírů, ale osobním setkáváním expertů k jednotlivým kapitolám. Sestavování a výměna dokumentů budou mít místo až v závěru přípravy každé kapitoly. Komise tuto změnu provádí proto, aby urychlila jednání. Velvyslanec ČR při EU Libor Sečka tuto změnu vítá, protože „ministerstva se budou cítit více vtažena do procesu jednání, budou na místě konfrontována s představami komise.“

|Zprávy z domova

Jan Stiess uznán vinným z padělání lustračního osvědčení

Bývalý předseda Fondu národního majetku Jan Stiess byl uznán vinným z trestného činu padělání a pozměňování veřejné listiny. Obvodní soud pro Prahu 5 za tento čin Stiesse odsoudil k pokutě 200.000 korun. Stiess okamžitě novinářům řekl, že trvá na své nevině, a jeho advokát Josef Monsport se proti rozsudkům na místě odvolal.

|Zprávy z domova

Miloš Rejchrt odstoupil z Rady České televize

Předseda Rady České televize řekl Českému rozhlasu, že jeden z radních dnes rezignoval na svoji funkci. Tímto radním je Miloš Rejchrt, kterého do Rady České televize nominovala Unie Svobody. Rejchrt nesouhlasil s odvoláním dosavadního ředitele Dušana Chmelíčka, které rada odhlasovala minulé úterý. Rozhodnutí rady označil „za krok ve svých důsledcích pro ČT ničivý“.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

OECD: Imigrace by Evropské unii pomohla

Imigrace Evropskou unii nijak neohrožuje, a to ani po jejím rozšíření. Naopak, imigrace přinese Evropě více zisku než ztrát. Vyplývá to z nejnovější studie Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), ze které citovala agentura Reuters.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

Pokladnu USA bude držet republikán O´Neill

Republikána Paula O'Neilla označil dnes zvolený prezident George Bush za nového ministra financí Spojených států. Oznámila to agentura AP, ale agentura Reuters dodává, že své rozhodnutí ohledně ministra financí Bush zřejmě dnes ještě neoznámí.

|Zprávy ze světa

Indie jednostranně prodlužuje příměří v Kašmíru

O měsíc prodlouží Indie příměří v oblasti Kašmíru. Během zasedání parlamentu to oznámil premiér Atal Bihárí Vádžpéjí. Sousední Pákistán se k tomuto rozhodnutí zatím nevyjádřil. Indická armáda začátkem ramadánu zastavila v rámci jednostranného příměří veškeré operace proti povstalcům. Pákistán tehdy reagoval prohlášením, že jeho vojáci v Kašmíru budou také projevovat zdrženlivost a maximálně omezí používání zbraní.

|Markéta Kaclová |Zprávy z domova

Další obvinění v případu Kajínek

Z pokusu o vraždu obvinil vyšetřovatel třicetiletou ženu, která chtěla podle obvinění přeřezat lano, na kterém visel policista, který se spouštěl na balkón bytu, kde se skrýval uprchlý vězeň Jiří Kajínek. Oznámila to mluvčí republikového úřadu vyšetřování Soňa Jindráková.

|Tomáš Pospíšil |Zprávy ze světa

Popocatépetl vyhnala z domovů na 50 tisíc lidí

Až do výšky 200 metrů chrlila v noci kamení a popel mexická sopka Popocatépetl. Úřady už kvůli erupcím vulkánu, který leží asi 67 kilometrů od hlavního města Mexika, evakuovaly přes 50 tisíc lidí z přilehlých oblastí. Mnozí z nich se nejdříve zdráhali odejít z obavy před rabováním, později ale pod dojmem řádění „Kouřící hory“, jak zní její název v překladu z indiánského nářečí, výzvy uposlechli.

|Ekonomika

Zetor smí dostat záruky za soudní vyrovnání

Konsolidační banka může konečně Zetoru poskytnout záruky za soudní vyrovnání až do výše 800 miliónů korun a kapitalizovat pohledávky za 4,7 miliardy korun. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže totiž zastavil prošetřování výjimky ze zákazu veřejné podpory pro českého výrobce traktorů. Veřejná podpora podle ÚOHS není v rozporu se zákonem.

|Zprávy z domova

Jihlavskému kraji bude vládnout široká koalice

Chvilku před ustavujícím zasedáním zastupitelstva Jihlavského kraje podepsali představitelé čtyřkoalice, ODS, nezávislých a ČSSD dohodu o povolební spolupráci. V radě kraje získá podle dohody čtyřkoalice čtyři křesla, ODS tři a nezávislí a ČSSD po jednom. Kandidátem na funkci hejmana je František Dohnal ze čtyřkoalice, jeho prvním zástupcem se má stát Miloš Vystrčil z ODS.

|Sport

Neumannová dojela v Davosu do cíle jako pátá

Kateřina Neumannová vybojovala v závodu Světového poháru běžkyň na lyžích na 15 kilometrů klasickou technikou páté místo. Ve švýcarském Davosu ovšem dokázala díky 29. místu bodovat i Zuzana Kocúmová. Vítězkou se stala Ruska Julia Čepalovová, hned za ní dojela Norka Bente Skariová a na třetím místě skončila Estonka Kristina Smigunová.

|Markéta Kaclová |Zprávy z domova

Vondráček rezignoval na šéfa zpravodajství ČT

Jiří Vondráček, který dočasně působil jako ředitel zpravodajství České televize, na svou funkci rezignoval. Reagoval tak na dnešní jmenování Jiřího Hodače do funkce ředitele ČT. Řízením uvedeného úseku byl Vondráček dočasně pověřen v létě.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

Při přestřelce v Grozném zabito pět studentů

Pět studentů a jeden univerzitní asistent zemřeli v čečenské metropoli Groznyj při přestřelce čečenských separatistů a ruských techniků zneškodňujících miny v okolí zdejší univerzity. Jak informoval mluvčí ruské vlády, o život přišel také jeden ruský voják a čtyři další byli zraněni.

|Zprávy z domova

Slunce svítit bude, ale nezahřejeme se

Dnes odpoledne bude skoro jasno až polojasno, na severovýchodě republiky při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle i sněhové přeháňky. Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi -3 až +1 stupněm, v 1000 m na horách kolem -5 °C. Slabý východní vítr 5 až 15 km/h. Tlaková tendence: slabý vzestup. Rozptylové podmínky dobré, jen místy mírně nepříznivé.

|Markéta Kaclová |Zprávy z domova

Novým ředitelem ČT Hodač

Novým ředitelem České televize by se podle rozhodnutí Rady ČT měl stát Jiří Hodač - bývalý ředitel zpravodajství této televize. ČTK to řekla členka Rady Jana Dědečková.

|Zprávy ze světa

Ve Vídni zahájil činnost Fond usmíření

Z Fondu usmíření budou vyplaceny částky odškodného obětem nucených prací na území dnešního Rakouska. Celkem má být odškodněno zhruba 150.000 oprávněných osob, převážně ze šesti zemí střední a východní Evropy - ČR, Polska, Maďarska, Ruska, Ukrajiny a Běloruska. Občanů ČR je mezi oprávněnými příjemci odškodnění přibližně 15.000 a je pro ně určena dohromady částka 501 milión šilinků. Celkem byl podle odhadů na území Rakouska nacistickým režimem nuceně nasazen až jeden milión cizinců.

|Zprávy z domova

Senát schválil setrvání českých vojáků na Balkáně

Senát schválil další působení českých vojáků v mezinárodních vojenských misích zřízených na Balkáně v souladu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN. Jednotky budou muset být složeny z vojáků z povolání „v celkovém počtu do 1000 osob po celý rok 2001“. Jejich mise bude moci být dále prodloužena.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru