Archiv | zprávy ze dne 21. prosince 2000

|Zprávy z domova

V Ústeckém kraji se konečně zrodila koalice

Ústeckému kraji bude vládnout koalice ODS a ČSSD. V noci se na tom představitelé těchto stran dohodli a v pátek, před před opakovanou volbou hejtmana podepíší předsedové krajských organizací Politickou dohodu o povolební spolupráci. Podle ní bude krajská rada složena z šesti občanských a pěti sociálních demokratů a hejtmanem se stane člen ODS.

|Milan Kopp |Sport

Jan Železný nejlepším sportovcem ČR

Vítězem 42. ročníku ankety o nejlepšího sportovce České republiky roku 2000 se stal trojnásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem Jan Železný. Výsledky hlasování členů Klubu sportovních novinářů České republiky byly dnes slavnostně vyhlášeny na pražském Žofíně. Úspěšný atlet triumfoval i v divácké anketě Hvězda České televize.

|Zprávy z domova

Krizový výbor České televize žádá o pomoc

V Praze, Brně a Ostravě mohou dnes lidé podpořit krizový výbor České televize. Ten nesouhlasí s činností Rady České televize a zvolením Jiřího Hodače novým generálním ředitelem. Zaměstnanci veřejnoprávní televize se obávají ztráty nezávislosti zpravodajství.

|Milan Kopp |Ekonomika

Mluvčí ČNB Tománek odejde z funkce

Mluvčí České národní banky Milan Tománek opustí 1. února příštího roku funkci. „Je to po vzájemné dohodě, nesouvisí to se změnami v bankovní radě, není to moje iniciativa,“ uvedl guvernér Zdeněk Tůma. Kdo Tománka nahradí, není zatím jasné, dodal. Tománek prý podle Tůmy více tíhne ke komerčnímu sektoru. O svém budoucím působišti však zatím ještě není definitivně rozhodnut.

|Ekonomika

Aero Holding půjde 1. ledna do likvidace

Valná hromada akciové společnosti Aero Holding dnes schválila likvidaci. Podnik do ní vstoupí 1. ledna 2001 a uzavřena by měla být do konce roku 2005. Likvidátorem byl jmenován dosavadní předseda představenstva a generální ředitel Aero Holding František Petrášek.

|Zprávy ze světa

V Německu narůstá počet šílených krav

Krátce po třetím potvrzeném případu takzvané nemoci šílených krav v Německu jsou tu čtvrtý a pátý. Jde už o třetí a čtvrtý pozitivně testovaný kus skotu v Bavorsku a druhý a třetí v oblasti Horní Falci, přiléhající k České republice. Rakousko se už obrátilo na Evropskou komisi s žádostí o možnost zakázat dovoz hovězího masa z Německa.

|Zprávy z domova

Až do Vánoc bude zataženo, na Štědrý večer smog

Dnes odpoledne bude zataženo nebo skoro zataženo nízkou oblačností a místy, (zejména v severní polovině republiky a na horách) jasno až polojasno. Řidiče mohou místy zaskočit mrznoucí mlhy. Nejvyšší teploty -5 až -1 stupeň, v 1000 metrech na horách kolem -5 °C. Slabý východní vitr 5-15 km/h. Tlak zůstane beze změny, rozptylové podmínky budou nepříznivé.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Bush rezignoval na funkci guvernéra

Na funkci guvernéra státu Texas dnes oficiálně rezignoval čerstvě zvolený americký prezident George Bush. Po vítězství ve volbách se úřadu hlavy USA oficiálně ujme 20. ledna. Ve funkci texaského guvernéra strávil šest let. Jeho místo v guvernérském křesle zaujme republikán Rick Perry.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Causa Kajínek má pokračování

Dosavadní vyšetřování nepotvrdilo, že by se Daniela Chodounská podílela na útěku nebo ukrývání nájemného vraha Jiřího Kajínka. Vyšetřovatel Chodounskou včera obvinil z pokusu o vraždu. Podle něj chtěla přeřezat lano, na kterém se policisté spouštěli kolem jejího okna na balkón pražského bytu Marie Černé, u níž se Kajínek skrýval.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Petra Buzková havarovala

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Petra Buzková měla v Praze autonehodu, při které nebyl nikdo zraněn. Podle policie se dnes ve 13:19 na Janáčkově nábřeží v pátém pražském obvodu o sebe bočně „otřela“ dvě osobní auta. Prvním byla služební Škoda Octavia, řízená Buzkovou, a druhým VAZ 2102. Na něm byla způsobena škoda asi 5000 korun; Octavia poškozena není. Nikdo z účastníků nehody před jízdou podle policie nepil alkohol.

|Ekonomika

Česká koruna posílila vůči dolaru

Česká koruna prolomila hranici 38,00 Kč za americký dolar. Před 10:30 stál dolar 37,96 koruny. Pod 38 korunami za dolar byla česká měna naposledy 27. července. Koruna tak kopíruje vývoj eura k dolaru.

|Milan Kopp |Ekonomika

Hloubkový audit v KB začne 8. ledna

Hloubkový audit v Komerční bance začne 8. ledna příštího roku. Informoval o tom její generální ředitel Radovan Vávra s tím, že už teď existují všechny věcně a technické předpoklady pro splnění tohoto termínu. Jedním z nich bylo poskytnutí garancí státem, které v pondělí schválila vláda.

|Milan Kopp |Ekonomika

ČNB snížila odhad inflace

Česká národní banka snížila prognózu čisté inflace pro konec příštího roku na 2,0 až 3,7 procenta z původních 2,2 až 4,0 procenta. Oznámil to guvernér ČNB Zdeněk Tůma. Podle něho jde o technickou korekci reagující na to, že ministerstvo financí nepřesunulo některé služby ze snížené pětiprocentní sazby daně z přidané hodnoty do skupiny zdaněné 22 procenty.

|Radka Průšová, Petra Lazáková, Olga Jeřábková |Zprávy ze světa

Zahraniční tisk o obavách z BSE a z pracovních sil

Zahraniční tisk se dnes zabývá Schröderovým prohlášením o obavách z přílivu levných pracovních sil ze zemí, které přistoupi do Evropské unie, postupem takzvané nemoci šílených krav, jednostranným příměřím v Kašmíru a embargem, které hrozí vyhladovět Afghánistán, pokud se nevzdá podpory teroristů.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Spor kolem ČT se přenesl i na náměstí

Přibližně tři stovky lidí přišly v podvečer k soše svatého Václava na Václavském náměstí v Praze na demonstraci proti způsobu zvolení nového ředitele České televize. Politické pozadí sporů o vedení veřejnoprávního média připomínali nejen řečníci, ale také transparenty s přeškrtnutými fotografiemi předsedů ODS a ČSSD Václava Klause a Miloše Zemana s nápisem „Táhněte z České televize“. Od těchto transparentů se organizátoři distancovali. Mluvčí krizového výboru Jolana Voldánová je označila za „hrubé a urážlivé“. Hovořila o zneužití úsilí zaměstnanců ČT, kteří přišli k soše knížete Václava požádat občany o solidaritu se svým postupem, skupinou provokatérů.

|Ekonomika

Stát od ledna nemůže vyplácet podporu hypotéčních úvěrů

Od 1. ledna přestane stát podporovat hypotéky pro fyzické osoby. Stane se tak kvůli novele zákona o rozpočtových pravidlech, podle níž mohou získat fyzické osoby státní podporu nebo dotaci jenom na základě zákona. Podpora hypoték je přitom poskytována jen na základě vládního nařízení. Změna by se dotkla 11 tisíc příjemců hypotečních úvěrů. Jednotliví příjemci úvěru ovšem s ministerstvem pro místní rozvoj sjednánu smlouvu o poskytování podpory, takže by se mohli obrátit na soud.

|Zprávy ze světa

Mitterandův syn zatčen kvůli praní špinavých peněz

Jean-Christophe Mitterrand, syn bývalého francouzského prezidenta, byl zatčen v rámci vyšetřování praní špinavých peněz mezi Francií a Afrikou. Mitterrand je podezřelý, že dostal statisíce franků od šéfa společnosti Branco International Pierra Falconeho, který byl zatčen a obviněn z nelegálního prodeje zbraní, hlavně do Angoly, daňových úniků a zneužívání veřejných prostředků a funkce.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Pühringer má obavy z temelínské turbíny

„Vánočním překvapením v negativním smyslu“ nazval mluvčí Hornorakouské platformy proti atomovému nebezpečí Josef Pühringer v první reakci zprávu, že jihočeská jaderná elektrárna Temelín dnes dodala při zkušebním provozu první proud do sítě. Pühringer ale dal najevo, že něco takového se od provozovatelů elektrárny dalo čekat a překvapivé je jen to, že se tak stalo už nyní.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru