Archiv | zprávy ze dne 11. září 2001

|Markéta Kaclová, Milan Kopp, Marika Táborská, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

NATO může uplatnit článek 5 Washingtonské smlouvy

Pokud důkazy prokáží, že atentáty proti Spojeným státům byly řízeny ze zahraničí, uplatní NATO článek 5 Washingtonské smlouvy o Severoatlantické alianci. Poprvé v historii o tom rozhodla Rada NATO. Washingtonská smlouva je základním dokumentem aliance a podle jejího pátého článku považují členské státy ozbrojený útok proti jednomu nebo několika z nich, a to v Evropě nebo Severní Americe, za útok proti všem a zavazují se v takovém případě přispět na pomoc napadeným členům, včetně použití ozbrojené síly.

|Markéta Kaclová, Milan Kopp, Marika Táborská, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Co se vlastně stalo?

Spojené státy se jen pomalu vzpamatovávají z úterní tragédie. Zatím neznámí teroristé zaútočili unesenými dopravními letadly na nejdůležitější vládní budovy USA v hlavním městě a proti dvojici nejznámějších newyorských mrakodrapů. Dva letouny úmyslně narazily do věží Světového obchodního centra na newyorském Manhattanu. Obě věže - takzvané Twin Towers se pak zřítily. Krátce po newyorském útoku narazilo další letadlo do budovy Pentagonu ve Washingtonu.

|Markéta Kaclová |Zprávy z domova

Rada ČT zveřejnila kandidáty na post ředitele ČT

Česká veřejnost už zná jména 44 kandidátů, kteří se přihlásili do konkursu na generálního ředitele České televize. Na seznamu iguruje i jméno současného prozatímního ředitele Jiřího Balvína, několik jeho podřízených, například hlavní dramaturgyně Alena Müllerová, ředitel techniky a výroby Vít Novotný či zpravodajové Pavel Bouda, Jiří Janeček a Ota Svoboda. Přihlášky a projekty mimo jiné poslali i bývalý programový ředitel televize Nova Petr Sládeček a bývalý ředitel vydavatelství Ringier ČR Petr Schönfeld.

|Petr Doležel, Marika Táborská |Zprávy ze světa

New York a Washington ochromeny teroristickým útokem

Mohutný požár zachvátil Světové obchodní centrum v New Yorku. Do pověstných dvojčat úmyslně narazila dvě letadla a podle některých informací by se k nim mělo blížit ještě třetí. K útoku se přihlásila Lidová fronta pro osvobození Palestiny, její představitel se ale od útoku distancoval. Podle některých zpráv je jedním z letadel dopravní letoun Boeing 767, který těsně před nárazem ohlásil únos. Druhým měl být Boeing 737. Oba údajně vystartovaly z Bostonu, neví se, kolik bylo na jejich palubách lidí. Oba mrakodrapy, ve kterých pracuje na 40 tisíc lidí, jsou v plamenech a ozývají se z nich výbuchy. Jedna z věží se po dalším útoku letadla zřítila. V důsledku neštěstí policie a záchranáři evakuují newyorskou burzu na Wall Street. Další letadlo narazilo do amerického ministerstva obrany v Pentagonu, ten byl stejně jako americké ministerstvo financí a zahraničí a kongres evakuován. Evakuuje se už i budova OSN v New Yorku.

|Markéta Kaclová, Milan Kopp, Marika Táborská, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Světové obchodní centrum - stručná historie

Zničením dvojice mrakodrapů Světového obchodního centra ztratil New York nejen jednu ze svých dominant, ale i důležité administrativní centrum. Přinášíme několik nejzajímavějších údajů.

|Markéta Kaclová |Ekonomika

Philips otevřel v Hranicích sedmimiliardovou továrnu

Největší zahraniční investice na zelené louce v zemi zahajuje provoz. V Hranicích na Moravě dnes slavnostně otevírají technologické centrum firmy LG Philips Display. Haly by měly sloužit k výrobě barevných televizních obrazovek. Slavnostního otevření hranické továrny se zúčastnilo stovky pozvaných host od nás i ze zahraničí. Českou vládu zastupuje ministr průmyslu a obcodu Miroslav Grégr.

|Markéta Kaclová, Petr Doležel, Pavla Dluhoschová |Zprávy z domova

Macek se vzdal postu ve vedení ODS

Miroslav Macek dnes rezignoval na funkci místopředsedy Občanské demokratické strany. Potvrdil to v poledních Ozvěnách dne Českého rozhlasu. Macek hodlal v nejbližších dnech svým stranickým kolegům oznámit, že na listopadovém kongresu strany už nebude svoji stranickou funkci obhajovat. Jeho rozhodnutí ale urychlily informace tisku, že za rady rakouské bance Erste při privatizaci České spořitelny dostal několikamiliónovou odměnu.

|Jan Dvořák |Sport

Basketbalistky chtějí překvapit

České basketbalistky se dnes vydaly do země galského kohouta na evropský šampionát. V sestavě oslabené o největší hvězdy Romanu Hamzovou, Evu Němcovou a Kamilu Vodičkovou mohou jedině překvapit.

|Marika Táborská, Yvona Nouzová |Zprávy ze světa

Australský soud nařídil přijetí uprchlíků z Tampy

Federální soud v Melbourne zrušil rozhodnutí australské vlády, která odmítla přijmout více než 430 uprchlíků z norské nákladní lodi Tampa. Uprchlíci nyní na palubě australské lodi Manoora směřují do Papuy-Nové Guineje, odkud mají letecky pokračovat na Nový Zéland a tichomořský ostrov Nauru. Federální soudce ale nařídil, aby byli dopraveni zpět do Austrálie. Vláda v Melbourne se proti jeho rozhodnutí odvolá.

|Petr Voldán, Marika Táborská |Zprávy ze světa

Nejasný osud velitele afghánských opozičních sil

Rozporuplné zprávy přicházejí o osudu velitele protitalibanských sil v Afghánistánu generála Ahmada Šáha Masúda, na něhož byl v neděli spáchán atentát. Jeho úmrtí potvrzují například diplomatické zdroje v tádžickém hlavním městě Dušanbe a země sousedící s Afghánistánem už chystají naléhavou schůzku. Podle afghánského velvyslanectví v Moskvě je ale Masúd naživu.

|Markéta Kaclová, Jaroslav Hausdor |Zprávy z domova

Rada ČT udělá seznam kandidátů na post ředitele

Rada České televize dnes za spolupráce notářky začala rozlepovat obálky s přihláškami do výběrového řízení na funkci generálního ředitele tohoto veřejnoprávního média. Měli bychom se tak dozvědět, jací kandidáti se o nejvyšší post ve veřejnoprávní televizi ucházejí. Podle našich informací podalo v termínu přihlášky do konkurzu 44 zájemců o křeslo ředitele ČT. Rada nyní bude posuzovat, zda jsou jejich projekty kompletní.

|Markéta Kaclová, Milan Kocourek |Zprávy ze světa

Protest uprchlíků v Británii skončil dohodou

V zadržovacím středisku žadatelů o azyl v hrabství Hamshire skončil po vyjednávání protest zhruba sedmdesáti pěti uprchlíků, kteří byli nespokojeni s tím, jak se s nimi zachází. Protest uspořádalo zhruba 75 žadatelů o azyl v zadržovacím středisku v Gosportu jihozápadně od Londýna. Odmítali opustit své noclehárny a někteří z nich odmítali i jíst.

|Markéta Kaclová, Jitka Malá, Emira Holmeyová |Zprávy ze světa

Norská dělnická strana ztratila majoritní postavení

Norské parlamentní volby přinesly vládnoucím sociálním demokratům hořkou porážku. Dělnická strana sice získala nejvíce hlasů, předběžným ziskem 24,3 procenta hlasů ale jednoznačně ztrácí své dominantní postavení, které si držela po celé minulé století. Zvolit nový parlament přišlo zhruba 74 procent ze 3,3 miliónu oprávněných voličů.

|Markéta Kaclová, Naděžda Hávová |Zprávy z domova

Hladiny řek klesají

Hladiny všech rozbouřených východočeských řek se během noci zklidňovaly a pozvolna se vracely do břehů. Práci tak měli v nejpostiženějších obcích jen hasiči, kteří pomáhali odčerpávat vodu a odstraňovat napáchané škody. První stupeň povodňové aktivity stále platí mezi Špindlerovým mlýnem a Hostinným, na přítoku do přehrady Les království u Dvora Králové a na Jizeře u Bakova.

|Aleš Heřmánek |Ekonomika

Ekonomické informace 11. 9. 2001

V Hranicích na Moravě dnes bude oficiálně otevřeno nové technologické centrum na výrobu barevných televizních obrazovek nizozemsko-korejské firmy LG Philips Displeys. Právě zahraniční investice nejvíc pohánějí naši průmyslovou výrobu. Prohlásil to analytik Reiffeisenbank Ivo Nejdl poté, co statistický úřad ohlásil, že průmyslová produkce meziročně vzrostla o 9,3 desetiny procenta. Zatímco růst průmyslové výroby je určitě uspokojivý, jiný růst nás potěší asi méně. Jde o ceny benzínu, které by se po srpnovém poklesu měly začít zase zvyšovat.

|Markéta Kaclová, Jitka Malá |Zprávy ze světa

Sebevražedný atentát v Turecku

Při sebevražedném atentátu v centru tureckého Istanbulu včera zahynuly nejméně tři osoby. O život přišla žena, která na sobě měla připoutány výbušniny, a dva policisté. Dalších více než dvacet lidí bylo zraněno, z toho tři těžce. Na místo okamžitě přijely silné policejní hlídky, které ohraničily rozsáhlý okolní prostor a nařídily evakuaci nejbližších domů.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru