Archiv | zprávy ze dne 29. září 2001

|Vladimír Vokál |Sport

Sparta porazila se štěstím ve fotbalové lize Jablonec

Vlastním gólem prohráli fotbalisté Jablonce v utkání devátého ligového kola na hřišti pražské Sparty. Autorem vítězného gólu domácích byl jablonecký obránce Hrotek, který trefil v 66. minutě vlastní branku. Sparta se výhrou dostala do čela prvoligové tabulky.

|Markéta Kaclová, Petr Doležel |Zprávy z domova

Nad Dukovany znovu letělo letadlo

Bezletovou zónu na Jadernou elektrárnou Dukovany odpoledne narušilo opět sportovní letadlo. Stroj se neohlásil věži letového provozu na vojenském letišti v Náměšti nad Oslavou. Proto ihned vzlétla stíhačka, vzápětí však pilot sportovního letadla navázal spojení a pokračoval po stanovené trati bez dalších problémů a přistál na letišti Brno- Černovice. Podobný případ se stal už včera, kdy se malé soukromé sportovní letadlo přiblížilo na 20 kilometrů k Dukovanům.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

aktuálně

Sportovní letadlo dnes znovu narušilo bezletovou zónu nad Jadernou elektrárnou Dukovany. Stalo se tak krátce po 16té hodině, kdy se stroj neohlásil věži letového provozu na vojenském letišti v Náměšti nad Oslavou. Z letiště proto ihned vzlétl stíhací letoun. Vzápětí však pilot sportovního letadla, který letěl z Kladna do Brna, navázal spojení a pokračoval po stanovené trati bez dalších problémů a přistál na letišti Brno- Černovice. Případ byl ohlášen civilním orgánům řízení letového prostoru a policii. * Podobný případ se stal už včera, kdy se malé soukromé sportovní letadlo přiblížilo na 20 kilometrů k Dukovanům. * Kvůli zvýšeným bezpečnostním opatřením byla bezletová zóna kolem elektrárny rozšířena.

|Markéta Kaclová, Petr Doležel, Jiří Máslo |Zprávy z domova

V Náchodě antifašistická demonstrace

V Náchodě protestovala asi stovka levicových radikálů proti extremismu. Demonstrovali především proti místním novinám Náchodský nečas, které podle nich šíří rasovou nenávist. Akci poznamenal konflikt, když jeden z účastníků napadl zpravodaje ČTK.

|Markéta Kaclová, Jaroslav Hausdor |Zprávy z domova

Protestu proti odvetě Spojených států se zúčastnilo 30 lidí

Odpůrci globalismu uspořádali v Praze pochod k americkému velvyslanectví. Chtějí tak protestovat proti plánované odvetě Spojených států za teroristické útoky. Protestní akce se zúčastnila pouhá třicítka převážně mladých demonstrantů. Ti chtějí předat protestní dopis prezidentovi republiky Václavu Havlovi. V něm vyzývají naše ústavní činitele, aby přestali podporovat plánovanou odvetu Spojených států.

|Markéta Kaclová, Olga Krupauerová, Radek Fischer |Zprávy ze světa

Útok Američanů čeká Afghánistán v nejbližší době

Útok Spojených států na cíle v Afghánistánu lze očekávat v nejbližší době. Na improvizované tiskové konferenci to novinářům sdělil ministr zahraničních věcí protitalibánské Severní koalice doktor Abdullá. Z Afghánistánu o ní infromoval spolupracovník Radiožurnálu Jaromír Štětina z agentury Epicentrum: "Cítím, že to není otázka týdnů, ale dnů," řekl doslova.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

aktuálně

Americký prezident George Bush ujistil Američany, že boj proti terorismu pokračuje stejnou intenzitou a prudkostí na vojenském, diplomatickém, finančním i právním poli. Tato válka bude vedena, kdekoli se teroristé skrývají, kde něco plánují nebo odkud utíkají, řekl prezident. Uvedl dále, že Spojené státy rozmísťují vojenské síly pro nadcházející operace a budují protiteroristickou koalici. Výslovně zmínil silnou podporu Ruska a Indonésie a poděkoval všem státům, které přerušily styky s talibanským režimem v Afghánistánu. Upozornil dále, že pokračuje úsilí přerušit finanční pomoc 27 hnutím, osobám a organizacím, které Spojené státy identifikovaly jako teroristické.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

aktuálně

Z Pákistánu do Afganistánu vyrazil první konvoj s humanitární pomocí od sebevražedných útoků na Spojené státy z 11.září. Humanitární organizace Světový potravinový program OSN veze více než pět set tun obilí do afgánského hlavního města Kábulu, západoafghánského města Herátu a do severovýchodní části země. Humanitární organizace také stupňují své úsilí v Pákistánu v přípravách na příliv tisíců afghánských uprchlíků, který je očekáván v případě, že Spojené státy zahájí bombardování jejich země.

|Markéta Kaclová, Petr Doležel |Zprávy ze světa

Afghánské bezpečnostní síly údajně drží tři Američany

Afghánské bezpečnostní síly podle katarské satelitní televize Al-Džazíra zadržely nedaleko hranice s Íránem pět osob, včetně tří Američanů. Afghánské vládní hnutí Taliban ale jejich zadržení popírá a Spojené státy tyto zprávy nepotvrdily. Pentagon je dokonce označil za nepotvrzenou historku.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

aktuálně

Německá policie zadržela tři osoby podezřelé z terorismu. Prokuratura neuvádí jejich identitu. informovala ale, že u podezřelých, jednoho Turka a dvou Jemenců, bylo nalezeno mnoho falešných dokumentů a kreditních karet, plány různých německých měst, ale také nabité zbraně. Spolková prokuratura zahájila 13. září soudní vyšetřování týkající se sdružení ustaveného počátkem roku v Hamburku osobami arabského původu a islámského fundamentalistického přesvědčení a vydala zatykače na dvě podezřelé osoby. Ty dříve bydlely v Hamburku a měly blízký vztah k Muhammadu Attovi, jenž je považován za jednoho z pachatelů teroristických útoků v New Yorku.

|Markéta Kaclová, Jaromír Janev |Zprávy ze světa

Libanon slavil výročí Intifády

Tisíce lidí demonstrovaly v Libanonu při příležitosti prvního výročí palestinského povstání proti Izraeli - Intifády. Ulicemi libanonské metropole prošel průvod tisíců Libanonců, kteří projevovali solidaritu s palestinským povstáním. Ve čtvrti šíitských muslimů Hrík proběhlo k výročí povstání shromáždění tisíců příslušníků libanonského šíitského hnutí Hizballáh.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

aktuálně

Nákladní letoun, na jehož palubě moskevští celníci ve čtvrtek objevili osm tun výbušnin, dostal povolení k odletu i s nebezpečným nákladem. Letadlo letělo z Vídně do města Džezkazgan ve středním Kazachstánu a náklad výbušniny byl odeslán společností Unión Espaňol firmě Kazakstan Corporation. Po prověření dokumentů celníci zjistili, že příslušný ruský úřad povolil přepravu osmi tun výbušniny a 594 rozbušek pro kazašskou důlní společnost.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

aktuálně

Kvůli výhrůžnému telefonátu byly dopoledne evakuovány dva terminály pařížského letiště Orly. Z bezpečnostních důvodů byla krátce předtím přerušena vnitrostátní doprava aerolinií Air France z tohoto letiště. Po nedávných smrtících atentátech v New Yorku a Washingtonu byla ve Francii posílena bezpečnostní opatření. Na letištích pomáhají se zajištěním bezpečnosti i vojáci, kteří hlídkují také v pařížském metru a v prostředcích městské dopravy dalších velkých francouzských měst.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

aktuálně

Americké zpravodajské služby se domnívají, že teroristické útoky provedené 11. září v USA byly připraveny v Německu. Podle listu New York Times německé výzvědné služby poskytly při vyšetřování klíčové informace a záznamy telefoních kontaktů s přívrženci Usámy bin Ládina, hlavního podezřelého ze zosnování atentátů v New Yorku a ve Washingtonu. Německé úřady prý také zaznamenaly, jak podezřelí hovořili o 30 osobách vyslaných na operaci. FBI už identifikovala 19 únosců čtyř letadel. Nyní pátrá v seznamech cestujících různých letů i v jiných dokumentech po dalších 11 osobách, které se mohly na vlně útoků podílet. *Náklady na odstranění následků leteckých útoků na Světové obchodní středisko v New Yorku dosáhnou téměř 40 miliard dolarů. Tyto výdaje zahrnují likvidaci ruin, opravu a opětné vybudování komunikací, včetně metra, a mrakodrapů.

|Markéta Kaclová, Petr Doležel, Dušan Valenta, Marika Táborská, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Budova Svobodné Evropy pod dohledem

Bezpečnostní složky chrání strategické objekty a další budovy v České republice, které by se mohly stát cílem případného teroristického útoku. Armáda se podílí na posilování bezpečnostních opatření v reakci na vývoj situace po teroristických útocích na cíle v USA 11. září. Budovu Rádia Svobodná Evropa v centru Prahy střeží nyní policisté spolu s vojáky z brigády rychlého nasazení a tři obrněná vozidla. Kvůli opatřením je omezen provoz na magistrále a uzavřeny byly i některé chodníky. Bezletový prostor dukovanské elektrárny narušilo v pátek odpoledne malé civilní letadlo.

|Vědunka Lunardi, Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

Berlusconi se bude omlouvat

Silvio Berlusconi čelí ostré kritice celého světa, a to kvůli svému nedávnému prohlášení o nadřazenosti západní civilizace nad Islámem. Po setkání s německým kancléřem Schröderem v Berlíně na tiskové konferenci zřejmě rozvášněný předseda italské vlády Berlusconi hovořil o nadřazenosti západní civilizace nad Islámem. Arabské země očekávají omluvu a výrok odsoudily i západní země.

|Jiří Hošek, Olga Jeřábková |Zprávy ze světa

Zahraniční noviny se zamýšlejí nad světem "po útocích"

Jak se dovíte z dnešního přehledu zahraničního tisku, londýnský The Independent volá po jasném vytyčení cílů v nadcházejícím boji proti terorismu. Německý Die Welt zase přináší čtyři evrze budoucího světa tak, jak je předpokládá futurolog Matthias Horx.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

aktuálně

Náklady na odstranění následků leteckých útoků na Světové obchodní středisko v New Yorku dosáhnou téměř 40 miliard dolarů. Tyto výdaje zahrnují likvidaci ruin, opravu a opětné vybudování komunikací, včetně metra, a mrakodrapů. S odvoláním na odhady oficiálních činitelů to napsala agentura AP. Jen odvoz přibližně 1,2 miliónu tun sutin, který potrvá až rok, bude stát sedm miliard, uvedli podle agentury odhadci škod na místě katastrofy. Oba mrakodrapy Obchodního střediska se zřítily nedlouho poté, co do nich teroristé narazili se dvěma unesenými dopravními letadly. V troskách podle všeho zahynulo kolem 6000 lidí.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

aktuálně

Afghánské vládní hnutí Taliban popírá, že by u afghánské hranice s Íránem byli zadrženi tři příslušníci amerických zvláštních jednotek a dva Afghánci.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru