Archiv | zprávy ze dne 3. října 2001

|Milan Kopp, Petr Vavrouška, Marika Táborská, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Článek pět aktivován

Spojené státy se ve středu obrátily na spojence v NATO s formální "žádostí o pomoc". Současně byl aktivován článek pět Washingtonské úmluvy o vzájemné solidaritě mezi členskými státy aliance. S odvoláním na mluvčího NATO Yvesa Brodeura to oznámila agentura AFP. Článek pět Washingtonské smlouvy stanoví, že pokud je napaden jeden z členů NATO, považují se za napadené také ostatní členské země. Spojené státy pokračují v přípravách na úder proti Afghánistánu, kde má své základny terorista Úsama bin Ládin. Podle mluvčí amerického ministerstva obrany Victorie Clarkové je v oblasti 30 tisíc amerických vojáků, dvě skupiny lodí kolem dvou letadlových lodí a 350 letadel.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Aktuálně

Spojené státy se na své spojence z NATO obrátily s řadou požadavků, které jsou dosud tajné. Německý kancléř Gerhard Schröder však s některými podrobnostmi dnes večer seznámil v Berlíně novináře. Požadovaná opatření obsahují ochranu amerických zařízení v členských zemích aliance, souhlas s využíváním jejich vzdušného prostoru, kontrolu tohoto prostoru a spolupráci zpravodajských služeb.

|Milan Kopp, Lenka Rákosová, Marika Táborská |Zprávy ze světa

Český prezident považuje důkazy proti bin Ládinovi za přesvědčivé

Velvyslanec Spojených států Craig Stapleton seznámil prezidenta Václava Havla s důkazy viny Usámy bin Ládina na teroristických útocích na americká města. Prezident je považuje za přesvědčivé a není podle něj náhoda, že Rada NATO je přijala jako soubor jasných důkazů. Amerického velvyslance ujistil o tom, že Česká republika je odhodlána ve válce proti terorismu pomoci. Podle Havlova mluvčího Ladislava Špačka mluvili oba politici také o připravované odvetě za atentáty. Ta se očekává v nejbližších hodinách. České vojenské jednotky, které vláda nabídla spojencům pro boj s terorismem, jsou ve velmi vysokém stupni pohotovosti, žádný konkrétní rozkaz však neobdržely.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Letoun Boeing 737 unesen na trase Bombaj-Dillí

Stroj společnosti Alliance Air se 54 cestujícími byl unesen na lince z Bombaje do Dillí. Letoun typu Boeing 737 pak bezpečně přistál v hlavním indickém městě. Podle dosavadních zpráv nebyl nikdo z cestujících zraněn, všichni ale údajně zůstávají v letadle.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Aktuálně

Vláda jednala o amerických požadavcích na Severoatlantickou alianci v souvislosti s očekávanými odvetnými kroky po teroristických atentátech v New Yorku a Washingtonu. K seznamu požadavků vládní mluvčí Libor Rouček pouze poznamenal, že jsou obecné a že neobsahují žádost o konkrétní vojenskou pomoc. Podle neoficiálních zdrojů NATO jde například o poskytnutí vojenských základen. Spojenci by také mohli nahradit americkou vojenskou přítomnost na Balkáně.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Aktuálně

Francouzský premiér Lionel Jospin dnes vyslovil naději, že po odpovědi na teroristické útoky si Spojené státy vezmou některá ponaučení z minulosti a z faktu, že "dovolily vytvoření teroristických sítí na tom či onom místě, včetně Afghánistánu". V debatě ve francouzském Národním shromáždění věnované situaci po teroristických útocích v USA Jospin také oznámil francouzský plán na obnovu Afghánistánu, který Paříž předložila partnerům v Evropské unii.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Aktuálně

Americké federální úřady stahují z internetových stránek citlivé informace o chemických zařízeních, trase potrubního vedení a jaderných elektrárnách, aby je nemohli využít teroristé k případným útokům. Ministerstvo dopravy například odstranilo mapy znázorňující trasy různých druhů potrubního vedení. Ministerstvo zdravotnictví škrtlo zprávu o nebezpečí teroristických útoků proti chemickým továrnám a federální Agentura pro ochranu životního prostředí stáhla informace o rizikách asi 15.000 chemických a průmyslových zařízení ve Spojených státech.

|Petr Souček |Sport

Pavel Patera v NHL skončil a vrátil se domů

Český hokejový reprezentant Pavel Patera, který se neprosadil do kádru Minnesoty, rozvázal s klubem smlouvu a vrátil se zpět do České republiky. Čtyřnásobný mistr světa a olympijský vítěz zatím neví, kde v nové sezóně bude působit. Je velmi pravděpodobné, že v Extralize Českého Telecomu se nenajde žádný klub, který by byl schopen splnit Paterovy finanční požadavky, a tak se kladenský odchovanec vydá někam do Evropy. Zájem o něj prý mají ve Švédsku, Finsku a Švýcarsku, před sezónou měl Patera nabídku od celků hrajících ruskou nejvyšší soutěž.

|Kateřina Pospíšilová, Marika Táborská |Zprávy ze světa

Další oběti blízkovýchodního konfliktu

Šest Palestinců zahynulo při zásahu izraelské armády v pásmu Gazy. Operace byla reakcí na předchozí útok islámských radikálů na židovskou osadu Alei Sinai, při kterém zemřeli dva Izraelci. Později byly v Hebronu na západním břehu Jordánu zraněny dvě izraelské ženy.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Aktuálně

Vůdce afghánského Talibanu mulla Muhhamad Umar vyzývá podle katarské televize al-Džazíra bohaté muslimy, aby finančně přispěli k obraně Afghánistánu. Satelitní televize citovala Umarovo prohlášení, ve kterém vyzval ke svaté válce proti Západu, který podle jeho slov chystá křižáckou výpravu proti Afghánistánu. Pouhé podezření, že za útoky na Spojené státy stojí Úsama bin Ládin, který pobývá v Afghánistánu pod ochranou Talibanu, neospravedlňuje podle talibanského vůdce ozbrojený útok.

|Milan Kopp, Martin Hromádka, David Šťáhlavský |Zprávy ze světa

Crossair přebírá lety ochromeného Swissairu

Švýcarsko pověstné blahobytem a přesností je od včerejška stiženo zmatkem v letecké dopravě. Společnost Crossair začíná přebírat některé lety po svém mateřském Swissairu, který je ve finančních problémech a své lety proto včera i dnes úplně zrušil. Akcie aerolinií poklesly o 97 procent. Swissair je první evropskou leteckou společností, která se po teroristických útocích na Spojené státy potýká s takovými problémy.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Aktuálně

Severoatlantická aliance se dnes dohodla s Ruskem na prohloubení svých vztahů a společném boji proti terorismu. S tím výsledkem skončilo setkání generálního tajemníka aliance George Robertsona a ruského prezidenta Vladimira Putina v Bruselu. Předtím se Putin dohodl také s Evropskou unií, že budou každý měsíc vést společné konzultace o bezpečnostních otázkách.

|Aleš Heřmánek, Marika Táborská |Zprávy z domova

Kabinet o spotřebních daních a zaměstnaneckých fondech

Vláda schválila poslední změny v návrhu zákona o spotřebních daních, které ještě zbývaly k plnému přizpůsobení našich předpisů pravidlům Evropské unie. Novela především umožňuje volný oběh zboží nezatíženého touto daní až do dne, kdy je výrobek dodán pro konečnou spotřebu. Transakce se zbožím ale po celou dobu bude sledovat celní správa, aby se zamezilo daňovým únikům. Kabinet dnes také podpořil zaměstnanecké penzijní připojištění.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Aktuálně

Francouzský premiér Lionel Jospin uvedl, že Francie si přeje se "plně podílet na definici politických cílů a na plánování akcí", pokud se na ní bude požadovat vojenská účast v boji proti terorismu. V projevu k poslancům Národního shromáždění v Paříži také připomněl, že boj proti terorismu je "imperativ společný demokraciím", a zdůraznil solidaritu Francie se Spojenými státy. Jospin se v parlamentní debatě věnované teroristickým útokům v USA vyslovil rovněž pro to, aby byla na úrovni Evropské unie vytvořena struktura, která by koordinovala akce protiteroristické kampaně. Mohla by podle něj spadat pod Radu ministrů zahraničních věcí "patnáctky".

|Milan Kopp, Olga Krupauerová, Marika Táborská, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Šéf americké obrany upevňuje protiteroristickou alianci

Americký ministr obrany Donald Rumsfeld zamířil do Saúdské Arábie. Ta bude první zastávkou jeho několikadenní cesty, při níž navštíví také Omán, Egypt a Uzbekistán. Hlavním cílem Rumsfeldovy návštěvy v oblasti je upevnit vojenskou i diplomatickou alianci proti terorismu. Podle tiskového mluvčí Pentagonu budu náplní všech jednání konzultace ohledně bezpečnosti v těchto zemích v případě vojenského napadení Spojenými státy. Rumsfeld oznámil, že pro každou zemi má vypracovaná různá bezpečnostní opatření, která vycházejí z geografické polohy a politické situace v jednotlivých zemích.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Aktuálně

Spojené státy se dnes obrátily na spojence v NATO s formální "žádostí o pomoc". Současně byl aktivován článek pět Washingtonské úmluvy o vzájemné solidaritě mezi členskými státy aliance. S odvoláním na mluvčího NATO Yvesa Brodeura to oznámila agentura AFP. Článek pět Washingtonské smlouvy stanoví, že pokud je napaden jeden z členů NATO, považují se za napadené také ostatní členské země.

|Olga Krupauerová, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Nehoda autobusu Greyhound prý není akcí teroristů

Americká autobusová společnost Greyhound zastavila s okamžitou platností provoz svých vozidel po celém území Spojených států. Důvodem je havárie jednoho z jejích autobusů, při které zahynulo deset lidí. Zavinil ji jeden z cestujících, který během jízdy smrtelně zranil řidiče. Americké ministerstvo dopravy uvažuje o zastavení všech autobusových linek v USA, nic však zatím nenasvědčuje tomu, že útok je součástí širšího plánu.

|Lenka Šumová, Aleš Heřmánek, Marika Táborská |Zprávy z domova

Vláda chce pomoci ČSA překonat krizi

Odlivu cestujících a ekonomickým potížím čelí po teroristických útocích z 11. září letecké společnosti téměř na celém světě. České aerolinie v posledních třech týdnech zaznamenaly asi deseti až patnáctiprocentní pokles zájmu o leteckou dopravu, a denně přicházejí podle odhadů o miliony korun na tržbách. Vedení ČSA chce proto znovu otevřít jednání s odborovými organizacemi o výši mezd. Formy pomoci hledá také vláda.

|Marika Táborská |Ekonomika

Antimonopolní úřad nepovolil fúzi výrobců minerálek

O sloučení Poděbradky, Hanácké Kyselky a Karlovarských minerálních vod rozhodoval antimonopolní úřad od počátku května a jeho zamítavé rozhodnutí zatím není pravomocné. Tito tři největší producenti minerálek kontrolují zhruba tři čtvrtiny domácího trhu. O sloučení požádaly Karlovarské minerální vody, které se obávají masivního dovozu minerálních vod ze zahraničí.

|Milan Kopp, Petr Tomíček, Marika Táborská, Jiří Svoboda, Blanka Mazalová, František Lutonský, Renáta Prátová, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Zeman: Odveta začne brzy, Česko nabízí vojenské síly

České vojenské jednotky, které vláda nabídla spojencům pro boj s terorismem, jsou ve velmi vysokém stupni pohotovosti, žádný konkrétní rozkaz však neobdržely. Podle náměstka ministra zahraničí Pavla Teličky Spojené státy zatím Českou republiku o pomoc nepožádaly. Premiér Miloš Zeman ve včerejším mimořádném rozhlasovém a televizním projevu oznámil, že operace v rámci celosvětového boje proti mezinárodnímu terorismu budou zahájeny v nejbližších dnech, možná dokonce hodinách. Zeman za Českou republiku spojencům nabídl vyslání polních nemocnic, protichemických jednotek a 6. brigády speciálních sil.

|Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Aktuálně

Na účtech teroristů bylo zmrazeno více než 100 milónů dolarů. A to v amerických i v zahraničních bankách v rámci zákroku proti podezřelým "teroristickým" financím. Informuje o tom list The Washington Post a dodává, že účty nepatří přímo teroristovi Usámu bin Ládinovi nebo jeho organizaci Al-Kajdá. Podle agentury Reuters pochází část zabavených aktiv od 27 osob nebo organizací označených americkým prezidentem Georgem Bushem za finanční spojence Al-Kajdá nebo za podobné skupiny.

|Jan Šmíd |Zprávy ze světa

Zahraniční tisk o chystaných útocích

Odveta USA nastane každou chvíli, Protiteroristická aliance je křehká, Terorismus sbližuje Rusko se Západem, Globalizace terorismu, Terorismus a pacifismus - takové jsou titulky zahraničního tisku. K nadcházejícímu vojenskému odvetnému útoku USA proti Talibanu poznamenává italská La Repubblica: Teď už všichni víme, že vojenský protiúder Američanů může nastat každým okamžikem a že je nevyhnutelný.

|Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Aktuálně

Americké špionážní služby odhalily v Afghánistánu 23 základen militantních skupin a ozbrojených sil Talibanu, které by se mohly stát terčem odvetných úderů Spojených států za teroristické útoky na New York a Washington. Napsal to dnes list Washington Times. Podle něj ministr obrany Spojených států Donald Rumsfeld označil tato místa za vysoce cenné cíle.

|Aleš Heřmánek, Martin Hromádka |Ekonomika

Ekonomické informace 3. 10. 2001

Dnes se určitě vyplatí nakupovat evropské měny. Harvardský průmyslový holding začal vykupovat své vlastní akcie. Česká republika by mohla na konci října uzavřít kapitolu volný pohyb osob. Dalším předvstupním opatření je novela zákona o spotřebních daních. Vláda dnes také možná rozhodne o dalším pokračování revitalizace vybraných firem.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru