Archiv | zprávy ze dne 8. října 2001

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Aktuálně

Egyptský ministr zahraničí Ahmad Máhir podpořil americkou vojenskou akci namířenou proti Afghánistánu; zároveň však upozornil, že afghánský lid již dost trpěl, a vyjádřil přesvědčení, že vojenská odveta v rámci nynější protiteroristické kampaně nebude namířena proti žádné arabské zemi.

|Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Aktuálně

Tádžikistán poskytne Spojeným státům svůj vzdušný prostor. Tádžická vláda zároveň potvrdila, že umožní americkým bojovým silám využívat při útocích na cíle v Afghánistánu letecké základny na svém území. Podle agentury Reuters jde o první jednoznačné stanovisko této středoasijské republiky sousedící s Afghánistánem. Tádžická vláda zároveň vyjádřila podporu Spojeným státům v boji s mezinárodním terorismem a ochotu spolupracovat s ostatními zeměmi na výměně informací o terorismu, extremismu a fundamentalismu.

|Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Aktuálně

Jednotky afghánské opozice ostřelovaly strategické město Mazáre Šaríf na severu země. Podle mluvčího opozice se tak stalo ve spojitosti s novými americkými útoky na Afghánistán. Mluvčí zároveň potvrdil, že terčem střelby byla vojenská zařízení, letiště a další centra moci Talibanu.

|Aleš Heřmánek, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Zeman s Klausem se dohodli na urychleném přijetí garancí ČSA

Na urychleném přijetí zákona o vládních garancích za pojištění leteckých společností se na večerním jednání shodli premiér Miloš Zeman s předsedou sněmovny Václavem Klausem. Dohodli se také na případných změnách v legislativním programu dolní komory parlamentu, které souvisejí se situací po odvetných útocích spojenců na základny teroristů v Afghanistánu. Václav Klaus připustil, že poslanci jeho strany budou i jinak pohlížet na vládní návrh státního rozpočtu pro příští rok.

|Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Aktuálně

Afghánské vládní hnutí Taliban propustilo britskou novinářku Yvonne Ridleyovou a předalo ji pákistánským úřadům. Sdělili to pákistánští činitelé. Třiačtyřicetiletou Ridleovou, která pracuje pro britský list Sunday Express, zadržel Taliban 28. září u východoafghánského města Dželálábád. Taliban ji obvinil z nezákonného vstupu na afghánské území. Novinářka na sobě tehdy měla tradiční afghánský islámský oděv burku, který ženu zahaluje od hlavy až k patám. Neměla u sebe ale žádné doklady.

|Petr Voldán, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Vrak Kursku vyzdvižen ze dna a míří k pevnině

Specialistům se konečně podařilo vyzvednout ze dna Barentsova moře ruskou jadernou ponorku Kursk. Jak informuje televize NTV, podařilo se spojit Kursk se dnem vlečné lodi Gigant-4. Ponorka tak byla vyzvednuta ze dna moře a potapěči nyní připevňují na obrovský otvor v přídi vraku, kde byla ještě na dně odříznuta čelní částr plavidla, ochrannou síť. V tomto stavu ukotvení 26 ocelovými lany je Kursk transportován k pevnině. Přeprava do doku v obci Rosljakovo u přístavu Murmansk má trvat asi 36 hodin.

|Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Aktuálně

Dnešní útoky Američanů a Britů proti Afghánistánu mají stejný záměr jako nedělní. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný, dobře informovaný zdroj z Washingtonu. V neděli spojenci udeřili na vojenská zařízení afghánského vládního hnutí Taliban a na základny teroristy Usámy bin Ládina.

|Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Aktuálně

Američtí vojáci zahájili nové útoky na jih Afghánistánu. Oznámila to americká televizní stanice CNN. Podle agentury AP bylo v afghánské metropoli Kábulu slyšet palbu protivzdušné obrany a byly přerušeny dodávky elektrického proudu.

|Vědunka Lunardi, Markéta Kaclová, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Letecké neštěstí v Miláně - 118 mrtvých

Počet obětí srážky dvou letadel na milánském letišti už vystoupil na 118. Letadlo švédské společnosti SAS se 104 pasažéry a šesti členy posádky na palubě se ráno při startu srazilo s německým soukromým letadlem cessna, kterým cestovaly čtyři osoby. Nárazem, ke kterému došlo za vysoké rychlosti, bylo švédské letadlo vrženo na jeden z letištních hangárů a vznítilo se. Všechny osoby na palubě obou letadel přišly o život. Příčinou nehody byla pravděpodobně lidská chyba.

|Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Dvě třetiny Čechů souhlasí s odvetnými údery

Dvě třetiny našich občanů souhlasí s vojenskou odvetou Američanů a Britů proti teroristickým základnám v Afghánistánu. Zároveň ale přiznáváme obavy z dalšího vývoje. Vyplynulo to z exkluzivního bleskového průzkumu společnosti STEM pro Českou televizi a Český rozhlas, který provedla v posledních šesti hodinách na území celé České republiky. Zjišťovala v něm názory veřejnosti na americkou a britskou odpověď na nedávné teroristické útoky, které byly namířeny proti cílům ve Spojených státech.

|Markéta Kaclová, Olga Krupauerová, Martin Hromádka, Karel Hanzelka |Zprávy ze světa

Amerika možná rozšíří odvetu na další země

Washington zvažuje odvetné akce proti dalším zemím. Oznámila to dnes agentura AFP s odvoláním na nejmenované diplomatické zdroje z New Yorku. Spojené státy podle ní informovaly Radu bezpečnosti OSN, že by v rámci tažení proti terorismu mohly podniknout odvetné akce proti dalším organizacím a zemím. Američané zahájily ozbrojený úder proti afghánskému vládnímu hnutí Taliban v neděli večer útokem na hlavní město Kábul, západoafghánský Herát, Džélálábád a Kandahár, který je základnou Talibanu a Usámy bin Ládina. Podle některých informací z Pentagonu plánovaly Spojené státy souběžně také útok na Irák, nakonec však bylo rozhodnuto o tom, že Američané zaútočí na Irák s velkou pravděpodobností až v další fázi celé operace.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

aktuálně

Úzkost a znepokojení ohledně mezinárodní situace dnes vyjádřil papež Jan Pavel II. Při požehnání asi 10 tisícům věřících na Svatopetrském náměstí v Římě se ale o bombardování pozic afghánského hnutí Taliban přímo nezmínil. Na závěr svého proslovu papež vyzval přítomné, aby se modlili za mír.

|Markéta Kaclová, Marika Táborská, Jaroslav Mareš |Zprávy ze světa

Armáda zvyšuje pohotovost

Česká armáda zvýšila stupeň pohotovosti. Rozhodla se také, že vyčlení na podporu protiteroristické operace v Afghánistánu další jednotky v případě, že o to Aliance požádá. Kromě jednotky speciálního nasazení, protiteroristické jednotky a polní nemocnice nabídla armáda ještě dopravní letouny TU 154. Česká správa letišť také oznámila, že prozatím nebyly zrušeny žádné lety v souvislosti s útokem na Afghánistán.

|Milada Hanáková |Zprávy ze světa

"Svatá válka" afghánského Talibanu

Zdroj: www.army.cz Vše, co Taliban činí - způsob, jakým vede válku, jak zachází s ženami či s dobrovolnými humanitárními pracovníky - je poznamenáno jeho chápáním džihádu – "svaté války", přesněji řečeno "svaté války proti všem nemuslimům". Široce rozšířené západní chápání džihádu jako islámské války proti nevěřícím však jádro tohoto jevu nevystihuje. Pro muslimy je džihád v zásadě morální kategorií. Míní se jím totiž boj muslima za to, aby se stal lepším člověkem, aby byl poslušen Boha a na zemi uskutečňoval jeho zákony. Předobrazem kultury džihádu je bezúhonný život proroka. Mulla Wakil, důvěrník zakladatele Talibanu - "černého mully" Umara (rozhodl o zničení starodávných soch Buddhy, vyhlásil svatou válku Rusku a osobně rozhoduje o akcích čečenských mudžahedínů) - prohlásil už v roce 1996: "Chceme žít životem, jakým žil prorok před 1400 lety, a džihád je naše právo. Chceme vrátit časy proroka a děláme pouze to, co afghánský lid požaduje už 14 let." To tedy hlásá afghánský Taliban, jehož příslušníci se rekrutují hlavně z kmene Paštunů.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

aktuálně

České ministerstvo zahraničí je zatím připraveno uvolnit pět miliónů korun jako humanitární pomoc pro afghánské uprchlíky. Oznámil to tiskový mluvčí resortu ministerstva Aleš Pospíšil s tím, že se naše pomoc zaměří hlavně na léky. Potravinových dodávek je podle něj zatím dostatek. Finanční pomoc bude uprchlíkům poskytnuta prostřednictvím úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a léky budou do oblasti zaslány přes český úřad v uzbeckém Taškentu

|Stanislav Kaucký |Zprávy ze světa

T-54: oblíbený tank afghánského Talibanu

Zdroj: www.army.cz Afghánská armáda má ve své výzbroji údajně asi 650 bojových tanků a obrněných vozidel různých typů. Na první pohled by se zdálo, že je to poměrně značný útočný potenciál. Je třeba si však uvědomit, že se jedná o tanky technicky i technologicky poměrně zastaralé, jejichž bojová účinnost rok od roku klesá. V dostupných materiálech se navíc uvádí, že jen přibližně 200 bojových tanků T-54/55 a T-62 je v takovém technickém stavu, který umožňuje bezprostřední a plné bojové nasazení. Zbývajících 450 je pravděpodobně v důsledku posledních bojů více či méně poškozeno, či chybí náhradní díly k jejich opravě. Tanků typu T-54/55 má pravděpodobně nejvíce. Doufám, že stručná charakteristika tanku T-54 napomůže k částečnému objasnění bojových možností nejen tanku samotného, ale dílčím způsobem i pozemních sil afghánské armády. Nyní stručně k tanku T-54.

|Stanislav Kaucký |Zprávy ze světa

Balistické rakety Afghánistánu

Zdroj: www.army.czVe výzbroji afghánské armády jsou balistické rakety FROG-7 a SS-1 SCUD-B. S ohledem na jejich ohromnou zastrašovací roli je bude dokonale chránit v podzemních úkrytech a čekat na vhodný okamžik použití. Po celou tu dobu bude hrozit raketovým úderem. Některé rakety FROG-7 s dosahem 70 km již byly přesunuty k hranici s Pákistánem. Jak již bylo uvedeno, afghánská armáda vlastní i 25 až 30 balistických raket SS-1 SCUD-B s dosahem 280 km. V případě, kdyby se podařilo odhalit a okamžitě zničit odpalovací zařízení, kterých má 2 až 4, podařilo by se tím i znemožnit použití vlastních balistických raket. V této souvislosti bych znovu rád zdůraznil, že nejsou žádné informace o tom, že by afghánská armáda vlastnila jaderné zbraně (včetně balistických raket), i přesto že celá dlouhá léta o to Taliban usiloval.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

aktuálně

Do vyššího stavu pohotovosti přešly po zahájení útoků spojenců na teroristické cíle v Afghánistánu jen některé české firmy - například neratovická Spolana a Lovochemie Lovosice. Většina našich strategických podniků ale nová bezpečnostní opatření nepřipravuje. České aerolinie nezrušily ani dnes žádný ze svých pravidelných letů a omezení neplánují ani v nejbližších dnech.

|Stanislav Kaucký |Zprávy ze světa

Bojové možnosti afghánské armády

Zdroj: www.army.czK napsání tohoto příspěvku mě přiměly některé články uveřejněné v našem tisku a zkreslující podobu možného ozbrojeného konfliktu v Afghánistánu. Popisují v nich, jak voják budoucnosti (Land Warrior) kráčí afghánskou krajinou, díky svým senzorům vidí úplně všechno a všude, inteligentní puškou střílí za roh či jak laserové dělo na obřím letounu rozbíjí skály, prošpikované podzemními chodbami, jak inteligentní miniroboti prolezou kdejakou skulinou a zničí protivníka miniaturními granáty... a mnoho dalších nesmyslů. Nechci někoho urazit, ale uvědomuji si, že tisíce lidí – neodborníků - ty nehorázné nesmysly čtou a někteří jim dokonce i věří! Naši čeští tzv. "odborní redaktoři" pravděpodobně zhlédli mnoho filmů, jejichž hlavním cílem je přenést diváka do daleké vysněné budoucnosti. Nepopírám prokazatelné směry vývoje vojenské techniky, ale myslím si, že za současné situace by bylo mnohem lepší držet se raději při zemi a věci, odehrávající se v posledních dnech hodnotit výhradně na reálných principech, na základě známých faktů a dostupných informací. Ti, kdož uvěřili uveřejněným nesmyslům a svými myšlenkami se již přenesli daleko za rok 2020, nemusí dál číst a ti, kdož chodí nohama po zemi, ale nemají informace pro vytvoření názoru na afghánskou armádu, nabízím několik reálných úvah a posouzení skutečných bojových možností afghánské armády.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

aktuálně

Taliban bude nadále vzdorovat odvetným akcím spojenců a nezmění svůj postoj v otázce vydání radikála Usámy bin Ládina. Rozhodlo tak dnes vedení afghánského vládního hnutí. Informovala o tom nezávislá aghánská islámská agentura AIP.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

aktuálně

Spojené státy požádaly Českou republiku o zapůjčení letounu TU-154 s posádkou. Prohlásil to premiér Miloš Zeman s tím, že letadlo bude nasazeno možná už tento týden k přepravě osob. Zeman nevyloučil, že se do protiteroristické akce zapojíme i dalšími způsoby. Podle něj je pravděpodobné, že budeme požádáni o pomoc přesunem části našich sil na Balkán.

|Markéta Kaclová, Milan Kocourek, Marika Táborská, David Šťáhlavský |Zprávy ze světa

Evropa přijímá silnější bezpečnostní opatření

Evropské země zvyšují bezpečnostní opatření kvůli útoku USA na Afghánistán. Obavy má především Birtánie, která se útoku zúčastnila, kontroly se týkají všech amerických a britských letadel na letištích. V Německu byla po zahájení odvetných akcí proti Afghánistánu přijata nová bezpečnostní opatření.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

aktuálně

NATO vyšle do Spojených států pět speciálních monitorovacích letadel AWACS. Vyhoví tak žádosti Washingtonu o pomoc při zvýšení bezpečnostních opatření namířených proti terorismu. Oznámil to generální tajemník aliance George Robertson, který současně zopakoval "plnou podporu" Spojeným státům a jejich spojencům při operacích v Afghánistánu.

|Bohumír Mazáč, Marika Táborská |Ekonomika

Počet lidí bez práce je stejný, inflace klesla

Nezaměstnaných je u nás stále stejně. Míra registrované nezaměstnanosti v České republice zůstala ke konci září na 8,5 procenta, tedy na stejné úrovni jako v letošním červenci a srpnu. Naproti tomu inflace se v září snížila. Tempo růstu spotřebitelských cen meziročně pokleslo na 4,7 ze srpnových 5,5 procenta. Ceny šly dolů i v meziměsíčním porovnání, a to o 7 desetin procenta. Analytici přitom očekávali meziměsíční pokles spotřebitelských cen pouze o 2 desetiny procenta.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

aktuálně

Česká správa letišť zatím nemá hlášeny žádné zrušené lety v souvislosti se zahájením útoků spojenců na teroristické cíle v Afghánistánu. Přímé letecké spojení z Prahy do tohoto regionu neexistuje. Do dalších arabských zemí, například do Turecka nebo Egypta, spoje nadále létají. Už dříve zrušily některé letecké společnosti charterové lety do Izraele.

|Ladislav Kylar |Zprávy ze světa

USA versus Talibán: technologická převaha proti fanatismu

Spojené státy americké zaútočily v neděli ve 12:15 p.m. EDT 15 bombardéry B2 Stealth ze základny Whiteman v Missouri vybavenými laserově naváděnými bombami a dále bombardéry B1 Lancer a B52 Stratofortress, které vzlétly z britského vojenského letiště na ostrově Diego Garcia v Indickém oceánu a byly mimo jiné vyzbrojeny i konvenčními bombami. Tyto bombardéry doprovázelo 25 stíhaček typu F/A-18 Hornet, startujících z lodí USS Enterprise a USS Carl Vinson v severním Indickém oceánu. Samotnému útoku předcházelo ostřelování Afghanistánu 50 raketami s plochou dráhou letu Tomahawk, vypálenými ze 4 amerických lodí a z 1 britské a 1 americké ponorky.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

aktuálně

V Pákistánu by podle ministerstva zahraničních věcí neměl být ani jeden český turista. V tuto chvíli by v oblasti měli pobývat pouze čeští novináři, kteří jsou v kontaktu s pákistánskými úřady. Podle mluvčího ministerstva zahraničí Aleše Pospíšila byl na obou našich zastupitelských úřadech v Pákistánu vyhlášen druhý stupeň bezpečnosti. Pospíšil ale neupřesnil, co to v praxi znamená. Ministerstvo nyní svou pozornost věnuje zejména organizaci humanitární pomoci afghánským uprchlíkům v Pákistánu. Do regionu hodlá dopravit léky, o přesné podobě pomoci ale rozhodne až v polovině týdne.

|Stanislav Kaucký |Zprávy ze světa

Ozbrojené síly a bojová technika Afghánistánu

Zdroj: www.army.cz V posledních dnech se v médiích často hovoří o ozbrojených silách Afghánistánu, o jejich přípravách na možný úder v souvislosti s nedávným teroristickým útokem na USA. Američané dali všem jasně najevo své odhodlání potrestat viníka. Uvádí se, že afghánská armáda přesunuje těžkou bojovou techniku a zaujímá pozice na hranicích s Pákistánem. Vše nasvědčuje tomu, že se schyluje k dalšímu ozbrojenému konfliktu. Na základě mnoha důkazů cesta vede k afghánskému Talibanu, konkrétně k U. bin Ladinovi. V této souvislosti jsem si uvědomil, jak málo informací o síle a bojových schopnostech afghánské armády má veřejnost k dispozici. Jak je vlastně tato armáda silná? Jak je vybudována a jak moderní má techniku? Tento článek má na základě dostupných veřejných materiálů v hlavních rysech objasnit její charakteristické rysy a zejména výzbroj a bojovou techniku, kterou může v případném konfliktu použít. Nutno poznamenat, že údajeo početních stavech příslušníků, konkrétních typech a počtech, jsou po letech bojů dost nepřesné a proto mohou posloužit pouze k vytvoření názorů na afghánské ozbrojené síly a jejich možnosti, nikoliv k jejich analýze.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

aktuálně

Údery v Afghánistánu způsobily značné škody - a to přímo na cílech a nikoli kolem cílů útoků. Prohlásil to britský ministr zahraničí Jack Straw. Upozornil, že operace proti Afghánistánu zřejmě budou trvat řadu týdnů. Ministr oznámil, že britské síly neutrpěly žádné ztráty. Zmínil se i o budoucnosti Afghánistánu - naznačil, že při nadcházejícím zasedání ministrů zahraničí EU by se mělo jednat o podpoře mnohem stabilnější afghánské vlády. A to možná i pod ochranou OSN, doplnil Straw.

|Milada Richterová, Marika Táborská |Zprávy ze světa

Do Afghánistánu míří také ADRA

Obětem boje proti terorismu pomáhá i humanitární organizace ADRA. Pomocnou ruku poskytla už obětem zářijového teroristického útoku ve Spojených státech. Podle pracovníka této nadace Vítězslava Vursta chce stejně tak pomoci i afghánskému obyvatelstvu, které postihnou nynější odvetné akce USA.

|Milan Fridrich, Petr Voldán, Martin Hromádka, David Šťáhlavský |Zprávy ze světa

EU: Americký útok je legitimní vojenskou akcí

Evropská unie označila útoky na cíle v Afghánistánu za legitimní vojenskou akci. Severoatlantická aliance kvůli úderům nesvolala mimořádné zasedání a sejde se v pondělí v půl jedenácté dopoledne. Německo americko-britské údery v Afghánistánu bezvýhradně podpořilo. V této fázi se jich neúčastnil žádný německý voják, ale nasazení Bundeswehru v dalším průběhu protiteroristické operace není vyloučeno. K akcím spojenců se připojí také Francie. Oznámil to francouzský prezident Jacques Chirac. Ruská vláda přijímá řadu opatření - například i na území spojeneckých středoasijských republik.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

aktuálně

Tádžikistán otevře svůj vzdušný prostor pro odvetné akce Spojených států. Prostor budou moci využít americká letadla k útokům na základny teroristů v Afghánistánu. Oznámil to podle agentury AFP emisar japonské vlády Muneo Suzuki po rozhovoru s tádžickým prezidentem Imomali Rachmonovem.

|Jan Šmíd, Marika Táborská, Olga Jeřábková |Zprávy ze světa

První reakce světového tisku na odvetný úder

Britský The Guardian si všímá role Spojeného království v útocích na cíle spojené s Usámou bin Ládinem a jeho talibanskými spojenci. Podle listu všechny strany v Británii akci podporují, zástupci muslimských organizací však útoku litují. Ministerský předseda Tony Blair ve svém projevu varoval před těžkými časy zkoušky a nevyhnutelnými riziky. Zároveň nedal žádný odhad, jak dlouho mohou útoky trvat. "Žádný ze světových vůdců zapojených do této akce nechce válku, jsme mírumilovní lidé, ale víme, že někdy je nutné bojovat pro zajištění míru", řekl Blair.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

aktuálně

Afghánské hnutí Taliban svolalo mimořádnou schůzku kabinetu k jednání o současné krizi. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na oficiální zdroje Talibanu.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

aktuálně

V Pákistánu se demonstruje proti americkému útoku. Policie zasahovala proti stovkám lidí vyjadřujících v hraničním Péšaváru a ve městě Kvéta nesouhlas s odvetnými akcemi. Podle informací agentury Reuters zapalovali demonstrující v Kvétě pneumatiky, házeli na policisty kamení a provolávali "smrt Americe". Pákistánské bezpečnostní síly byly po zahájení útoku na Afghánistán uvedeny do stavu pohotovosti.

|Milan Kopp, Olga Krupauerová, Petr Vavrouška, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Amerika zasadila teroristům první odvetný úder

Pentagon ukončil několikahodinový vzdušný úder proti strategickým cílům v Aghánistánu. Americké letouny bombardovaly za britské podpory ve třech vlnách cíle teroristické organizace al-Kajdá a hnutí Taliban. Hlavním cílem leteckých úderů byly teroristické výcvikové tábory, vojenské základny a letiště. Spojenci útočili především na hlavní město Kábul, na západoafghánský Herát, Dželálábád a na Kandahár, který je základnou Talibanu a Usámy bin Ládina. Ten je údajně stále naživu. Podle amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda nebylo setřeleno či poškozeno žádné americké letadlo. Zatím není jasné, jaké škody nálety způsobily. Svědci citovaní agenturou Reuters tvrdí, že při nich zemřelo několik lidí. Katarská televize al-Džazíra přinesla záznam bin Ládinova prohlášení, které je prvním oficiálním přiznáním k útokům na Spojené státy 11. září. Datum pořízení záznamu stanice neuvedla.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

aktuálně

Útoky v Afghánistánu musejí být cílené a nesmějí způsobit "vedlejší škody". Prohlásil to pákistánský prezident Parvíz Mušaraf. Podle prezidenta nesmí útoků využít afghánské Severní spojenectví, které stojí v opozici proti Talibanu. Informovala o tom agentura Reuters.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

aktuálně

Americké bezpečnostní úřady posilují ochranu svých ambasád v zahraničí, ale také různých strategických míst na území USA. Viceprezident Dick Cheney byl hned po zahájení vzdušných úderů proti teroristům Afghánistánu odvezen na neznámé místo a ulice kolem Bílého domu ve Washingtonu jsou uzavřeny. Důvodem jsou obavy z možných teroristických útoků.

|Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Aktuálně

Naprostá většina Američanů podporuje vzdušné údery v Afghánistánu. Vyplývá to z dnes zveřejněného průzkumu televize ABC a listu The Washington Post. Většina z nich se také domnívá, že vojenské operace mohou zvýšit pravděpodobnost dalších teroristických útoků ve Spojených státech. Celých 94 procent dotázaných Američanů vyslovilo včerejším úderům podporu. S válkou v Perském zálivu před deseti lety souhlasilo jen 76 procent Američanů. Vzdušná operace v Afghánistánu je podle názoru 82 procent respondentů začátkem dlouhé války. Rovněž 82 procent si myslí, že Spojené státy udělaly dost pro diplomatické řešení celé záležitosti. S počínáním prezidenta George Bushe v nynější krizi je spokojeno 93 procent respondentů.

|Milan Kopp, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Osud britské žurnalistky po útocích nejasný

Osud britské žurnalistky Yvonne Ridleyové je po útocích proti afghánskému hnutí Taliban nejasný. Ridleyová, která měla být dnes ráno předána britským diplomatům na afghánsko-pákistánské hranici, byla podle agentury Reuters při zahájení náletů buď v Kábulu nebo ve východoafghánském městě Dželálábádu na cestě do Pákistánu.

|Petr Souček |Sport

Čeští hokejisté zářili v Madison Square Garden

Útočník New York Rangers Petr Nedvěd nahrál na gól Briana Leetche, jehož zásluhou vyhráli "Jezdci" v nočním utkání kanadsko-americké NHL nad Buffalem 5:4 v prodloužení. Další čeští hokejisté se v tomto duelu prosadili střelecky. Po jedné brance domácích zaznamenali Grošek a Dvořák, za hosty se trefil Varaďa. Vašíček pomohl brankou Carolině k vítězství nad Dallasem 3:0. Ve zbývajících zápasech podlehla Tampa Floridě 0:5 a Los Angeles Minnesotě 3:4.

|Jitka Hanžlová, Martin Hromádka |Ekonomika

Ekonomické informace 8. 10. 2001

Ofenzíva spojenců proti terorismu by neměla mít žádný bezprostřední dopad na Českou ekonomiku. Do Komerční banky vstupuje nový majitel. V roli většinového akcionáře se dnes na valné hromadě poprvé představí Societé Generale. Válcovny plechu Frýdek - Místek propustí jednu desetinu zaměstnanců. V Praze dnes začíná desátá mezinárodní protikorupční konference.

|Milan Kopp, Marta Levorová, Viktorie Hošková, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Záchranáři začali vyzvedávat vrak Kursku

Záchranářské týmy začaly vyzvedávat ze dna Barentsova moře vrak ruské jaderné ponorky Kursk. Na podmořské plavidlo už hlubinní potápěči umístili všech 26 drapáků a nyní je vytahováno na obří prám Giant-4. Operace potrvá asi deset hodin. Prám by měl poté ponorku dopravit do suchého doku Rosljakovo u Murmansku.

|Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Aktuálně

Radikální islámská skupina v Indonésii vyzvala tisíce muslimů v zemi, aby zaútočili na ambasádu Spojených států v Jakartě. Důvodem je jejich nesouhlas se zásahy proti teroristickým cílům v Afghánistánu. Vůdce Fronty obránců Islámu také vyzval k vyslání mudžáhidů do Afghánistánu, kteří by se tam zúčastnili svaté války proti USA. Indonésie je nejlidnatější muslimský stát. Indonézská prezidentka Megawatti Sukarnoputri už dříve odsoudila teroristické útoky na Spojené státy a postavila se na stranu Washingtonu.

|Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Aktuálně

Střelba z protiletadlových zbraní vypukla dnes časně ráno v Kábulu, který je jedním z cílů Spojenými státy vedených leteckých útoků. Je to již po třetí od začátku náletů v neděli večer, co se rakety a letadla zaměřily na hlavní město. Nejdříve byl slyšet zvuk letadla nebo letadel a pak odpověděly protiletadlové zbraně, řekl agentuře Reuters jeden ze svědků, podle něhož nebylo jasné, zda letadla shodila na město bomby.

|Milan Kopp, Lenka Šumová, Marta Levorová, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Česká politická špička podpořila operace proti terorismu

Prezident Václav Havel vyjádřil "absolutní podporu" zahájené odvetě USA za zářijové teroristické útoky na New York a Washington. "Je na místě klidná trpělivost, není důvod k panice," zdůraznil na mimořádné tiskové konferenci prezident. Odvetu za teroristický útok na Spojené státy dnes podpořili i premiér Miloš Zeman, předseda sněmovny Václav Klaus a předseda Senátu Petr Pithart. Představitelé silových ministerstev rozhodli, že přijatá bezpečostní opatření v České republice se v důsledku útoku na cíle v Afghánistánu nemění.

|-kol- |Zprávy ze světa

Uzbekistán

Vnitrozemský stát ve Střední Asii. V severní části, na hranicích s Kazachstánem, se rozkládá vysychající Aralské jezero. Hospodářsky málo rozvinutý stát s velkým nerostným bohatstvím (zemní plyn, neželezné kovy, zlato). Vyváží se zejména bavlna, spotřební zboží a koncentráty neželezných kovů.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru