Archiv | zprávy ze dne 13. října 2001

|Markéta Kaclová, Olga Krupauerová |Zprávy ze světa

Bombardování Kábulu pokračuje

Americké letectvo bombardovalo během soboty cíle po celé části Afghánistánu, kterou ovládá vládnoucí hnutí Taliban. Vedle hlavního města Kábulu to byly také Kandahár, Dželálábád a nejnověji Herát. Na Herát podnikly americké letouny údajně sedm vln útoků. Ty se zaměřily především na letiště na okraji města, které je metropolí západní části země. U všech cílů hlásí protalibanská agentura AIP také oběti mezi civilním obyvatelstvem. Z talibanské armády podle informací našeho spolupracovníka v Afhánistánu Jaromíra Štětiny zběhlo zatím největší uskupení.

|Vladimír Vokál |Sport

Plochodrážník Lukáš Dryml překvapil ve slovinském Kršku

Dvacetiletý český motocyklista Lukáš Dryml se ve slovinském Kršku nečekaně vešel mezi šestici postupujících do příštího ročníku Grand Prix na ploché dráze. V kvalifikačním závodu Challenge skončil Dryml čtvrtý, naopak se nedařilo dalším dvěma českým jezdcům Bohumilu Brhelovi a Antonínu Kasperovi.

|Vladimír Vokál |Sport

Sparta porazila ve fotbalové Gambrinus lize Slavii

Fotbalisté Slavie prohráli v utkání 10. ligového kola s pražskou Spartou 0:1. Vítězný tým vede ligovou tabulku o čtyři body před Bohemians, Slavia zůstala pátá. Hradec se po vítězství 1:0 nad Olomoucí posunul na desáté místo.

|Markéta Kaclová, Dušan Valenta |Zprávy z domova

Homosexuálové v Praze vysvětlovali své požadavky

Na 400 gayů, lesbiček a jejich příznivců přišlo odpoledne na pražské náměstí Míru vyjádřit podporu zákonu o partnerském soužití osob téhož pohlaví. Zákon schválila vláda, teď ho má projednat parlament. Šéf Gay iniciativy Jiří Hromada poděkoval kabinetu, že zákon přijal a připomněl, že obdobná norma platí ve 13 zemích, řeší majetkoprávní vztahy partnerů a rozhodně nepotvrzuje adopci dětí homosexuálními partnery. Podporu zákonu vyjádřil na meetingu také zmocněnec vlády pro lidská práva Jan Jařab.

|Zprávy ze světa

aktuálně

Kanadská policie vyšetřuje podezření, že se atentátníci chystali 11. září použít k útoku na neznámý cíl ve Spojených státech letadlo společnosti Air Canada. Podnětem k pátrání byl nález nožů na palubě Airbusu, který měl onoho dne vzlétnout z torontského letiště k letu do New Yorku. Let byl nakonec zrušen, protože USA uzavřely po teroristických útocích svůj vzdušný prostor. Nože ukryté pod sedadlem pak našel 14. září jeden z cestujících.

|Zprávy ze světa

aktuálně

Nejvyšší vůdce afghánského Talibanu mulla Muhammad Umar vyzval muslimy celého světa, aby se rozhodli, zda budou podporovat Afghánistán nebo Spojené státy. Oznámila to agentura Afghan Islamic Press, sídlící v Pákistánu a blízká Talibanu. Umar obvinil Spojené státy, že zaútočili na Afghánistán bez poskytnutí solidních důkazů o vině, a jen proto, aby zakryly neúspěch vlastních rozvědek. Zaútočily na Afghánistán, aby zničily islámské země, prohlásil Umar.

|Zprávy ze světa

aktuálně

Na stranu afghánské opoziční Severní aliance přešel významný vojenský velitel talibánských ozbrojených sil Kozi Abdul-haj. S ním opustili řady Talibanu jeho 4 tisíce plně ozbrojených mužů. Taliban tak stratil kontrolu nad severoafghánským městem Sare Pol.

|Zprávy ze světa

aktuálně

Americké letectvo zahájilo dnes večer nový nálet na Kábul, který je ponořen do tmy. Podle agentury AFP svědci informovali, že je slyšet přelétávající letadla a že se již ozvala jedna silná exploze.

|Markéta Kaclová, Zdenka Turková |Zprávy z domova

V USA se hledá ještě 10 až 15 českých občanů

Ani po více než jednom měsíci od teroristického útoku na světové obchodní centrum v New Yorku se neví, kolik lidí při katastrofě zahynulo. Odhady ale hovoří o více než 5 000 lidí. Také naše úřady pohřešovaly ve dnech po zřícení dvojčat větší počet svých občanů, podle oznámení příbuzných a přátel na horkou linku ministerstva zahraničí. Dnes je pohřešovaných 10-15.

|Zprávy ze světa

aktuálně

Taliban už není podle afghánské opozice schopen protiútoku. Po šesti dnech bombardování pozic vládnoucího afghánského hnutí nejsou jeho bojovníci už schopni zahájit významnější protiofenzívu. Prohlásil to ministr zahraničí v afghánské exilové vládě Abdulláh Abdulláh. Podle jeho slov se v noci na dnešek spojenecké nálety poprvé zaměřily na frontu mezi Talibanem a Severní aliancí v severovýchodní části země. Počet ztrát na životech mezi bojovníky Talibanu a jejich zahraničními žoldáky odhaduje opozice na několik stovek. Abdulláh ale popřel, že by kdy byla uzavřena mezi USA a Severní aliancí nějaká dohoda o pozdržení útoku opozičních bojovníků na Kábul. Připustil, že tato ofenzíva může začít v nejbližších dnech.

|Markéta Kaclová, Radek Fischer |Zprávy ze světa

Po dnu klidu znovu padaly bomby

Americké a britské jednotky už šestou noc bombardovaly teroristické cíle v Afghánistánu. Spojenci oznámili na víkend zmírnění náletů kvůli muslimskému svátku, i tak se ale v centru Kábulu v noci ozývaly mohutné exploze. Obnovení náletů, které americké a britské síly přerušily po dobu včerejších muslimských modliteb, potvrdil v Londýně mluvčí ministerstva obrany. Spojenecké síly se útoky snaží donutit vládní hnutí Taliban k vydání teroristy Usámy bin Ládina. To ale Taliban už podruhé odmítl.

|Karel Vojíř |Sport

Enge zajel v kvalifikaci devatenáctý čas

Do Velké ceny Japonska vozů formule 1 odstartuje český jezdec Tomáš Enge z devatenácté pozice. Po včerejší vážné nehodě vyjede Enge do závodu z nejlepšího místa ve své kariéře ve F1. V kvalifikaci na poslední závod seriálu mistrovství světa byl nejrychlejší Němec Michael Schumacher na ferrari.

|Markéta Kaclová, Renáta Prátová |Zprávy z domova

Cizinci z letiště už zase na svobodě

Čtyři cizinci zadržení včera na ruzyňském letišti byli skutečně britští občané a policie je dnes ráno propustila. Jak sdělila mluvčí policejního prezidia Ivana Zelenáková, teď čekají v tranzitním prostoru letiště na odlet do Londýna. Podle původních informací ministra vnitra Stanislava Grosse byli muži afghánského původu. Zelenáková řekla, že se muži nechtěli ke své národnosti vyjádřit. Police cizince zadržela, protože podle České správy letišť dva z nich v letištní hale rozlévali podezřelou tekutinu. Laboratorní testy nakonec prokázaly, že podezřelou tekutinou byla obyčejná voda. Policie si na britském velvyslanectví ověřovala pravost cestovních dokladů.

|Olga Krupauerová, Jana Zemanová, Marika Táborská |Zprávy ze světa

V USA čtvrtý případ nákazy antraxem

Další osoba nakažená snětí slezinnou, tedy antraxem, byla na základě testů zjištěna v New Yorku. Jedná se o pracovnici televizní stanice NBC, u které se objevila kožní verze tohoto onemocnění. Údajně se nakazila poté, co otevřela obálku s podezřelým bílým práškem. Je to už čtvrtý případ v posledních dnech: předchozí tři případy antraxu ve Spojených státech byly zaznamenány vesměs na Floridě. Dnes bylo navíc v italském Janově pět lidí hospitalizováno poté, co přišli do kontaktu s výhružným dopisem. Ten obsahoval hrozby teroristického útoku biologickou zbraní.

|Markéta Kaclová, Renata Havranová |Zprávy ze světa

Slovensko se bouří proti zprávě o rasismu

Vlnu pobouření vyvolává stále ještě na Slovensku zpráva o ochraně menšin, kterou pro Evropskou unii vypracovala organizace Open society institute. Tvrdí se v ní, že na Slovensku je rozšířen rasismus a existuje silná diskriminace a segregace romské menšiny. Vicepremiér pro menšiny Csáky tvrdí, že zpráva je nevyvážená.

|Markéta Kaclová, Zdenka Turková |Zprávy ze světa

Kyjev přiznává, že sestřelil ruské letadlo

Kyjev přiznal odpovědnost za katastrofu ruského letadla TU-154 ze 4. října, při které zahynulo 78 lidí. Stroj, letící z izraelského Tel Avivu do Novosibirsku, sestřelila u pobřeží Černého moře nedaleko Soči ukrajinská cvičná raketa S-200, odpálena při manévrech na Krymském poloostrově. Předseda ruské státní komise pro vyšetřování příčin katastrofy Vladimir Rušajlo prohlásil, že bojová část rakety způsobila proražení letounu na 350 místech.

|Markéta Kaclová, Zdeněk Müller |Zprávy ze světa

Figaro se omlouvá Havlovi

Francouzský list Le Figaro se v dnešním vydání omluvil prezidentovi Václavu Havlovi za zveřejnění článku podepsaného jeho jménem, aniž byl autorem textu. Vedení renomovaného francouzského deníku pokládá celou věc za velmi nešťastnou záležitost a omlouvá se za tuto trapnou příhodu.

|Karel Vojíř |Sport

Hašek vychytal Detroitu výhru nad Buffalem

Zámořská NHL pokračovala v noci čtyřmi zápasy. Český brankář Dominik Hašek pomohl Detroitu k výhře nad svým bývalým klubem Buffalo Sabres 4:2. Dvěma asistencemi přispěl k vítězství Minnesoty nad Chicagem 6:4 obránce Filip Kuba.

|Markéta Kaclová, Petros Martakidis |Zprávy z domova

Předsedou drážních odborů nadále Dušek

Předsedou odborového sdružení železničářů bude až do roku 2005 opět Jaromír Dušek. Velkou většinou hlasů o tom rozhodli delegáti třetího sjezdu sdružení ve Žďáru nad Sázavou. Jaromír Dušek získal 250 hlasů z bezmála 350 možných.

|Zprávy ze světa

aktuálně

Pět lidí bylo hospitalizováno v severoitalském Janově poté, co přišli do kontaktu s výhružným dopisem. Ten obsahoval hrozby teroristického útoku biologickou zbraní. Oznámila to italská agentura ANSA. Mezi hospitalizovanými jsou i dva policisté.

|Zprávy ze světa

aktuálně

Čtyři cizinci zadržení včera na ruzyňském letišti byli skutečně britští občané a policie je dnes ráno propustila. Jak sdělila mluvčí policejního prezidia Ivana Zelenáková, teď čekají v tranzitním prostoru letiště na odlet do Londýna. Podle původních informací ministra vnitra Stanislava Grosse byli muži afghánského původu. Zelenáková řekla, že se muži nechtěli ke své národnosti vyjádřit. Police cizince zadržela, protože podle České správy letišť dva z nich v letištní hale rozlévali podezřelou tekutinu. Laboratorní testy nakonec prokázaly, že podezřelou tekutinou byla obyčejná voda. Policie si na britském velvyslanectví ověřovala pravost cestovních dokladů.

|Zprávy ze světa

aktuálně

Taliban odmítá vydat bin Ládina a trvá na džihádu. Agentura Reuters citující oficiální talibanské zdroje uvedla, že vládnoucí afghánské hnutí odmítlo druhou šanci, kterou mu dal americký prezident George Bush pokud Kábul vydá Usámu bin Ládina. Představitelé Talibanu podle zdroje zároveň prohlásili, že džihád -svátá válka- bude pokračovat do posledního dechu.

|Zprávy ze světa

aktuálně

Americké letouny podnikly ráno nálet na jihoafghánskou baštu afghánského vládnoucí hnutí Taliban Kandahár. Bez bližších podrobností to oznámila televizní stanice CNN. Agentura AIP blízká Talibanu sdělila, že Kandahár byl časně ráno místního času probuzen americkými letadly. Žádné bomby ale podle ní nebyly svrženy.

|Petr Voldán, Zdenka Turková, Marika Táborská |Zprávy ze světa

Americké bombardéry se v pátek neobjevily

Po pěti nocích a dnech intenzivního bombardování v pátek zažil Afghánistán klid. Americká a britská armáda respektovala, že je hlavní den muslimských modliteb. Místní obchody ale zůstaly uzavřené jako každý pátek a ulice byly prakticky vylidněné. Ve večerních hodinách byla v Kábulu přerušena dodávka elektrického proudu, což v posledních dnech předznamenávalo americké útoky. Podle očitých svědků, citovaných agenturou Reuters, po půlnoci městem otřáslo šest silných výbuchů. Britské ministerstvo obrany v pátek naznačilo, že útoky by o víkendu mohly být zdrženlivější. Podle Talibanu zahynulo v uplynulých dnech asi 300 lidí - tyto údaje ale nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů.

|Marika Táborská |Zprávy ze světa

Aktuálně

Afghánským hlavním městem Kábulem otřáslo po půlnoci našeho času šest silných výbuchů. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na očité svědky. Podle nich po explozích následovaly silné nárazové vlny.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru