Archiv | zprávy ze dne 16. října 2001

|Pavla Jazairiová, Alexandr Pícha, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Začala další vlna úderů na cíle v Afghánistánu

Američané pokračují v náletech na nové strategické cíle uvnitř Afghánistánu. Pentagon zatím nekomentoval zprávy, podle kterých zasáhla americká bomba skladiště Červeného kříže v Kábulu. Vojenská letadla v úterý večer znovu bombardovala afghánskou metropoli Kábul. Předtím bomby dopadaly také na město Kandahár na jihu země, které je baštou afghánského vládního hnutí Taliban. Nálety si podle Talibanu vyžádaly nejméně 33 obětí mezi civilisty. Spojené státy ale toto tvrzení označují za lživé.

|Pavla Jazairiová, Alexandr Pícha, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Mušaraf opět podpořil americký zásah v Afghánistánu

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf opět podpořil americkou vojenskou operaci v Afghánistánu. Požadoval nicméně, aby nálety byly krátké a přesné. Po setkání s americkým ministrem zahraničí Colinem Powellem v Islámábádu se Mušaraf vyslovil také pro to, aby v budoucí afghánské vládě byli zástupci opoziční Severní aliance, umírnění představitelé Talibanu a roli by v ní měli hrát i kmenová náčelníci a bývalý král Zahír šáh. Powell prohlásil, že nynější krize vedla ke zlepšení americko-pákistánských vztahů. Oba představitelé jednali také o sporu o Kašmír. Colin Powel odletěl do Dillí, kde bude jednání o dlouhodobém sporu Indie a Pákistánu pokračovat.

|Tomáš Kohout |Sport

Real Madrid je prvním osmifinalistou fotbalové Ligy mistrů

Španělský "bílý balet" - Real Madrid se jako první tým probojoval do osmifinále fotbalové Champions League. Jeho fotbalistům se to podařilo po vítězství 2:0 na hřišti Anderlechtu Brusel. Dařilo se i Janu Kollerovi v dresu Borussie Dortmund. Jednu gólovou šanci sice spálil, pak ale z přihrávky Rosického rozhodl utkání proti Boavistě Porto na konečných 2:1.

|Milan Kopp, Olga Krupauerová, Blanka Černá, Martin Hromádka, Roman Verner |Zprávy ze světa

FBI: Mezi případy antraxu v USA a terorismem není souvislost

Podle amerického Federálního úřadu pro vyšetřování nebyla mezi případy výskytu antraxu ve Spojených státech a organizovaným terorismem zjištěna přímá souvislost. V USA se přitom objevily nové případy sněti slezinné. Nakazil se jí malý chlapec v New Yorku a starší muž na Floridě. Podezřelé zásilky s výhružnými dopisy a bílým práškem dostalo 90 interrupčních klinik po celých Spojených státech. Dopis kontaminovaný bakteriemi antraxu byl doručen také přímo do Senátu amerického Kongresu ve Washingtonu. I třetí test tohoto dopisu byl pozitivní na antrax. Americký prezident George Bush přitom v pondělí souvislost mezi šířením tohoto onemocnění a Usámou bin Ládinem poprvé naznačil.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Aktuálně

Podle zatím nepotvrzených zpráv obsazují vojska afghánské opoziční Severní koalice důležité středisko na severu země Mazaré Šaríf. Jak dále hlásí zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu na afghánsko-tádžické hranici Petr Voldán, je Tádžikistán připraven převelet na exponovanou afghánskou hranici zálohy také z úseků své hranici s dalšími zeměmi.

|Milan Kopp, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

V Česku není jediný případ sněti slezinné

V České republice se nevyskytuje nikdo nakažený snětí slezinnou neboli antraxem a z žádných pramenů není informace, že by zemi hrozil nějaký teroristický útok. Po mimořádném jednání meziresortního Ústředního krizového štábu to oznámil ministr vnitra Stanislav Gross. Lidé, kteří přišli do styku s podezřelou zásilkou v Liberci, jsou v nemocnici na preventivním pozorování. Oznámil to náměstek ředitele liberecké nemocnice Radko Janoušek. Výsledky testů budou podle něho známy za dva až tři dny.

|Sport

Hokejová Sparta podlehla Pardubicím

Sparta Praha prohrála na vlastním ledě s Pardubicemi 1:2. Po předehrávce 34. kola tak hosté udrželi vedení v tabulce extraligy Českého Telecomu a zvýšili svůj náskok právě před Spartou na 4 body.

|Milan Kopp, Eva Hůlková |Zprávy ze světa

V.Havel: Nastal čas pro duchovní koalici

Prezident Václav Havel vyzval v rámci Fora 2000 představitele různých světových náboženství k těsnější spolupráci. Státníci a politici nemohou podle něj dostát své odpovědnosti, když budou odcizeni duchovním kořenům svých kultur. Prezident to řekl v katedrále svatého Víta na Pražském hradě při společné meditaci křesťanů, muslimů, židů, buddhistů a hinduistů. Zdůraznil, že nastal čas vytvářet "velkou duchovní koalici".

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Aktuálně

Americká vojenská letadla večer znovu bombardovala afghánskou metropoli Kábul. S odvoláním na očité svědky to oznámila agentura Reuters. Předtím bomby dopadaly také na město Kandahár na jihu země, které je baštou afghánského vládního hnutí Taliban. Nálety si podle Talibanu vyžádaly nejméně 33 obětí mezi civilisty. Spojené státy ale toto tvrzení označuje za lživé. Americký ministr obrany Donald Rumsfeld oznámil, že vzdušné útoky se stále více budou zaměřovat na talibanské milice. Mimo jiné i na ty, které jsou rozmístěny severně od Kábulu a které bojují proti silám Severní aliance. Ta na Spojené státy naléhá, aby jejich bombardováním usnadnily oddílům aliance boj proti talibanské převaze.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Aktuálně

Přítomnost cizích vojenských odborníků v Afghánistánu, na území ovládaném protitalibanskou opozicí, je stále obestřena tajemstvím. Podle zvláštního zpravodaje ČRo 1 - Radiožurnálu v tomto blízkovýchodním státě Jaromíra Štětiny jsou ale zahraniční vojenští specialisté už v zemi.

|Milan Kopp, Milada Richterová |Zprávy z domova

Poslanci jsou pro záruky leteckým společnostem

Poslanci se dohodli na poskytnutí záruk pro letecké společnosti za případné škody způsobené možnými teroristickými akcemi. Vládní návrh odůvodnil sněmovně ve zrychleném jednání ministr dopravy Jaromír Schling. Na vypovězení smluv reagovali majitelé letadel i vlády jednotlivých zemí, které odmítají vpustit nedostatečně pojištěná letadla do svých vzdušných prostorů.

|Milan Kopp, Renáta Prátová |Zprávy z domova

J. Ruml pro monitorování lidských práv v Číně

Senátoři čtyřkoalice Michael Žantovský a Jan Ruml založili mezinárodní výbor, který by měl monitorovat dodržování lidských práv v Číně před letními olympijskými hrami v Pekingu v roce 2008. Členy výboru jsou například bývalý náměstek ministra zahraničí USA Joh Shattuck, nositel Nobelovy ceny za literaturu Mario Vargas Llosa z Peru a další významné světové osobnosti.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Aktuálně

Těžká dělostřelecká palba vypukla mezi talibanskými milicemi a opozičními silami severně od Kábulu. Severní spojenectví mezitím oznámilo, že skončila první fáze bojů s Talibanem a že nyní bude koordinovat své útoky se Spojenými státy. Opozice tvrdí že vládní talibanské síly už nejsou schopny vést nějakou ofenzívu. Na severní frontě nicméně stále svádí boje s vojsky Talibanu. Jak informuje zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu na tádžicko - afghánské hranici Petr Voldán, na hraniční řece Pjandžja, asi 260 kilometrů od tádžické metropole Dušanbe, sledují ruští pohraničníci téměř denne boje mezi afghánskou opozicí a vládními silami.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Aktuálně

V České republice se nevyskytuje nikdo nakažený snětí slezinnou neboli antraxem a z žádných pramenů není informace, že by zemi hrozil nějaký teroristický útok. Novinářům to po dnešním mimořádném jednání meziresortního Ústředního krizového štábu řekl ministr vnitra Stanislav Gross. Dva lidé jsou podle náměstka ministra zdravotnictví Michala Pohanky v nemocnici na preventivním pozorování, ani u nich se však neobjevily žádné příznaky onemocnění antraxem.

|Milan Kopp, Bohumír Mazáč |Ekonomika

Povinné ručení výrazně zdraží

Česká pojišťovna zvýšila ceny povinného ručení na příští rok u většiny aut o 16 až 19 procent. Nejvíce přitom vzrostou meziročně ceny vozů s objemem do 1000 ccm, které stoupnou o téměř 30 procent. Podle mluvčího pojišťovny Michala Urbana se výše pojistného bude lišit nejen podle obsahu motoru vozidel, ale také podle toho, zda řidič jezdil bez nehod či nikoli. Bonusy v podobě slevy pojistného přitom bude moci využít až 95 procent klientů pojišťovny.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Aktuálně

I třetí test dopisu adresovaného vůdci demokratické většiny v Senátu amerického Kongresu Thomasu Daschleovi byl pozitivní na antrax. Uvedla to dnes americká policie v Kongresu ve Washingtonu. Dva předběžné testy už v pondělí ukázaly, že neznámý prášek v dopise obsahuje baktérie sněti slezinné. Podle expertů nicméně bývají počáteční zkoušky často nepřesné, a proto byl dopis odeslán k dalším testům.

|Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Aktuálně

Návštěvu Indie zahájil aerický ministr zahraničí Colin Powell. V Dilí se pokusí získat výraznější politickou podporu pro nynější vojenskou kampaň Spojených států v Afghánistánu proti teroristům. Bude také usilovat o snížení napětí v oblasti jižní Asie, zejména v Kašmíru, který je dlouhodobým neuralgickým bodem mezi Indií a Pákistánem.

|Lenka Šumová, Martin Hromádka |Ekonomika

Železničáři pohrozili stávkou

Železničáři pohrozili možností stávky. Podle odborového svazu je pravděpodobné, že Českým drahám budou příští měsíc chybět peníze na výplaty. Odboráři upozorňují, že pokud zaměstnanci nedostanou své peníze, začne stávka okamžitě den po výplatním termínu. Šéf odborového svazu Jaromír Dušek považuje hrozbu stávkou za legitimní nátlak na to, aby se problém začal řešit.

|Bohumír Mazáč, Martin Hromádka |Ekonomika

Podepsána smlouva o prodeji Českých radiokomunikacích

Fond národního majetku a společnost Bivideon podepsaly smlouvu o prodeji Českých radiokomunikací za téměř 7 miliard korun. O prodeji radiokomunikací rozhodla vláda 5. září. Na základě dnes podepsané smlouvy převede Bivideon kupní cenu 6,8 miliardy korun na účet Fondu národního majetku a podle mluvčí fondu Jany Víškové se tak stane vlastníkem 51procentního balíku akcií Českých radiokomunikací.

|Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Aktuálně

Liberecká nemocnice přijala na infekční oddělení ženu s podezřením na antrax. Pacientka přišla do styku s podezřelou zásilkou. Diagnózu určí výsledky testů, které budou k dispozici budou za dva až tři dny. Podle policie se na Liberecku vyskytla zatím jen jediná podezřelá zásilka, a to v pondělí ve společnosti Autostar Velimex. Dopis přišel z USA a nikdo ve firmě ho nečekal. Hasiči a policisté zásilku zajistili a odeslali do speciální laboratoře v Příbrami. Nemocnice má podle svého mluvčího zprávy, že by měla přijmout do péče i podnikatele z Jablonce nad Nisou, který přišel do styku s další podezřelou zásilkou.

|Stanislav Vintr, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Britští úředníci obnovili kontroly na letišti

Britové ode dneška opět kontrolují cestující na pražském ruzyňském letišti před jejich odletem do Spojeného království. Británie v září pozastavila předběžné letištní kontroly s tím, že je může kdykoliv bez varování znovu obnovit. Radiožurnálu to potvrdila mluvčí České správy letišť Vlasta Pallová.

|Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Aktuálně

Na Úřad vlády dnes dopoledne dorazila podezřelá obálka adresovaná premiéru Miloši Zemanovi. Vládní mluvčí Libor Rouček novinářům řekl, že pro zásilku si přijeli hasiči, kteří ji odvezli k chemickému rozboru.

|Jan Dvořák |Sport

Sazka představí projekt haly do měsíce

Jsou problémy, jejichž konce nevidno. Jedním z nich je i výstavba nové víceúčelové haly v Praze, která je podmínkou pořádání světového šampionátu v ledním hokeji v roce 2004. Po mnoha peripetiích se ovšem zdá, že se v uvozovkách "blýská na lepší časy". Akciová společnost Sazka přislíbila, že bude investorem a složila požadované záruky. Mezinárodní hokejová federace si ovšem vymínila další - do konce listopadu musí Český svaz ledního hokeje předložit konkrétní projekt haly.

|Lucie Weissová, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Druhý den Fóra 2000 završí multireligiózní setkání

V Praze pokračuje druhým dnem mezinárodní konference Fórum 2000, zaměřená na lidská práva a hledání globální odpovědnosti. Dnešek bude završen podvečerním multireligiozním shromážděním v katedrále svatého Víta. Letošní meditace bude mít však jinou dimenzi, než tomu bylo v uplynulých letech. Má být manifestací dobré vůle, ale i protestem proti všem, kteří náboženství zneužívají. V katedrále promluví také prezident republiky Václav Havel, který chce vyzvat vůdce světových náboženství aby těsněji spolupracovali.

|Markéta Kaclová, Milan Kopp, Marika Táborská, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Předpověď počasí na úterý 16. října

Čeká nás jasná až polojasná obloha, ráno a dopoledne však počítejte s četnými mlhami nebo nízkou oblačností. Teploty se vyšplhají na 16 až 20 stupňů Celsia.

|Jaroslav Skalický, Martin Hromádka |Ekonomika

Ekonomické informace 16. 10. 2001

Vládní návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok bude jedním z nejsledovanějších bodů říjnové schůze Poslanecké sněmovny, která začíná dnes odpoledne. Ze čtyřiceti miliard, které stát získal z prodeje Komerční banky dostane Česká konsolidační agentura 20 miliard korun na úhradu svých ztrát. Evropské letecké společnosti silně tlačí na Evropskou komisi a žádají větší finanční pomoc na překonání nynější krize.

|Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Aktuálně

V troskách Světového obchodního střediska v New Yorku pravděpodobně zahynulo 5 086 lidí. Podle newyorského starosty Rudolpha Giulianiho zatím záchranáři nalezli 453 těl, z nichž 398 jich bylo identifikováno. Nadále je pohřešováno 4688 osob. Záchranné práce sice vytrvale pokračují, ale prakticky je už vyloučeno, aby pod troskami mrakodrapů byl nalezen někdo ještě živý.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru