Archiv | zprávy ze dne 29. října 2001

|Markéta Kaclová, Olga Krupauerová, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Bombardování pokračuje, v USA další případ antraxu

Americký prezident George Bush vyzval k trpělivosti při protiteroristické kampani v Afghánistánu. Podle prezidenta bude nějakou dobu trvat, než Washington dosáhne svých cílů. Bush zároveň při prvním zasedání nové Rady pro vnitřní bezpečnost ocenil přístup amerických občanů k odvetným akcím Spojených států. Vojenská operace proti teroristickým cílům v Afghánistánu mezitím vstoupila do svého čtvrtého týdne. Americké letouny dnes údajně bombardovaly oblast jeskyní a tunelů na východě Afghánistánu, která je známá jako útočiště Úsamy bin Ládina. Podle zdrojů Talibanu zahynuli při náletu dva lidé. Během noci se americké letouny zaměřily na Kandahár na východě Afghánistánu. Letadla přelétávala po celou noc i nad Kábulem.

|Milan Kopp, Petr Voldán |Zprávy ze světa

Tragédii ponorky Kursk způsobil výbuch torpéda

Šéf vyšetřovacího týmu havárie ruské ponorky Kursk a místopředseda ruské vlády Ilja Klebanov oznámil, že zkázu plavidla jednoznačně způsobil výbuch torpéda. Podle jeho slov však dosud nejsou jasné příčiny exploze torpéda, a připustil možnost srážky Kursku s neidentifikovaným objektem pod hladinou.

|Markéta Kaclová, Aleš Heřmánek |Zprávy z domova

Vláda schválila novou verzi rozpočtu na příští rok

Napilno měli na svém zasedání naši ministři. Vláda už schválila nový návrh státního rozpočtu na příští rok. Oproti původnímu návrhu Ministerstva financí snížila příjmy i výdaje. Příjmy na 702 a výdaje na 748 miliard korun. Vládou přijatý schodek rozpočtu tedy činí 46 miliard korun. Předchozí rozpočtový návrh s deficitem 52 miliardy poslanci předminulý týden vrátili vládě k přepracování, a to včetně několika doporučení na změnu příjmů i výdajů.

|Markéta Kaclová, Jana Zemanová |Zprávy z domova

Kosmonauti ještě zůstávají v nemocnici

Americký astronaut českého původu Eugen Cernan zraněný při včerejší havárii vrtulníku u Písku zůstává na pozorování v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Jeho odlet zpět do Spojených států byl podle mluvčího ministerstva obrany Milana Řepky nejméně o den odložen. Další zraněný, kosmonaut Vladimír Remek, by měl být dnes převezen z písecké nemocnice do Prahy. Mezitím pokračuje vyšetřování nehody. Prezident včera aktuálně dal vyznamenání i vojáku, který měl zachránit cestující ve vrtulníku. Svědci ale vojákovy zásluhy zpochybňují.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Aktuálně

Bombardování teroristických cílů v Afghánistánu a přetrvávající konflikt na Blízkém východě ohrožují pevnost mezinárodní koalice proti terorismu. Prohlásil to francouzský ministr zahraničí Hubert Védrinev v Lucemburku při zasedání Rady Evropské unie. Podle ministra si všichni přejí, aby letecké vojenské operace dosáhly svých cílů a mohlo se rychle přejít k pozemním operacím.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Aktuálně

Americké bombardování v Afghánistánu usmrtilo několik předáků teroristické sítě Al-Káida, ale ne ty nejvyšší. Na tiskové konferenci ve Washingtonu to dnes uvedl americký ministr obrany Donald Rumsfeld.

|Vědunka Lunardi, Markéta Kaclová, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Stávka ochromila italskou leteckou dopravu

Itálii dnes ochromila stávka pilotů a dalších zaměstnanců letecké společnosti Alitalia. Pro cestující to byl doslova černý den. Čtyřhodinového protestu se zúčastnilo 50 tisíc zaměstnanců Alitalie, v Římě a Miláně muselo zůstat na zemi na 320 letadel.

|Milan Kopp |Zprávy ze světa

Masakr ve francouzském Tours

Zaměstnanec francouzské železnice Jean-Pierr Roux Durrafourt zastřelil na ulici města Tours čtyři lidi a a dalších sedm osob zranil, mezi nimi dva policisty. Vrah po vystoupení z auta nedaleko náměstí s radnicí začal v masce střílet po chodcích i po vozidlech. Lidé před jeho běsněním prchali do bezpečí okolních domů a obchodů. Atentátníkovy motivy nejsou dosud známy, i když už byl policií vyslechnut v nemocnici. Kvůli zraněním, kterými policiisté učinili přítrž jeho běsnění, je totiž jeho výpověď nesouvislá.

|Milan Kopp |Zprávy z domova

Pohřešuje se plzeňský státní zástupce Pavel Jonáš

Ten je nezvěstný od pátku, kdy odešel z domova do práce na Krajské státní zastupitelství v Plzni mezi půlnocí a sedmou hodinou ranní. Do zaměstnání, kam se přepravuje městskou hromadnou dopravou, však už nepřišel. Jonáš je 190 centimetrů vysoký, štíhlý, má šedomodré oči, krátké hnědé rovné vlasy česané na patku a na břiše má jizvu po operaci slepého střeva.

|Milan Kopp, Dušan Valenta |Ekonomika

Daňové nedoplatky mírně klesly

Pokles výše daňových nedoplatků oznámilo ministerstvo financí. Na nižších nedoplatcích se v rozhodující míře podílela daň z příjmů právnických osob. Mírně se zlepšila také disciplína u majetkových daních. Českému rozhlasu 1 - Radiopžurnálu podrobnosti sdělila mluvčí ministerstva Jana Vargová.

|Štěpán Etrych |Sport

Fotbalisté Bohemians mají licenci na infarktové góly!

Běžela už pátá minuta nastaveného času utkání 12. kola fotbalové Gambrinus ligy mezi Bohemians Praha a 1. FC Synot. Slovenský rozhodčí Anton Stredák, pověřený řízením tohoto klání, se už díval na hodinky a přemýšlel, že utkání každým okamžikem ukončí. Domácí založili zřejmě poslední akci celého zápasu: po levé straně potáhl míč Radek Šírl, odcentroval do vápna, dva hráči míč zasáhli, ale netrefili. Tu si na malý čtverec naběhl kapitán klokanů Michal Petrouš a poslal míč za záda bezmocného gólmana Synotu Miroslava Ondrůška.

|Markéta Kaclová, Jana Zemanová |Zprávy z domova

Havel znovu v nemocnici

Zdravotní stav prezidenta Václava Havla, který se šestým dnem léčí v Ústřední vojenské nemocnici v pražských Střešovicích, se zatím nezlepšil. Kontrolní počítačové vyšetření plic dnes dopoledne potvrdilo stále přetrvávající nedostatečné provzdušnění pravé plíce. Jak uvedl Havlův osobní lékař Ilja Kotík, s tím souvisí i opakované mírné vzestupy teploty.

|Milan Fridrich, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Haagský tribunál rozšířil Miloševičovo obvinění

Bývalý jugoslávský prezident Slobodan Miloševič dnes potřetí předstoupil ke slyšení před Mezinárodním trestním tribunálem pro zločiny v bývalé Jugoslávii, který oficiálně rozšířil jeho obžalobu. Miloševič je nyní obviněn také ze zločinů proti lidskosti v souvislosti s vraždami stovek civilistů a vyhnání 170.000 nesrbských obyvatel Chorvatska během války v Chorvatsku v první polovině 90. let.

|Sport

Kuerten a Capriatiová vedou tenisové žebříčky

Brazilec Gustavo Kuerten vede i nadále tenisový žebříček ATP Champions Race, druhý je Lleyton Hewitt z Austrálie a na třetím místě se drží Američan Andre Agassi. Nejlepším českým zástupcem je stále Bohdan Ulihrach na dvaatřicáté pozici. V čele ženského žebříčku zůstává Američanka Jennifer Capriatiová, na druhé místo se posunula její krajanka Lindsay Davenportová, třetí je Martina Hingisová ze Švýcarska. Nejlepší českou hráčkou zůstává Daniela Bedáňová, která je třiatřicátá.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

aktuálně

Útoky Spojenců na cíle v Afghánistánu zřejmě budou pokračovat i během ramadánu. Šéf britské diplomacie Jack Straw totiž v rozhovoru pro BBC odmítl výzvu Pákistánu k přerušení bojů v průběhu muslimského postního měsíce. Straw nicméně připustil, že tato eventualita přichází v úvahu. Podle něj je však třeba zvážit, zda by přestávka v bojích prospěla věci míru, nebo věci teroristů. Britský ministr zahraničí také připomněl, že samy islámské státy během ramadánu válčily.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

aktuálně

Nejméně dvacekrát jednali v posledních třech letech na třech kontinentech američtí činitelé s představiteli Talibanu o možném vydání Usámy bin Ládina. Píše to dnes americký deník The Washington Post s odvoláním na zdroje blízké jednáním. Během rozhovorů, které probíhaly ještě těsně před jedenáctým zářím, měli zástupci Talibanu opakovaně přislíbit vydání Bin Ládina v případě, že budou splněny jejich požadavky. Představitelé amerického ministerstva zahraničí však odmítali slevit z požadavku, aby bin Ládin čelil žalobě před americkým soudem. Na straně Američanů také přetrvávala obava z toho, zda vyslanci Talibanu, reprezentující minimálně jedno z několika křídel afghánského hnutí, budou schopni splnit své sliby.

|Sport

Škoula rozhodl o výhře Colorada

Obránce Martin Škoula rozhodl brankou o vítězství Colorada na ledě Anaheimu 3:2 v nočním zápase zámořské NHL. V utkání mezi Pittsburghem a Floridou si útočník Tučňáků Martin Straka zlomil nohu a nezahraje si tři až šest měsíců. Zápas skončil remízou 2:2, kterou zařídil svým gólem útočník Pittsburghu Milan Kraft.

|Jan Šmíd, Olga Jeřábková |Zprávy ze světa

Zahraniční noviny už nejen o odvetě

Dnešní titulky zahraničních novin hlásají: Severní Irsko - státnický počin, Gotthardský tunel se týká všech, Ruská "kozyrevská" zahraniční politika, Čína - dočasný spojenec USA, Znepokojivá krize v Zimbabwe. Z titulků je patrné, že světové deníky začínají věnovat pozornost i jiným tématům, než jsou útoky Spojených států na cíle v Afghánistánu.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

aktuálně

Spojené státy údajně uvažují o zřízení předsunuté vojenské základny v Afghánistánu. Ta by sloužila jako podpora pro operace stovek amerických vojáků v oblasti. Informoval o tom deník USA Today s odvoláním na zdroje z vojenských kruhů. Posádku základny by podle listu tvořilo 600 mužů, kteří by zajišťovali bezpečnost, potraviny, zdravotní péči a evakuaci pro 200 až 300 příslušníků přepadových oddílů. Základna by prý také mohla být využívána pro útoky vrtulníků na pozice jednotek Talibanu.

|Jitka Hanžlová |Ekonomika

Ekonomické informace 29. 10. 2001

Vláda bude mít na svém dnešním zasedání napilno. Čeká ji projednání mnoha důležitých věcí. Například zhodnocení nabídky konsorcia BAE Systems na dodání 24 nebo 36 stíhaček JAS 39 Gripen pro české vojenské letectvo. Vláda původně prohlásila, že výsledek tendru na stíhačky by měl být znám do konce října.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru