Archiv | zprávy ze dne 5. listopadu 2001

|Markéta Kaclová, Olga Krupauerová, Petr Voldán, Milan Kocourek, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Stopy sněti objeveny i v Pentagonu

Americké úřady odhalily stopy sněti slezinné v budově amerického ministerstva obrany ve Washingtonu. Spory antraxu byly nalezeny na poštovních zásilkách. Vyšetřovatelům se ale stále nedaří zjistit, kdo se za šířením antraxu skrývá a zda se jedná o útoky vedené z území Spojených států či ze zahraničí. Poslední vlna amerických útoků na teroristické cíle v Afghánistánu si údajně vyžádala nejméně 20 obětí z řad civilistů. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na afghánskou nezávislou agenturu AIP.

|Terezie Zemánková, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Hurikán Michelle udeřil na Kubu

Střední částí ostrova Kuba se přehnal hurikán Michelle, který si podle informací kubánského ministerstva obrany vyžádal život nejméně pěti osob a evakuaci 600.000 lidí. Jde údajně o nejhorší bouři, jaká zasáhla tento karibský ostrov od roku 1944. Větry cyklónu čtvrté kategorie dosahovaly v nárazech rychlosti až 210 kilometrů v hodině.

|Milan Fridrich, Marika Táborská, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Arafat s Prodim o řešení blízkovýchodní krize

Evropská unie se snaží rozhýbat blízkovýchodní proces. Palestinský vůdce Jásir Arafat v Bruselu vyzval Západ, aby zesílil svůj tlak na mírové řešení konfliktu na Blízkém východě. Arafat to prohlásil po setkání s předsedou Evropské komise Romanem Prodim. Oba politici se shodli, že mírový proces na Blízkém východě musí probíhat za účasti Spojených států, Evropské unie, Ruska a OSN.

|Marek Janáč, Marika Táborská |Zprávy z domova

Železného právník obviněn z poškozování věřitele

Právník ředitele televize Nova Aleš Rozehnal byl obviněn z pokusu o trestný čin poškozování věřitele. Českému rozhlasu to potvrdila mluvčí vyšetřovatelů Soňa Jindráková s tím, že Rozehnalovo trestní stíhání souvisí s dubnovým obviněním Vladimíra Železného z poškozování věřitele. Rozehnal dnešní noc stráví v policejní cele, v úterý vyšetřovatel rozhodne, zda zažádá o jeho vzetí do vazby.

|Štěpán Etrych |Sport

Mladík Martin Horák je nečekaným kanonýrem

V létě si v Olomouci mysleli, že by se v jejich kádru neprosadil. Narozdíl od Hanáků však trenér Bohemians Vlastimil Petržela moc dobře věděl, jaké síly se v Martinu Horákovi skrývají. Získal ho na dvouleté hostování a Horák své kvality prokázal ihned. Zapadl do kádru Bohemians, stal se oporou, pronikl do reprezentační jedenadvacítky a začalo se mu dařit i střelecky. Ve 13. kole Gambrinus ligy v Blšanech zařídil dvěma přesnými hlavičkami výhru klokanů 2:0 a s pěti góly se vyhoupl do čela klubové tabulky střelců. Bohemians si navíc upevnili třetí místo v těsném závěsu za vedoucí Spartou a druhou žižkovskou Viktorií.

|Sport

Gut: Hokejový šampionát nám nikdo nevezme

Velmi vděčným tématem, které v posledních měsících pravidelně plní sportovní stránky médií jsou problémy spojené s pořadatelstvím světového šampionátu v ledním hokeji v roce 2004. Prakticky evergreenem, který straší české fanoušky jsou prohlášení té které národní federace, že je připravena převzít pořadatelství šampionátu. Podle předsedy Českého svazu ledního hokeje Karla Guta, ale nikdo nehodlá české organizátory o mistrovství připravit: "Z úst pana Fasela nic takového nezaznělo! Naopak, pan Fasel chce aby bylo mistrovství světa u nás a zvláště v Praze, protože se na Prahu těší."

|Vlasta Valentová, Marika Táborská |Zprávy z domova

Zdravotnické odbory trvají na zachování objemu peněz

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče by souhlasil se zvýšením platů zaměstnanců nikoliv od 1.ledna, ale až od 1. dubna 2002, tak, jak to chce vláda. Má to však jednu podmínku - musí být zachován původně plánovaný objem mzdových prostředků na celý rok. V opačném případě by vláda odsunutím osmiprocentního navýšení peněz na mzdy ušetřila přes miliardu korun, poškodila by však 750 tisíc zaměstnanců všech sektorů. Zdravotnické odbory, které jsou od minulého týdne ve stávkové pohotovosti, očekávají závazné slovo na zítřejším jednání se zástupci vlády a tripartitou.

|Markéta Kaclová, Marika Táborská, František Lutonský |Zprávy z domova

Armáda není spokojena s L-159

Podzvukové bitevníky L-159 jsou nespolehlivé a poruchové. Na velitelském shromáždění české armády to prohlásil šéf resortu obrany Jaroslav Tvrdík. Projekt L-159 navíc zatím podle něj nenaplnil ani cíl záchrany prestižní české zbrojovky Aera Vodochody, která letoun vyrábí. Dodávky L-159 jsou zpožděny a armáda zatím převzala jen 24 letounů, což proti harmonogramu z kupní smlouvy znamená ke konci roku skluz minimálně o deset strojů. Armáda má celkem získat 72 podzvukových bitevníků.

|Markéta Kaclová, Jana Petrová, Marika Táborská |Zprávy z domova

Experti MAAE prověřují dukovanskou elektrárnu

Experti z Mezinárodní agentury pro atomovou energii zahájili v jaderné elektrárně Dukovany třídenní kontrolu zaměřenou na všechny oblasti jejího provozu. V jedenáctičlenné misi jsou odborníci z deseti evropských i zámořských států. Výsledkem její kontroly bude zpráva, která má obsahovat doporučení a návrhy pro zlepšení slabých stránek a také výčet dobrých praxí, které mohou sloužit jako inspirace pro jiné elektrárny.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

aktuálně

Od začátku americké vojenské operace proti Afghánistánu přišlo údajně o život přibližně 95 amerických vojáků. Tvrdí to velvyslanec Talibanu v Pákistánu Abdas Salám Zaíf. Diplomat zároveň obvinil Spojené státy z toho, že snižují bilanci svých skutečných ztrát. Podle Zaífa také americké letectvo zničilo trosky zříceného amerického vrtulníku, čímž zmařilo naději na nalezení přeživších mezi posádkou. Spojené státy sice v sobotu ztrátu vrtulníku přiznaly, zároveň ale oznámily, že posádku zachránil jiný americký stroj. Talibanské milice údajně zadržují několik amerických zajatců. Jejich počet ale talibanský velvyslanec nebyl schopen upřesnit.

|Markéta Kaclová, Pavla Kvapilová |Ekonomika

NKÚ našel chyby v hospodaření úřadů

Ministerstvo průmyslu a obchodu nehlídá dostatečně používání peněz od Evropské unie. Prohřešky v řádu statisíců korun zjistil Nejvyšší kontrolní úřad u dvou poradenských center, která získávají peníze z evropského programu Phare. Ta jdou přitom přes Agenturu pro rozvoj podnikání, což je příspěvková organizace ministerstva.

|Markéta Kaclová, Petr Voldán |Zprávy ze světa

Ševarnadze demisi nepodá

Prezident Gruzie Eduard Ševarnadze se i přes četné protesty opozice a studentů nechystá odejít z funkce. Řekl to dnes v Tbilisi. Stovky demonstrantů v centru Tbilisi požadují demisi gruzínské hlavy státu kvůli zásahu bezpečnosti v soukromé televizní stanici Rustavi 2 minulé úterý.

|Markéta Kaclová |Zprávy ze světa

Vyšetřování kaprunské tragédie skončilo

Vyšetřování požáru tunelové lanovky v rakouském lyžařském středisku Kaprun skončilo. Při neštěstí tam loni přišlo o život 155 lidí včetně české lyžařské instruktorky. Policie vznesla obvinění proti 15 osobám, které měly z nedbalosti požár lanové dráhy způsobit. Katastrofu vyvolala závada v horkovzdušném topení, které při poslední technické prohlídce - podobně jako hydraulické zařízení - nebylo přezkoušeno.

|Markéta Kaclová, Marika Táborská, Hana Jurášková |Zprávy z domova

Vydavatel Mein Kampfu dostal podmínku

Vydavatel české verze Hitlerova Mein Kampfu Michal Zítko dostal podmínku. Obvodní soud pro Prahu 7 mu uložil trest odnětí svobody v délce tří let s podmíněným odkladem na pět let. Zároveň mu vyměřil pokutu dva milióny korun. Obvodní soud tak po novém projednání kauzy vyměřil Zítkovi stejný trest jako loni v prosinci. Soud uznal Zítka vinným z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů.

|Sport

Davenportová ukončí rok jako světová jednička

Americká tenistka Lindsay Davenportová ukončí letošní rok na žebříčku WTA jako světová jednička. Druhá je její krajanka Jennifer Capriatiová, na třetí místo se posunula další Američanka Venus Williamsová. Daniela Bedáňová, která je stále naší nejlepší hráčkou, postoupila na sedmadvacáté místo. Mužský žebříček ATP Champions Race se oproti minulému týdnu nezměnil. Vede stále Brazilec Gustavo Kuerten před Lleytonem Hewittem z Austrálie. Třetí zůstává Američan Andre Agassi. Nejlepším z našich tenistů je Jiří Novák, který se díky postupu do čtvrtfinále na turnaji Masters v Paříži posunul na dvaatřicátou pozici.

|Markéta Kaclová, Olga Krupauerová |Zprávy ze světa

Zeman zahajuje týdenní cestu po USA

Týdenní návštěvu Spojených států zahajuje v Kalifornii premiér České republiky Miloš Zeman. Jeho cesta má především přivést do České republiky nové americké investice. V San Franciscu dnes Zeman zavítá do společnosti National Semiconductors a absolvuje přednášku na Stanfordově univerzitě.

|Sport

Vašíček rozhodl o výhře Caroliny

Hokejový útočník Josef Vašíček rozhodl gólem v prodloužení o vítězství Caroliny nad Phoenixem 1:0. Nedařilo se brankáři Haškovi, který odešel z branky v polovině utkání poté, co inkasoval popáté. Jeho tým - Detroit - prohrál v Chicagu 4:5.

|Milan Kopp, Lenka Kabrhelová |Zprávy ze světa

Boj proti terorismu pokračuje

Americké útoky pokračovaly i v noci na dnešek. Šéf Pentagonu Donald Rumsfeld, který jedná v Indii, řekl, že teroristická síť Talibanu stále představuje hrozbu pro globální bezpečnost. Americké letectvo včera na několika místech Afghánistánu bombardovalo pozice vládního hnutí Taliban. Spojené státy se tak snaží ulehčit postavení afghánských opozičních sil. Nejintenzívnějšímu náletu byla vystavena severovýchodní fronta u hranice s Tádžikistánem. V této oblasti šlo o nejtvrdší útok za uplynulý týden, na frontu dopadlo přes sto pum.

|Jaroslav Skalický |Ekonomika

Ekonomické informace 5. 11. 2001

Československá obchodní banka dnes začne převádět na Českou konsolidační agenturu takzvané černé úvěry, které zdědila po koupi Investiční a Poštovní banky. Komise pro cenné papíry vydala povolení k činnosti prvním zahraničním fondům. Severomoravská energetika uzavřela výběrové řízení na dodavatele elektrické energie pro příští rok.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru