Archiv | zprávy ze dne 28. listopadu 2001

|Markéta Kaclová, Pavla Kvapilová, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Vláda žádá dohled nad spory kolem TV3

Vláda požádala mediální komisi sněmovny, aby dohlédla na spory kolem TV3. Členům komise to oznámil ministr kultury Pavel Dostál. Podle něj vláda nechce, aby stát musel absolvovat další arbitrážní řízení jako v případě sporu o televizi Nova. Kabinet si nechal od legislativní rady vlády vypracovat právní posudek na celou záležitost kolem převodu licencí u TV3. Z něj jednoznačně vyplývá, že by kauza mohla vyústit do dalšího arbitrážního řízení proti České republice.

|Markéta Kaclová, Martin Hromádka, David Šťáhlavský |Zprávy ze světa

Severní aliance odmítá mírové jednotky v Afghánistánu

Severní aliance odmítá vyslání mezinárodních mírových jednotek do Afghánistánu. Oznámil to Júnis Kanúní, který vede delegaci protitalibanské opozice na konferenci o budoucnosti Afghánistánu v německém Bonnu. Vojenské zajištění politického mírového procesu v Afghánistánu je přitom na bonnské konferenci jedním z hlavních témat. Organizace spojených národů se pro vytvoření mezinárodních mírových sil pro Afghánistán vyslovila už dříve. OSN zároveň volá po co nejrychlejším ukončení konference.

|Markéta Kaclová, Olga Krupauerová, Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Američané přiznali první oběť bojů v Afghánistánu

Spojené státy oficiálně potvrdily první oběť v bojích v Afghánistánu. Agent americké Ústřední zpravodajské služby CIA zahynul během vzpourty vězňů v pevnosti Kaláje Džaundži u Mazáre Šarífu. Dvaatřicetiletý bývalý námořní pěšák Johnny Mike Spann pracoval pro vedení tajných operací CIA. Jeho tělo bylo dnes objeveno několik hodin poté, co byla vzpoura potlačena. Údajná vzpoura cizinců zajatých v severoafghánském Kunduzu vypukla v neděli. Na tři dny se prý zmocnili vlády nad pevností, kde byli zadržování. Při následných bojích asi 450 zajatců zemřelo. Organizace Amnesty International vyzvala k vyšetření celého případu.

|Markéta Kaclová, Ladislav Pavlík, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Vinařice jednaly o hořících haldách

Obyvatelé z Vinařic na Kladensku už dva roky prožívají strach z nedaleké haldy. Za poslední dva roky totiž právě zde onemocnělo 8 lidí rakovinou a tři už nemoci podlehli. Na haldu v minulosti vyváželi důlní společnosti materiál z okolních dolů. Právě dnes se proto uskuteční klíčové jednání mezi zástupci postižené oblasti a kompetentními pracovníky okresního úřadu.

|Jitka Hanžlová, Martin Hromádka |Ekonomika

Telecom majoritu v Eurotelu nezíská

Český Telecom nezískal absolutní kontrolu nad mobilním operátorem Eurotel. Dokoupení jeho akcií mělo zvýšit cenu Telecomu před chystanou privatizací. Za 49 procent akcií nabízel Telecom původně konsorciu Atlantic West téměř jednu a půl miliardy dolarů. Po propadu telekomunikačních trhů snížil nabídku na miliardu a 100 milionů. To ale Atlantic West nepřijal.

|Milan Fridrich, Martin Hromádka |Ekonomika

Česko uzavřelo další evropskou kapitolu - daně

Česká republika uzavřela další kapitolu vstupních rozhovorů s Evropskou unií. Hlavní vyjednavač Pavel Telička dnes v Bruselu ukončil jednání o kapitole s názvem Daně, a tím naskočilo skóre uzavřených oblastí na dvaadvacet ze třiceti. Pro budoucí aplikaci daňových předpisů EU si Česká republika vyjednala tři přechodná období a dvě stálé výjimky.

|Sport

Sosenka zvítězil v Peloton Top Ten

Ondřej Sosenka zvítězil v žebříčku Top Ten silničních cyklistů. Poprvé v devítileté historii se stal vítězem jiný závodník než František Trkal nebo Ján Svorada. Druhý skončil právě Svorada, který byl v čele posledních pět let, třetí místo obsadil tomáš Konečný. Cenu pro vítěze předal Sosenkovi dvojnásobný mistr světa, Španěl Oscar Freire.

|Markéta Kaclová, Andrea Brtníková |Zprávy z domova

Bruntálský policejní ředitel před soud nepůjde

Bruntálský policejní ředitel Milan Navrátil nepůjde před soud. Rozhodl o tom okresní státní zástupce, podle kterého tento vysoký policejní důstojník nespáchal trestný čin. Vyšetřovatel Navrátila před časem obvinil ze zneužití pravomoci veřejného činitele, protože neinformoval inspekci ministra vnitra o provinění bruntálského ředitele Úřadu vyšetřování Zdeňka Ščerby.

|Markéta Kaclová, František Lutonský |Ekonomika

Čeká nás plošné zdražování energií

Ceny energií se po Novém roce opět zvýší. Energetický regulační úřad dnes upřesnil, že elektřina podraží pro všechny domácnosti o desetinu a za plyn zaplatíme více v průměru o pět procent. Zatímco cena elektřiny vzroste pro všechny domácnosti stejně, zdražení plynu plánuje regulační úřad regionálně.

|Markéta Kaclová, Helena Šulcová |Zprávy z domova

Chobot musí na psychiatrii

Pražský městský soud dnes uložil ochranné ústavní psychiatrické léčení Petru Chobotovi, pořadateli červnové meditace, při které se čajem přiotrávilo 37 lidí. Soud tak vyhověl návrhu státního zastupitelství. Organizátor meditace byl původně obviněn z nedovoleného držení omamných a psychotropních látek a obecného ohrožení, za což by mu hrozilo až 12 let vězení.

|Markéta Kaclová, Milada Richterová |Zprávy z domova

Sněmovna pustila volební zákon dál

Velkou vládní novelu volebního zákona dnes Poslanecká sněmovna postoupila do závěrečného čtení. O definitivní podobě předlohy, která by měla obnovit rozložení voleb do dvou dnů, rozdělit zemi na 14 volebních obvodů a stanovit klauzule pro volební koalice, rozhodne sněmovna ještě na této schůzi. Za znečištění ovzduší musí platit jeho původce. Znečišťovatelům, kteří se snaží emise škodlivin snížit, by zároveň mělo být odpuštěno až 60 procent poplatků. Předpokládá to nový zákona o ochraně ovzduší, který je v Poslanecké sněmovně připraven k závěrečnému hlasování.

|Sport

Pittsburgh deklasoval New Jersey

Hokejisté Pittsburghu porazili v nočním zápase NHL New Jersey vysoko 6:0. Výraznou měrou k výhře přispěli i čeští hráči. Robert Lang zaznamenal gól a tři asistence, Milan Kraft vstřelil jednu branku a na další přihrál, Jan Hrdina nahrával dvakrát a Michal Rozsíval jednou.

|Helena Šulcová, Marika Táborská |Zprávy z domova

Vláda přerušila jednání o Temelínu

Vláda nerozhodla o budoucnosti jaderné elektrárny Temelín. Jednání, na kterém měli ministři odsouhlasit návrh uzavření dohod z Melku, bylo přerušeno a pokračovat bude večer. Kdyby se podařilo vládě dojít k nějakému závěru, mohl by být melkský uzavřen. Následovat by pak měla schůzka českého premiéra s rakouským kancléřem Wolfgangem Schüsselem a komisařem Günterem Verheugenem.

|Jaroslav Skalický |Ekonomika

Ekonomické informace 28. 11. 2001

O budoucnosti českého hutnictví budou dnes jednat v Bruselu ministři průmyslu a obchodu Miroslav Grégr a financí Jiří Rusnok. Česká republika získala úvěr 170 milionů eur na výstavbu dálnic. Smlouvu o půjčce s Evropskou investiční bankou podepsal ministr financí Jiří Rusnok. Maďarské společnosti MOL a TVK chtějí předložit společnou nabídku s rakouskou firmou OMV na získání 63procentního státního podílu v petrochemickém holdingu Unipetrol.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru