Archiv | zprávy ze dne 15. prosince 2001

|Milan Kopp, Marta Levorová |Zprávy ze světa

Napětí mezi Izraelci a Palestinci se opět vyostřilo

Izraelská armáda pronikla během noci na několika místech na palestinská autonomní území. Při incidentech bylo zraněno šest Palestinců. Izraelci vpadli do obce Bajt Hanún v severní části pásma Gazy a vyhlásili tam zákaz vycházení. Jejich operaci podporovaly vojenské vrtulníky. Podle agentury AFP se podobný incident odehrál u města Rafah u hranice s Egyptem. Vpád izraelské armády si tam vyžádal život jednoho Palestince.

|Milan Kopp, Marta Levorová |Zprávy ze světa

Boje u Tora Bora pokračují

Ozbrojený odpor příslušníků teroristické organizace Al-Káida v oblasti Tora Bora na východě Afghánistánu se hroutí. Desítky bojovníků se vzdaly aghánským kmenovým silám, dalších 300 se ke kapitulaci údajně chystá. Severní spojenectví pevně odřízlo radikálům ústupovou cestu do Pákistánu. Americké bomardéry pokračovaly v náletech na tuto oblast, kde se brání asi 300 až 1000 bojovníků. Hlas vůdce Al-Káidy Usámy bin Ládina zaregistrovala americká armáda při odposlechu jeho rozhovorů na krátkovlnné vysílačce. Informoval o tom tisk ve Spojených státech.

|Milada Richterová, Martin Hromádka |Ekonomika

Státní zaměstnanci si na vyšší platy počkají do roku 2003

Více než půl milionu státních zaměstnanců si bude muset na lepší platy počkat. Poslanecká sněmovna totiž odložila zvýšení počtu platových tříd z 12 na 16 na rok 2003. Tímto zákonem by sice v příštím roce vzrostly i mzdy, vláda ale navrhla jeho odložení, protože na takové zvýšení nejsou v navržené verzi státní rozpočtu potřebné peníze. Návrh podpořilo 94 ze 142 přítomných poslanců. Pro byli občanští a sociální demokraté, proti poslanci KSČM a KDU-ČSL, většina unionistů se hlasování nezúčastnila.

|Markéta Kaclová, Olga Krupauerová, Petr Voldán, Simona Hejlová, Marika Táborská, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Americké bomby zabily několik bossů Talibanu a Al-Kajdy

Radikálnímu islámskému hnutí Taliban se vláda nad Afghánistánem dále vymyká z rukou. Několik vedoucích představitelů Talibanu a teroristické organizace Al-Kajdá bylo podle Pentagonu zabito při americkém bombardování domů v Kábulu a Kandaháru. Mluvčí Pentagonu Victoria Clarková ale nemohla potvrdit, zda jsou mezi mrtvými také americké terče číslo jedna, tedy terorista Usáma bin Ládin a duchovní vůdce Talibanu mulla Muhammad Umar. Mezitím Pákistán zpřísnil ostrahu své hranice s Afghánistánem. Obává se totiž, že pokud Ládin zůstal naživu, pokusí se ze země utéct.

|Milan Kopp, Milan Fridrich, Daniela Hornová |Zprávy ze světa

EU svolává sněm o její budoucnosti

Nejvyšší představitelé členských států Evropské unie schválili v sobotu na bruselském summitu Laekenskou deklaraci, kterou vyhlásili konání Konventu o budoucí podobě rozšířené EU a stanovili jeho program. Předsedou Konventu byl vybrán bývalý francouzský prezident Valéry Giscard d'Estaing. Unie také vyjmenovala 10 kandidátských zemí včetně České republiky, které mohou ukončit jednání o přistoupení do konce roku 2002.

|Milan Kopp, Jana Zemanová |Zprávy z domova

Bankovní lupiči stále na útěku

Policie zatím bezvýsledně pátrá po třech maskovaných a ozbrojených lupičích, kteří v pátek přepadli pobočku Komerční banky v Karviné-Fryštátě. Ukradli z ní pět miliónů korun. Podle jednoho ze zaměstnanců pachatelé do budovy vnikli bočním vchodem, který spojuje banku se služebními byty, a ukryli se na toaletách.

|Marek Janáč, Helena Šulcová, Marika Táborská, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Vladimír Železný je opět na svobodě

Obvodní soud pro Prahu 1 zamítl návrh na vzetí Vladimíra Železného do vazby a propustil jej na svobodu. Vazbu pro ředitele televize Nova požadoval státní zástupce Martin Omelka v obavě, aby na svobodě neovlivňoval svědky. Šéf naší největší soukromé televize čelí obvinění z pokusu o poškozování věřitele a od úterního večera pobýval v cele předběžného zadržení. Rozhodnutí soudu je definitivní a státní zástupce proti němu nemůže podat odvolání.

|Vojtěch Bidrman |Sport

Hlaváčková rekordně obhájila, Málek "až" pátý

Ilona Hlaváčková si v Antverpách vystavila vstupenku mezi nejužší evropskou plaveckou špičku. Den poté, co na mistrovství Evropy v krátkém bazénu dvakrát zaplavala evropský rekord a jasně vyhrála závod na 100 metrů znak, dokázala dnes zopakovat totéž také na poloviční trati. K obhajobě již druhého titulu potřebovala Hlaváčková evropský rekord 27,06 sekundy. Naopak prsař Daniel Málek neobhájil titul mistra Evropy, ale v závodu na 50 metrů v krátkém bazénu v Antverpách nezklamal. Časem 27,06 vylepšil o pět setin český rekord, kterým loni získal ve Valenci zlato, a vybojoval páté místo v nejkvalitnějším závodu historie šampionátů.

|Milan Kopp, Jana Zemanová |Zprávy z domova

Unie svobody se sloučila s Demokratickou unií

Demokratická unie a Unie svobody se od 1. ledna sloučí do jedné strany. Rozhodli o tom v sobotu delegáti Republikového shromáždění Unie svobody, a to drtivou většinou hlasů. Podobné rozhodnutí přijal i sjezd Demokratické unie už před čtrnácti dny. Podle předsedkyně unionistů Hany Marvanové posílí tato integrace pozici strany v rámci čtyřkoalice i její šance v blížících se volbách.

|Markéta Kaclová, Vlasta Valentová, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Nový lék dává naději lidem pozitivním na HIV

Lidé pozitivní na virus HIV mají novou naději. Na léku, který se v USA právě dostává na trh a zanedlouho přijde do Evropy, má zásluhu i Česká republika. Pod vedením doktora Antonína Holého objevil totiž tým vědců z Akademie věd České republiky a Katolické univerzity v belgické Lovani látku, kterou pak americká firma Gilead Sciences dovedla do podoby léku s názvem Viread. Po závěrečných klinických zkouškách v zámoří i v Evropě ho dnes představili vědci z Ústavu organické chemie a biochemie.

|Milan Kopp, Jana Zemanová, Marika Táborská |Zprávy z domova

Muhammad Solich odletěl do Norska

Uzbecký disident a spisovatel Muhammad Solich odletěl do Norska, kde už dva roky žije v azylu. Potvrdila to mluvčí Svobodné Evropy/Rádio Svoboda Sonia Winterová. Právě na pozvání této stanice přijel Solich koncem minulého měsíce do Prahy, hned po příletu ho na ruzyňském letišti zatkla policie a umístila do vazby. Uzbecké úřady totiž žádaly prostřednictvím Interpolu o jeho vydání.

|Marika Táborská |Zprávy z domova

Hraniční přechod Hevlín byl krátce zablokován

Dvouhodinovou blokádu hraničního přechodu Hevlín - Laa an der Thaya na Znojemsku připravili na sobotní dopoledne zástupci Českého Duty Free Sdružení. Protestovali tak proti uzavření tří místních provozoven tzv. duty free shopů. Podle organizátorů tím totiž přijde v nejbližších dnech o práci okolo padesáti lidí.

|Milan Kopp, Marika Táborská, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Předpověď počasí na sobotu 15. prosince

Mrazivé počasí nepoleví ani v sobotu, z oblačné oblohy k tomu občas spadnou sněhové vločky. V noci teploty poklesnou až na -8 až -12, přes den vystoupí na -7 až -3 stupně Celsia.

|Vojtěch Bidrman |Sport

Neumannová obhájila "bramboru" z Brussonu

Česká lyžařka Kateřina Neumannová doběhla v závodě Světového poháru na 10 km klasickou technikou ve švýcarském Davosu - stejně jako minulý týden v Brussonu - na čtvrté pozici. Vyhrála Norka Skariová před Kristinou Šmigunovou z Estonska a Italkou Belmondovou. Získané body Neumannové stačily k udržení vedoucí pozice v průběžném pořadí Světového poháru.

|Vojtěch Bidrman |Sport

Turek se úspěšně vrátil na místo činu

Na ledě svého bývalého klubu se představil v NHL český gólman Roman Turek. 25 úspěšnými zásahy pomohl mistr světa z Vídně k výhře Calgary v Dallasu 4:3. Hostům se dařilo i ve zbývajících zápasech. New Jersey nepomohla v utkání s Floridou ani branka Patrika Eliáše, Ďáblové prohráli 2:3. Za Pittsburgh se trefili Lang i Hrdina, přesto Tučňáci prohráli s Minnesotou 2:5. Atlanta s Chicagem 1:3 a Colorado se San Jose 0:3. Edmonton vydřel výhru nad Tampou 2:1, Anaheim podlehl Columbusu 2:3 a Buffalo porazilo Carolinu 3:2 v nastavení.

|Milan Kopp, Petr Vavrouška, Olga Jeřábková |Zprávy ze světa

Světové listy o videu s Usámou bin Ládinem

Ohlasy světových médií na uveřejněný videozáznam Usámy bin Ládina jsou vesměs negativní. Římská La Repubblica např. uvádí: Vydestilovaná v nejčistší podobě, jak jsme ji od svědecké výpovědi nacisty Adolfa Eichmanna neviděli, k nám opět promluvila "ztělesněná nenávist". Videosnímek Usámy bin Ládina je odpudivý a váhání prezidenta Bushe ukázat tento záznam národu, který dosud nepřestal oplakávat a pohřbívat své mrtvé, je pochopitelné.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru