Archiv | zprávy ze dne 15. června 2002

|Dušan Valenta, Lenka Šumová, Aleš Heřmánek, Helena Šulcová, Dana Jaklová, Pavla Kvapilová, Martin Hromádka |Zprávy z domova

Ve volbách do Poslanecké sněmovny jasně vítězí ČSSD

Volby do Poslanecké sněmovny s největší pravděpodobností vyhrála Česká strana sociálně demokratická. Dosud sečtené hlasy voličů ukazují stále větší náskok vládní sociální demokracie před ODS. ČSSD by vyhrála volby se ziskem přes 30 procent hlasů, druhá ODS by získala 24 procent a na třetí místo se posunuli komunisté, kteří oslovili 18,5 procenta voličů. Čas na volby si letos udělalo necelých necelých 60 procent voličů.

|Vědunka Lunardi, Olga Krupauerová, Petr Voldán, Zdeněk Müller, Barbora Kroužková, Martin Hromádka, David Šťáhlavský |Zprávy ze světa

Krajané v zahraniční o volby příliš zájem neměli

K historicky prvním volbám v zahraničí se zaregistrovaly asi tři tisíce našich krajanů. Volební účast na 108 volebních okrscích na našich zastupitelstvích po celém světě o něco zvýšili čeští turisté, zaměstnanci či studenti. Nezájem provázel volby například v Rusku nebo ve Francii, naopak v Itálii přišlo k urnám nečekaně mnoho lidí.

|Vojtěch Bidrman |Sport

Šebrle v prvním dnu na světový rekord nezaútočil

Nakročeno k vítězství má na desetiboji v Ratingenu Roman Šebrle. Český atlet posbíral v pěti disciplínách prvního dne celkem 4507 bodů a figuruje v čele silného startovního pole. Za světovým rekordmanem je na druhé pozici Jón Arnar Magnússon z Islandu, který na Šebrleho ztrácí 100 bodů. Třetí místo drží Rus Lev Lobodin, jenž je o dalších 24 bodů zpět. Šebrle má jeden bod náskok na svůj výkon před čtrnácti dny z Götzisu (8800) a na světové maximum ztrácí 168 bodů. Trochu z formy je zatím v letošní sezóně trojnásobný mistr světa Tomáš Dvořák, který se po první části závodu usadil na sedmé pozici s bodovým součtem 4203 bodů, ale na limit pro ME v Mnichově (8050), který si vytyčil, by měl bez potíží dosáhnout.

|Milan Kopp, Gabriela Sahánková, Martin Hromádka, Roman Verner |Zprávy z domova

Volby proběhly v klidu, řešily se jen menší problémy

Třetí volby do Poslanecké sněmovny v historii České republiky měly klidný průběh. Okrskové volební komise musely řešit jen tradiční drobné problémy, tedy nepřesnosti v seznamech voličů nebo komplikace kolem prokazování totožnosti. V západních Čechách komplikovalo sčítání výsledků počasí.

|Vojtěch Bidrman |Sport

Osmifinále MS: Německo a Anglie postupuje, Paraguay s Dánskem končí

Fotbalisté Německa zdolali v osmifinále mistrovství světa v korejském Sokupču Paraguay 1:0. O jejich vítězství rozhodl v 88. minutě Oliver Neuville. V boji o postup do zápasů o medaile se Němci utkají v pátek od 13:30 s vítězem utkání Mexiko - Spojené státy. Ve druhém utkání nedali Angličané šanci Dánům a brankami Ferdinanda, Owena a Heskeyho z první půle zvítězili 3:0. Jejich čtvrtfinálovým soupeřem bude lepśí z duelu Brazílie - Belgie.

|Radka Průšová |Zprávy ze světa

Slovenský tisk srovnává úspěchy Čechů a Slováků

Také dnes se prostřednictvím Radiožurnálu můžete podívat na stránky zahraničních novin. Například slovenský deník Sme se pustil do česko-slovenského srovnávání, Frankfurter Allgemeine Zeitung zase zaostřil na zprostředkovatelskou misi amerického ministra obrany mezi Indií a Pákistánema řeč bude i o dvou měnách - euru a izraelském šekelu.

|Zdenka Turková, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

USA: pedofilní kněží zůstanou kněžími, ale bez úřadu

Američtí biskupové přijali novou politiku vůči pedofilním kněžím. Na biskupské konferenci v texaském Dallasu rozhodli, že kněží, kteří se dopustili sexuálního zneužívání dětí a mladistvých, nebudou moci vykonávat svůj úřad, avšak nebudou zbaveni kněžství.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru